Doar 31.000 de oameni s-au asigurat voluntar la pensia publică. Cel mare venit asigurat facultativ la pilonul I e de 75.000 de lei pe lună

Numai circa 31.000 de oameni s-au asigurat voluntar la sistemul public de pensii fie ca să obţină pensie pentru limită de vârstă, fie ca să-şi completeze venitul asigurat la pensie. Numărul lor a scăzut continuu din 2019 încoace, reiese dintr-o analiză făcută de Economica.net pe baza datelor obţinute, în exclusivitate, de la Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). Cel mai mare venit asigurat voluntar la pensie e de 75.000 de lei pe lună, arată analiza Economica.net.
Cristina Şomănescu - Dum, 18 apr. 2021, 22:14
Doar 31.000 de oameni s-au asigurat voluntar la pensia publică. Cel mare venit asigurat facultativ la pilonul I e de 75.000 de lei pe lună

Legea 263/2010 cu modificările şi completările ulterioare permite oamenilor să se asigure voluntar la sistemul public de pensii pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă, nu şi pentru celelalte categorii de pensie (invaliditate, anticipată, etc). Acelaşi act normativ permite oamenilor să-şi completeze venitul asigurat, utilizat de Casa de Pensii la calcul pensiei pentru limită de vârstă.

În acest sens, oamenii încheie cu Casa Teritorială de Pensii în evidenţa căreia se află un contract de asigurare socială. În acest contract oamenii aleg venitul lunar asigurat la pensie, care trebuie să fie egal sau mare decât salariul minim pe economie, în vigoare la data încheierii contractului.

Vă amintim că începând cu 13 ianuarie 2021, venitul minim lunar care poate fi asigurat la pensie e de 2.300 de lei.

La venitul lunar asigurat la pensie, ales şi înscris în contractul de asigurare socială, oamenii plătesc cota CAS de 25%.

Plata se face fie lunar, până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care asiguratul datorează suma de bani, fie anticipat pentru cel mult 12 luni calculate de la data intrării în vigoare a contractului. Asiguratul va plăti suma datorată fie în numerar, la casieria Casei de Pensii cu care a încheiat contractul de asigurare socială, fie prin tranfer bancar în contul deschis la trezorerie pe seama Casei de Pensii precizat în contractul de asigurare sociale pe care l-a încheiat cu instituţia.

Economica.net a obţinut, în exclusivitate, de la Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) profilul oamenilor care se asigură voluntar la sistemul asigurărilor sociale. Iată ce am aflat:

31.111 persoane erau asigurate voluntar la sistemul public de pensii la 1 martie 2021, au spus pentru Economica.net oficialii CNPP. Numărul lor a scăzut continuu în ultimii doi ani: de la 40.071 de oameni la 1 martie 2019, la 34.123 de oameni la aceeaşi dată a anului 2020, reiese din datele primite de Economica.net de la CNPP.

Vârsta medie a oamenilor asiguraţi voluntar la sistemul public de pensii e de aproape 49 de ani, reiese din analiza Economica.net.

Peste 90% dintre oamenii asiguraţi voluntar la pensie plătesc contribuţia de asigurări sociale la nivelul salariului minim, potrivit analizei făcute de Economica.net.

Mai precis, la 1 martie 2021, 28.624 de oameni dintre cei 31.111 asiguraţi voluntar la pensie plăteau CAS la nivelul salariului minim, arată datele trimise pentru Economica.net de CNPP.

Cel mai mare venit lunar asigurat voluntar la pensie e de 75.000 de lei. Un singur om a ales să plătească voluntar CAS la acest nivel, reiese din informaţiile obţinute exclusiv de Economica.net de la CNPP.

În topul celor mai mari venituri lunare asigurate voluntar la pensie urmează: un venit de 49.172 de lei lunar, un venit de 49.051 de lei şi un venit de 43.563 de lei. Fiecare dintre aceste valori sunt asigurate voluntar la pensie de câte un om, reiese din analiza Economica.net, făcută pe baza datelor obţinute de la CNPP.

Majoritatea oamenilor care îşi plătesc „dinn buzunar contribuţia la pensia publică sunt din Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Prahova şi Braşov, reiese din analiza Economica.net.

Cele mai multe persoane asigurate voluntar la pensie sunt din Capitală (3.603 oameni), Constanţa (2.210 oameni), Iaşi (1.262 de oameni), Prahova (1.250 de oameni), Braşov (1.054 de oameni), Neamţ (1.043 de oameni), Bacău (996 de persoane), Argeş (971 de oameni), Suceava (959 de oameni), Galaţi (915 oameni), potrivit datelor comunicate pentru Economica.net de CNPP.

Economica.net a publicat o analiză şi despre asigurarea retroactivă la pensie, în baza OUG 163 din 2021. O puteţi citi aici:

Peste 3.600 de oameni s-au asigurat retroactiv la pensie, în primele patru luni de aplicare a legii; au plătit, în medie, 9.800 de lei, iar majoritatea sunt de Bucureşti şi Prahova – Exclusiv

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Adrian Câciu: Trebuie să fim responsabili şi să recunoaştem eşecul liberalizării pieţei de energie
Adrian Câciu: Trebuie să fim responsabili şi să recunoaştem eşecul liberalizării pieţei de energie
Guvernul şi Parlamentul trebuie să vină în perioada următoare cu o serie de soluţii care să genereze declinul preţurilor, ...
Procurorii au deschis un dosar penal în legătură cu greva de la STB. Ce spune Nicuşor Dan
Procurorii au deschis un dosar penal în legătură cu greva de la STB. Ce spune Nicuşor Dan
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 au deschis un dosar penal în legătură cu organizarea ...
Câciu: Decontarea diferenţei dintre preţul plafonat şi cel de achiziţie a energiei va ţine cont de comportamentul furnizorilor
Câciu: Decontarea diferenţei dintre preţul plafonat şi cel de achiziţie a energiei va ţine cont de comportamentul furnizorilor
Decontarea către furnizori a diferenţei dintre preţul plafonat şi cel de achiziţie a energiei se va face ţinând cont ...