Asigurarea la sănătate a oamenilor care au doar venituri extrasalariale sub plafon: cât plăteşti dacă te asiguri până la 25 mai sau după această dată; calcule şi exemple

Asigurarea la sănătate a oamenilor care au doar venituri extrasalariale aflate sub plafonul de 27.600 de lei în 2021 şi care nu sunt asiguraţi fără plata contribuţiei (CASS) e opţională. Asigurarea la sănătate îi costă 1.380 de lei dacă oamenii trimit declaraţia unică la Fisc până la 25 mai 2021 inclusiv, ori dacă o trimit la ANAF în luna decembrie, arată o statistică făcută de Economica.net. În cazul în care oamenii trimit declaraţia unică în perioada 26 mai – 30 noiembrie, vor plăti mai mult ca să fie asiguraţi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, arată o analiză Economica.net.
Cristina Şomănescu - lun, 15 mart. 2021, 22:17
Asigurarea la sănătate a oamenilor care au doar venituri extrasalariale sub plafon: cât plăteşti dacă te asiguri până la 25 mai sau după această dată; calcule şi exemple

Declaraţia unică în 2021: cât va fi plafonul în funcţie de care puteţi afla dacă asigurarea socială la sănătate e obligatorie sau opţională pentru dumneavoastră în 2021?

Plafonul aferent declaraţiei unice este de 27.600 de lei în 2021, potrivit informaţiilor comunicate de ANAF pentru Economica.net. Vă amintim că plafonul declaraţiei unice creşte odată cu majorarea salariului minim pe economie. Detalii, la acest link.

Asigurarea la sănătate a oamenilor care au doar venituri extrasalariale sub plafon în 2021

Pentru oamenii care au doar venituri extrasalariale în 2021 şi care estimează că aceste venituri nete cumulate vor fi în acest an sub plafonul de 12 salarii minime pe economie, asigurarea socială de sănătate e opţională.

Dacă cei aflaţi în situaţia antemenţionată vor să se asigure la sănătate, vor completa corect declaraţia unică, o vor trimite la Fisc, urmând să achite CASS datorată până la 25 mai 2022.

Atenţie! Suma de plată pentru asigurarea la sănătate în 2021 a oamenilor care au doar venituri extrasalariale sub plafon diferă în funcţie de data la care trimit declaraţia unică la Fisc, mai precis, dacă depun declaraţia unică până la termenul legal de depunere ori după acest termen reglementat de Codul fiscal.

Dacă trimit declaraţia unică la Fisc până la 25 mai 2021 inclusiv, atunci asigurarea socială la sănătate pentru oamenii care au doar venituri extrasalariale sub plafon costă 1.380 de lei. Suma rezultă din înmulţirea salariului minim în vigoare în 2021 cu şase luni şi cu 10% – cota contribuţiei de asigurări de sănătate (CASS), adică 2.300 de lei ori 6 ori 10%.

În acest caz, oamenii vor fi asiguraţi la sănătate pe o perioadă de 12 luni care începe de data depunerii declaraţiei unice la Fisc. Asigurarea la sănătate îi va costa 1.380 de lei, iar banii îi vor putea achita la Fisc până la 25 mai 2022, reiese din statistica făcută de Economica.net pe baza reglementărilor din Codul fiscal actualizat.

 

Dacă trimit declaraţia unică la Fisc după data de 25 mai 2021, atunci asigurarea socială la sănătate pentru oamenii care au doar venituri extrasalariale sub plafon se stabileşte după următoarea formulă: salariul minim în vigoare la 25 mai 2021 înmulţit cu numărul de luni rămase până la 25 mai 2022, inclusiv luna în care se depune DU şi luna mai 2022, înmulţit cu 10% – cota CASS, reiese din statistica Economica.net pe baza Codului fiscal actualizat.

 

Declaraţia unică: ce formular e valabil în 2021

Declaraţia unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice pentru veniturile realizate în 2020 şi pentru veniturile estimate în 2021 are nou formular, reglementat prin Ordinul ANAF nr. 14 din 2021, publicat marţi, 12 ianuarie, în Monitorul Oficial.

Economica.net a scris, pe larg, despre acest subiect la acest link:

Declaraţia unică se poate depune la Fisc în format hârtie sau se poate trimite online prin spaţiul privat virtual al ANAF.

 

De unde descărcaţi formularul editabil al declaraţiei unice pentru veniturile estimate în 2021?

PDF-ul inteligent al declaraţiei unice poate fi descărcat de la acest link, accesând soft-ul A, actualizat de Fisc la 12 martie 2021.

Economica.net a scris, pe larg, aici cum se deschide formularul pdf inteligent al ANAF:

Declaraţia unică în 2021: formularul inteligent, publicat de ANAF, se deschide la fel de complicat ca până acum. Iată paşii de urmat

Aveţi doar venituri extrasalariale sub plafon în 2021 şi vreţi să vă asiguraţi la sănătate. Cum completaţi declaraţia unică

Mergeţi la capitolul al II- lea din formularul declaraţiei unice – date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România şi contribuţiile sociale datorate pentru anul. Aici veţi scrie anul pentru care vreţi să vă asiguraţi: 2021.

Vă interesează doar secţiunea 2 de la acest capitol.

Bifaţi subsecţiunea 2 “date privind contribuţia de asigurări sociale de sănătate estimată” din secţiunea 2, capitolul al II-lea din formularul declaraţiei unice.

La rubrica „total venit estimat pentru încadrarea ca plătitor de CASS” veţi scrie baza de calcul pentru CASS, determinată astfel:

  • dacă trimiteţi la Fisc declaraţia unică (DU) până la 25 mai, baza de calcul pentru CASS este 2.300 de lei înmulţit cu 6 luni. Adică 13.800 de lei.
  • dacă depuneţi DU după 25 mai, baza de calcul pentru CASS este 2.300 de lei înmulţit cu numărul de luni rămase până în mai 2022. La stabilirea numărului de luni rămase până în mai 2022 se iau în calcul şi luna în care se depune DU, şi luna mai 2022, conform Codului fiscal studiat de Economica.net.

Bifaţi B“obţin venituri sub plafonul minim şi optez pentru plata CASS”.

Contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorată reprezintă 10% din baza de calcul determinată după formula explicată de Economica.net mai sus.

Economica.net vă spune în continuare cât plătiţi ca să vă asiguraţi la sănătate dacă trimiteţi DU la Fisc după 25 mai 2021:

Amintim că dacă vă asiguraţi la sănătate după 25 mai 2021, baza de calcul pentru CASS se obţine prin înmulţirea valorii salariului minim din 2021 cu numărul de luni rămase până în mai 2022, inclusiv luna în care veţi trimite declaraţia unică şi luna mai 2022. Concret:

Dacă veţi trimite declaraţia unică în august 2021

Luni rămase până la termenul legal de depunere a DU (mai 2022), conform Codului fiscal: 10 luni.

Valoarea salariului minim în 2021 luat în calcul la stabilirea CASS: 2.300 de lei lunar.

Baza de calcul pentru stabilirea CASS: valoarea salariului minim înmulţită cu numărul de luni rămase până în mai 2022.

Baza de calcul pentru stabilirea CASS: 2.300 de lei înmulţit cu 10 egal 23.000 de lei.

CASS plătită de contribuabil: 10% (cota CASS) înmulţit cu baza de calcul.

CASS egal 2.300 de lei, arată statistica Economica.net.

Banii vor putea fi achitaţi la Fisc până pe 25 mai 2022.

 

Exemplul al doilea

Dacă veţi trimite declaraţia unică în octombrie 2021

Luni rămase până la termenul legal de depunere a DU (mai 2022), conform Codului fiscal: opt luni.

Valoarea salariului minim în 2021 luat în calcul la stabilirea CASS: 2.300 de lei lunar.

Baza de calcul pentru stabilirea CASS: valoarea salariului minim înmulţită cu numărul de luni rămase până în mai 2022.

Baza de calcul pentru stabilirea CASS: 2.300 de lei înmulţit cu 8 egal 18.400 de lei.

CASS plătită de contribuabil: 10% (cota CASS) înmulţit cu baza de calcul.

CASS egal 1.840 de lei, reiese din statistica Economica.net.

Oamenii vor putea plăti aceşti bani la Fisc oricând până pe 25 mai 2022.

 

Exemplul al treilea

Dacă veţi trimite declaraţia unică în decembrie 2021

Luni rămase până la termenul legal de depunere a DU (mai 2022), conform Codului fiscal: şase luni.

Valoarea salariului minim în 2021, luat în calcul la stabilirea CASS: 2.300 de lei lunar.

Baza de calcul pentru stabilirea CASS: valoarea salariului minim înmulţită cu numărul de luni rămase până în mai 2022.

Baza de calcul pentru stabilirea CASS: 2.300 de lei înmulţit cu 6 egal 13.800 de lei.

CASS plătită de contribuabil: 10% (cota CASS) înmulţit cu baza de calcul.

CASS egal 1.380 de lei, arată statistica făcută de Economica.net. Veţi putea plăti aceşti bani la Fisc oricând până pe 25 mai 2022.

Te-ar mai putea interesa și
Noi discuții la Bruxelles pe tema plafonării prețurilor la gaze. Unele țări cer plafoane mult mai reduse față de propunerea inițială, de 275 euro/MWh
Noi discuții la Bruxelles pe tema plafonării prețurilor la gaze. Unele țări cer plafoane mult mai reduse față de propunerea ...
Țările Uniunii Europene discută azi o propunere de plafonare a prețului gazelor la un nivel mai scăzut decât propunerea inițială a Comisiei Europene, pe care unii membri au considerat-o prea......
Cum folosesc românii din diaspora Google pentru a rămâne conectați cu țara – studiu
Cum folosesc românii din diaspora Google pentru a rămâne conectați cu țara – studiu
Cu ocazia Zilei Naționale a României, Google a prezentat concluziile unui studiu despre modul în care românii din diaspora ...
Şeful AIEA speră să găsească o soluţie pentru centrala nucleară Zaporojie până la sfârşitul anului
Şeful AIEA speră să găsească o soluţie pentru centrala nucleară Zaporojie până la sfârşitul anului
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) speră să ajungă la un acord cu Rusia şi Ucraina pentru crearea ...
Germania livrează Ucrainei mai multe sute de generatoare de curent electric
Germania livrează Ucrainei mai multe sute de generatoare de curent electric
Germania a început să livreze mai multe sute de generatoare de curent electric către Ucraina, în condiţiile în care ...