Asigurări obligatorii: Portofoliul PAID a crescut cu 107.000 poliţe. A depăşit 530.000 de contracte

Societatea care emite asigurarea obligatorie a locuinţelor, PAID, a încheiat în luna octombrie 107.000 de poliţe şi a ajuns la un portofoliu de peste 530.000 contracte, în creştere cu 25% faţă de 30 septembrie, pe fondul încheierii unor parteneriate de distribuţie cu 20 de asigurători.
Economica.net - mie, 06 nov. 2013, 12:22
Asigurări obligatorii: Portofoliul PAID a crescut cu 107.000 poliţe. A depăşit 530.000 de contracte

Portofoliul PAID număra 330.103 poliţe la începutul anului, iar la finele 30 septembrie – 427.153 contracte.

Fondul locativ naţional numără aproximativ 8,5 milioane de locuinţe.

Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor a fost modificată la finele lunii iulie.

Conform noilor reglementări, adoptate prin Legea 243/2013, toţi proprietarii de locuinţe au obligaţia de a încheia PAD – poliţa de asigurare obligatorie emisă de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), care oferă acoperire împotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor) în limita sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 euro, în funcţie de structura constructivă a locuinţei asigurate.

Proprietarii care nu îşi asigură locuinţele vor fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei. De asemenea, proprietarii neasiguraţi şi afectaţi de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundaţie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autorităţi pentru refacerea gospodăriilor afectate.

Totodată, societăţile de asigurare autorizate să preia riscuri de catastrofe naturale pot încheia – pentru aceste categorii de riscuri – asigurări facultative ale locuinţelor numai pentru partea din suma asigurată ce excede suma asigurată obligatoriu prin PAD (10.000 sau 20.000 euro).

După apariţia noilor reglementări, Allianz-Ţiriac, Omniasig, Asirom şi alţi 17 asigurători au semnat parteneriate cu PAID pentru distribuirea poliţei de asigurare obligatorie a locuinţei.

PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009 în baza prevederilor Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, ale Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor şi Legii 31/1990 privind societăţile comerciale.

Cei mai mari acţionari ai asigurătorului sunt Astra, Groupama şi Gothaer România, fiecare cu 15%. Generali România are o participaţie de 11%, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Grawe România şi UNIQA România deţin câte 5,5% din acţiuni.

Primele poliţe PAD au fost emise de PAID în iulie 2010.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Un prim caz suspect de infectare cu noua variantă de coronavirus, Omicron, a fost detectat în Germania la o persoană întoarsă ...
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în zona roșie
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia ...
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino a fost percheziţionat vineri de poliţia financiară, în legătură cu zeci de ...