Asigurările de viaţă au crescut cu 21%, pe fondul majorării asigurărilor aferente creditelor şi a celor unit linked

Ultimul raport anual prezentat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) indică o majorare a stocului de asigurări de viaţă în 2017 cu 21%. Totodată, însă, pentru asigurările mixte de viaţă au crescut răscumpărările de poliţe cu 40,53% faţă de anul precedent. Jucători din piaţă care au preferat să-şi păstreze anonimatul spun că asigurările de viaţă au crescut pe fondul avântului asigurărilor aferente creditelor bancare şi a asigurărilor legate de fondurile de investiţii.
Gabriela Ţinteanu - lun, 09 apr. 2018, 01:33
Asigurările de viaţă au crescut cu 21%, pe fondul majorării asigurărilor aferente creditelor şi a celor unit linked

„Creșterea semnificativă a subscrierilor aferente asigurărilor de viață s-a datorat în principal claselor de asigurare „C3 – Asigurări de viață și anuități, legate de fonduri de investiții (n.a. – aşa numitele asigurări unit linked)” (creștere cu 17%) şi „C1 – Asigurări de viață, anuități și asigurări de viață suplimentare” (creștere cu 24%)”, precizează raportul despre piaţa asigurărilor din România în 2017, redactat de ASF.

Surse oficiale din piaţa asigurărilor ne-au declarat că vânzarea asigurărilor de viaţă mixte, deces şi garanţie la investiţie, nu a mers foarte bine în 2017. Motivele acestei stări de fapt au fost cauzate de dobânzile foarte mici oferite în condiţiile de piaţă existente şi de acţionarii care au preferat ca aceste produse să nu se vândă, posibilitatea de previzionare a unor dobânzi pentru următorii 15-20 de ani fiind destul de improbabilă. Totuşi, evoluţia numărului de contracte din clasa C1 arată o majorare a numărului de contracte încheiate de la 1.419.632 în 2016 la 1.654.509 în 2017. Explicaţia dată de asigurători se regăseşte în faptul că această clasă de asigurări include şi asigurările de viaţă aferente creditelor. De altfel, 68,4% din piaţa asigurărilor de viaţă este deţinută de patru societăţi care sunt în parteneriat cu o bancă.

Raportul precizează că societățile de asigurare autorizate în alte state membre UE au subscris în baza dreptului de stabilire, pe teritoriul României, prin intermediul unei sucursale, în anul 2017, un total al primelor brute subscrise de aproximativ 755,6 milioane lei, în creștere cu 12% față de aceeași perioadă a anului precedent. Sucursala străină cu activitate în România este Metropolitan, entitate care a avut în 2017 contracte de colaborare cu Raiffeisen Bank şi Banca Transilvania.

Clasamentul societăţilor de asigurare în funcţie de primele brute subscrise pentru asigurările de viaţă indică destul de clar relaţia dintre societatea de asigurare şi cea de credit. Astfel, NN Asigurări de viaţă deţine o cotă de piaţă de 36,52% şi se află în relaţie de parteneriat cu ING Bank, BCR Asigurări de Viaţă are cotă de piaţă de 17,49% şi parteneriat cu BCR. Ergo are o cotă de piaţă de 7,57% şi a avut parteneriat cu Unicredit Bank. BRD Asigurări de Viaţă, cu o cotă de piaţă de 6,81%, are şi acelaşi acţionar ca BRD Groupe Societe Generale.

Pe de altă parte, însă, plata maturităților şi a răscumpărărilor parțiale și totale au cumulat 998,11 milioane de lei, valoare în creștere cu 40,53% comparativ cu anul anterior. Clasa C3, asigurări de viață și anuități, legate de fonduri de investiții, reprezintă aproximativ 58% din total plăți efectuate, în valoare de 580,84 milioane de lei. Clasa C1, Asigurări de viață, anuități și asigurări de viață suplimentare, reprezintă circa 38% din total plăți efectuate, adică 383.83 milioane de lei.

Daunele aferente portofoliului de asigurări al celor patru societăți cărora le-a fost retrasă autorizația de funcționare, Astra (în anul 2015), Carpatica, Forte și LIG (în anul 2016), au fost preluate de Fondul de Garantare a Asiguraților care va efectua plăți în limita plafonului de 450.000 lei per creditor de asigurare.

Te-ar mai putea interesa și
Tănase, BVB: Avem mai mult de 50 de listări din 2010 şi până acum. Jumătate au avut loc în 2021
Tănase, BVB: Avem mai mult de 50 de listări din 2010 şi până acum. Jumătate au avut loc în 2021
Peste 50 de companii s-au listat la Bursa de Valori din Bucureşti din 2010 şi până în prezent, iar aproape jumătate din listări au avut loc în 2021, a afirmat, joi, directorul general al BVB,......
Guvernul aprobă deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria la Beba Veche
Guvernul aprobă deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria la Beba Veche
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria, la Beba Veche.
Ciolacu: Adoptăm azi hotărârea de Guvern care ne permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti
Ciolacu: Adoptăm azi hotărârea de Guvern care ne permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti
Guvernul va adopta în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat ...
Acționarii Electrica au anulat emisiunea de obligațiuni verzi de 300 de milioane de euro, plănuită pentru acest an
Acționarii Electrica au anulat emisiunea de obligațiuni verzi de 300 de milioane de euro, plănuită pentru acest an
Acționarii Electrica SA, una dintre marile companii de distribuție și furnizare de energie electrică, companie privată ...