COTAR: Piaţa de asigurări RCA din România este o bombă cu ceas care va exploda în acest an

Piaţa de asigurări din România este o bombă cu ceas care va exploda cu siguranţă anul acesta, avertizează Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), entitate care precizează că a transmis Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) un set de documente care arată neregulile pe care continuă să le comită societatea de asigurări Euroins.
Economica.net - joi, 18 feb. 2021, 08:04
COTAR: Piaţa de asigurări RCA din România este o bombă cu ceas care va exploda în acest an

„Este foarte clar faptul că măsurile de sancţionare aplicate până în prezent de Autoritatea de Supraveghere Financiară au fost total ineficiente, în relaţia cu societatea de asigurări Euroins şi nu au avut niciun fel de efect de modificare a comportamentului societăţii de asigurări, aceasta continuând abuzurile, în doar 11 zile de la ultima amendă. S-a ajuns mult prea departe! A venit vremea pentru aplicarea unor alte tipuri de măsuri în relaţia cu Euroins. Piaţa de asigurări RCA din România este o bombă cu ceas care va exploda sigur anul acesta şi va face multe victime”, a declarat preşedinte COTAR, Vasile Ştefănescu.

Potrivit Confederaţiei, ofertele de despăgubire transmise de societatea de asigurări Euroins păgubiţilor RCA prevăd preţuri stabilite în mod nelegal de acest asigurator care se raportează în mod abuziv la media anumitor preţuri despre care pretinde că ar fi practicate de anumiţi prestatori de servicii indicate de către Euroins.

„Nu numai că preţurile unor terţi nu pot fi opuse păgubiţilor, ca pretext pentru neplata integrală a despăgubirilor datorate conform Legii RCA, dar, din ofertele Euroins nu rezultă dacă acei prestatori chiar există, dacă practicau acele preţuri la momentul emiterii ofertei Euroins sau dacă au fost ‘inventaţi’ pentru a refuza plata. Astfel de abuzuri încalcă drepturile păgubiţilor şi au rolul de a-i induce în eroare, cu scopul de a nu se plăti despăgubirile conform Legii 132/2017. Se încalcă legislaţia aplicabilă. Aceste practici ar trebui investigate şi sancţionate de către ASF şi alte autorităţi competente”, notează sursa citată.

Reprezentanţii COTAR exemplifică afirmaţiile menţionate în comunicatul de presă transmis, joi, AGERPRES cu un extras din adresa transmisă de Euroins către un păgubit RCA.

„Totodată, vă facem precizarea modului de calcul al despăgubirii acordate pentru lipsa de folosinţă auto, respectiv a aplicării unui tarif mediu, acesta fiind rezultat, ca şi medie aritmetică a celor 3 oferte de preţ emise de către unităţi prestatoare de servicii similare cu societatea dumneavoastră: S.C. Telcar SRL tarif 77,89 lei/zi închiriere; S.C. Auto Grand rent a car SRL tarif 121,71 lei/zi închiriere; S.C. Auto Stil net SRL tarif 121,71 lei/zi închiriere”, se arată în informarea asigurătorului.

Conform transportatorilor, societăţile de rent-a-car prezentate în adresa Euroins fie nu există sau sunt radiate, fie nu pot fi identificate în registrele publice. În acest context, COTAR face referire articolul 244 din Codul Penal privind definiţia infracţiunii de înşelăciune

„Întrucât COTAR a primit mai multe opinii de specialitate prin care a fost confirmat faptul că transmiterea unor astfel de adrese de către societatea Euroins către păgubiţii RCA poate constitui, în condiţiile legii, infracţiunea de înşelăciune, COTAR a pus la dispoziţia Autorităţii de Supraveghere Financiară un set de documente, solicitând în mod public Autorităţii să sesizeze de urgenţă organele de cercetare penală, în vederea declanşării unei investigaţii”, precizează Confederaţia.

La jumătatea lunii ianuarie a acestui an, ASF anunţa că a amendat Euroins România cu suma de 450.000 de lei pentru plata cu întârziere a despăgubirilor aferente dosarelor de daună RCA, dar şi pentru că nu a formulat în scris notificări cu privire la motivele pentru care nu a aprobat în totalitate/parţial pretenţiile de despăgubire în termenul prevăzut de lege şi nu a comunicat valoarea maximă de despăgubire în termenul prevăzut de legislaţia în vigoare.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de ţiţei, a anunţat luni că doreşte să investească peste un miliard ...
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Grupul TeraPlast a înregistrat un profit net de 43,3 milioane de lei în primele 9 luni ale anului, în creştere cu 41% ...
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă de Justiţie din Croaţia a confirmat astăzi o decizie anterioară a unui tribunal, care în primă instanţă ...