Majorarea salariului minim creşte cu 540 de lei, la peste 8.000 lei, asigurarea la pensii şi la sănătate a oamenilor fără venituri. E opţională

Majorarea salariului minim la 2.230 de lei de la 1 ianuarie va creşte cu 540 de lei asigurarea socială la sănătate şi la pensie a oamenilor care fie n-au venituri, fie au doar venituri extrasalariale, aflate sub plafonul de 12 salarii minime brute în 2020, reiese dintr-o analiză făcută de Economica. Aceştia vor plăti, în total, peste 8.000 de lei dacă vor să se asigure la sistemul public de pensii şi la sănătate anul viitor.
Cristina Şomănescu - joi, 05 dec. 2019, 19:52
Majorarea salariului minim creşte cu 540 de lei, la peste 8.000 lei, asigurarea la pensii şi la sănătate a oamenilor fără venituri. E opţională

Guvernul Orban majorează salariul minim brut pe economie la 2.230 de lei lunar, începând cu data de 1 ianuarie 2020, de la 2.080 de lei – cât este în prezent, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, despre care Economica a scris, pe larg, aici.

Aceasta înseamnă o creştere a salariului minim net cu 83 de lei, de la 1.263 de lei cât e acum, la 1.346 de lei din anul 2020.

Cele mai afectate de creşterea salariului minim sunt persoanele fără venituri şi cele care au doar venituri extrasalariale, situate în 2020 sub plafonul de 12 salarii minime brute pe economie, care vor plăti, în total, 8.028 de lei dacă vor să se asigure la sistemul asigurărilor sociale şi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate în anul 2020. Oamenii fără venituri şi cei care au doar venituri extrasalariale, aflate sub plafonul antemenţionat, vor plăti cu 540 de lei mai mult pentru asigurarea socială şi pentru asigurarea la sistemul asigurărilor de sănătate din 2020 decât în prezent, reiese din calculele făcute de Economica, pe baza datelor oficiale ale Guvernului şi a Codului fiscal.

Precizăm că asigurarea la sănătate şi la sistemul asigurărilor sociale e opţională şi pentru persoanele fără venituri fiscalizate şi pentru cele care au numai venituri extrasalariale aflate sub plafonul de 12 salarii minime brute pe economie în 2020, potrivit Codului fiscal.

Creşte plafonul în funcţie de care aflaţi dacă e obligatoriu sau opţional să vă asiguraţi la pensii şi la sănătate dacă aveţi doar venituri extrasalariale

În 2020 plafonul de 12 salarii minime brute pe economie ajunge la 26.760 lei.

Aceasta înseamnă că, dacă în 2020 veţi încasa doar venituri extrasalariale, iar acestea sunt în cuantum total anual sunt situate sub pragul de 26.760 de lei, asigurarea la sistemul public de pensii şi la sănătate e opţională pentru dumneavoastră.

Dacă în 2020 veţi încasa doar venituri extrasalariale, iar acestea sunt în cuantum total anual egale sau mai mari decât plafonul de 26.760 de lei, atunci asigurarea la sistemul asigurărilor sociale şi la sistemul asigurărilor de sănătate e obligatorie pentru dumneavoastră.

În 2019, plafonul de 12 salarii minime brute pe economie este de 24.960 de lei.

Concret, cât vor plăti în plus pentru asigurarea la sănătate şi la pensie în 2020 oamenii fără venituri sau cu venituri sub plafon:

Asigurarea la sistemul public de pensii şi la sistemul asigurărilor de sănătate a oamenilor fără venituri şi a celor care au doar venituri extrasalariale, sub plafonul de 12 salarii minime brute în 2020 Pentru tot anul 2020 Pentru tot anul 2019 Creştere contribuţii datorate pentru anul 2020 faţă de nivelul din 2019
Contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) 1.338 de lei 1.248 de lei Cu 90 de lei
Contribuţia de asigurări sociale (CAS) 6.690 de lei 6.240 de lei Cu 450 de lei
Suma totală datorată pentru CASS şi CAS pentru tot anul 8.028 de lei 7.488 de lei Cu 540 de lei

Sursă informaţii tabel: calcule făcute de Economica pe baza prevederilor Codului fiscal şi a datelor oficiale ale Guvernului.

Asigurarea la sistemul asigurărilor sociale de sănătate 

Asigurarea la sănătate va costa 1.338 de lei pentru oamenii care fie nu au venituri fiscalizate în 2020, fie au doar venituri extrasalariale care, în anul 2020, sunt situate sub plafonul de 12 salarii minime brute pe economie şi trimit DU la Fisc în termenul legal, arată calculele făcute de Economica, pe baza datelor oficiale ale Guvernului şi a Codului fiscal.

Suma de 1.338 de lei rezultă din aplicarea cotei de 10% la baza de calcul egală cu şase salarii minime brute pe economie, în vigoare în anul 2020. Această sumă va fi achitată până în anul 2021, conform Codului fiscal.

Asigurarea socială la sănătate a persoanelor fără venituri costă 1.248 de lei în 2019

 

Asigurarea la sistemul public de pensii a oamenilor fără venituri şi a persoanelor care au doar venituri extrasalariale care în cuantum total anual sunt situate sub plafonul de 12 salarii minime brute pe economie în 2020 va creşte cu 450 de lei şi va costa 6.690 de lei anul viitor, arată calculele făcute de Economica, pe baza Codului fiscal.   

Pe de o parte, pentru oamenii care în anul 2020 nu vor avea venituri din salarii şi asimilate salariilor, ci doar venituri extrasalariale şi care estimează că venitul total cumulat în anul 2020 va fi mai mic decât plafonul de 12 salarii minime brute pe economie, în vigoare în 2020, asigurarea la sistemul public de pensii e opţională.

În 2020, plafonul de 12 salarii minime pe economie, funcţie de care Codul fiscal stabileşte pentru cine e opţională şi pentru cine e obligatorie asigurarea la sănătate şi la sistemul asigurărilor sociale, va fi de 26.760 lei, reiese din calculele făcute de Economica.

Pe de altă parte, persoanele care în 2020 nu vor realiza venituri fiscalizate nu au nici ele obligativitatea asigurării la sistemul asigurărilor sociale. În cazul în care aceşti oameni vor să se asigure la sistemul public de pensii în anul 2020, vor depune declaraţia unică la Fisc anul viitor, în care vor opta pentru plata contribuţiei de asigurări de sănătate (CAS).

Şi oamenii fără venituri, şi cei care au doar venituri extrasalariale sub plafonul de 12 salarii minime brute pe economie vor plăti, în total, 6.690 de lei ca să se asigure la sistemul public de pensii în anul 2020, dacă aleg să plătească contribuţia lunară la salariul minim pe economie.

  • Vă puteţi alege venitul la care plătiţi cota de contribuţie de 25%, cu precizarea că acest venit trebuie să fie în 2020 cel puţin egal cu plafonul de 26.760 de lei, echivalentul a 12 salarii minime brute pe economie.
  • Suma de 6.690 de lei rezultă din aplicarea cotei de 25% la baza de calcul reprezentată de plafonul de 12 salarii minime brute pe economie. Această sumă urmează să fie plătită de contribuabili până în anul 2021.

Spre comparaţie, persoanele fără venituri şi cele cu venituri sub plafon în 2019, care au optat să se asigure la sistemul asigurărilor sociale în acest an, datorează suma de de 6.240 de lei, pe care o pot plăti la Fisc până pe 15 martie 2020.

Citeşte şi: La un an de la „revoluţia fiscală” a declaraţiei unice, mulţi oameni nu ştiu încă să o completeze corect şi cum s-o trimită la Fisc

Te-ar mai putea interesa și
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului de opoziţie Alexei Navalnîi într-o tabără de prizonieri din......
ANM: Seceta pedologică se menține pe suprafețe întinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia
ANM: Seceta pedologică se menține pe suprafețe întinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia
Secetă pedologică moderată şi puternică se înregistrează în cultura grâului de toamnă pe suprafeţe extinse din ...
Poșta Română a început distribuirea pensiilor pentru luna mai
Poșta Română a început distribuirea pensiilor pentru luna mai
Compania Naţională ,,Poşta Română" (CNPR) a început distribuirea pensiilor pentru luna mai, înaintea Sărbătorilor ...
Taiwanul raportează reluarea acțiunilor ofensive chineze, la o zi după ce secretarul american Antony Blinken a părăsit Beijingul
Taiwanul raportează reluarea acțiunilor ofensive chineze, la o zi după ce secretarul american Antony Blinken a părăsit ...
Taiwanul a raportat sâmbătă o reluare a activităţii militare chineze în apropierea insulei, 12 avioane trecând linia ...