Asociația PATRES îi cere premierului Orban să se implice în programul “Casa Verde Fotovoltaice”, din care mii de români au fost excluși fără vină

Patronatul regenerabililor solicită premierului să se implice în programul prin care zeci de mii de români puteau să instaleze panouri fotovoltaice cu subvenție de la stat, în condițiile în care Adiministrația Fondului pentru Mediu a respins jumătate din solicitări, din motive care nu sunt imputabile lor.
Economica.net - joi, 18 iun. 2020, 13:51
Asociația PATRES îi cere premierului Orban să se implice în programul “Casa Verde Fotovoltaice”, din care mii de români au fost excluși fără vină

Iată integral comunicatul celor de la PATRES pe această temă:

“Prim-ministrul României, Dl Ludovic Orban: NU lăsați Programul Casa Verde – Panouri Fotovoltaice să se transforme într-un fiasco!

AFM să reconsidere miile de dosare respinse pe motive care nu sunt rezonabile și imputabile cetățenilor

Procesul de digitalizare, necesar acum mai mult ca oricând, este penalizat în România, în loc să fie încurajat!

Susținător activ al Prosumatorilor în România, Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România face un apel urgent la Prim-ministrul României, Dl Ludovic Orban și Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Dl Costel Alexe: NU lăsați Programul Casa Verde – Panouri Fotovoltaice să se transforme într-un fiasco!

Ne exprimăm îngrijorarea și nemulțumirea față de modul incalificabil în care Administrația Fondului pentru Mediu gestionează un program national, mult așteptat, dovadă fiind interesul maxim al românilor.

Decizia AFM de a respinge mai mult de jumătate dintre dosarele depuse, cu prezentarea unor motive care, în cele mai multe cazuri, nu sunt rezonabile și imputabile cetățenilor, este contestată vehement de mii de români care se consideră nedreptățiți și vor depune contestații, mulți dintre ei deciși să își caute inclusiv dreptatea în Instanță.

Am parcurs listele publicate de AFM și situația se prezintă astfel: dosare declarate admise – 12.718, dosare declarate respinse – 13.337. Un număr suprinzător și inexplicabil de mare de dosare care nu se califică pentru finanțare. Se invocă, într-un comunicat al AFM, că principalele motive de respingere a solicitărilor au fost generate de informațiile și dosarele incomplete încărcate de către instalatori sau care conțineau documente expirate și/sau erori.

PATRES nu poate fi de acord cu motivele de respingere care nu sunt întemeiate în cele mai multe cazuri. Dorim, pe această cale, să semnalăm aspecte care ne îndreptățesc să ne adresăm Dlui Ludovic Orban, Prim-ministru, să intervină pentru buna functionare  a unui program de interes national. Cerem insistent Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Dl Costel Alexe, să ia atitudine și să intervină ca AFM să reconsidere dosarele respinse.

Astfel, la o simplă căutare pe liste, remarcăm că sute de dosare nu au fost acceptate de AFM pentru următoarele motive: Certificatul de atestare fiscală privind obligaţiile de plată către bugetul de stat nu are ștampila lizibilă, respectiv Certificatul nu este semnat și ștampilat, acesta fiind emis electronic de către autoritatea fiscală. AFM ignoră faptul că ștampila nu mai este obligatorie, conform legislației în vigoare. Practic, în loc să încurajeze procesul de digitalizare, care este necesar acum mai mult ca oricând, din contră, acesta este penalizat!

Marea majoritate a dosarelor sunt respinse pe motiv de documente expirate, cu toate că aceste acte când au fost depuse la instalatori erau valabile. Nu este vina cetățenilor/instalatorilor că s-a suspendat pentru o perioadă depunerea dosarelor pe motiv de suspiciuni de fraudă la AFM! Cel mai grav lucru, în opinia noastră, este că, la momentul respectiv, AFM a informat, tot printr-un comunicat, că „toate documentele depuse și înregistrate la instalatorii validați până la momentul suspendării accesului în aplicația informatică, sunt acceptate de Administrația Fondului pentru Mediu ca fiind depuse în termen la data redeschiderii accesului în aplicație”.

Comunicatul AFM din data de 6 noiembrie 2019: https://www.afm.ro/main/programe/sisteme_fotovoltaice/2019/comunicat_fotovoltaice_mm_06112019.pdf

Constatăm acum că AFM își încalcă propriile decizii și declarații publice, inducând astfel cetățenii în eroare, cu riscul de a se decredibiliza total ca și instituție.

Dl Viorel Lefter, Președinte PATRES: “Este o bătaie de joc la adresa cetățenilor și instalatorilor. După îndelungi așteptări și disfuncționalități repetate, pe care vedem că AFM nu și le asumă, mii de oameni se trezesc că sunt respinși pe motive parcă inventate tocmai ca programul să nu funcționeze. Contestațiile, procesele înseamnă timp pierdut și bani pentru cei care au sperat că pot avea acces la finanțare și să devină Prosumatori. Totodată, înseamnă un potențial blocaj al activității AFM”.

Pe lângă reconsiderarea dosarelor respinse, PATRES solicită implementarea digitalizării pentru Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională, coroborat cu pandemia COVID-19.

“Debirocratizarea și digitalizarea sunt cea mai mare oportunitate pentru România în această criză. Ar trebui, cu toții, să încurajăm acest proces. Solicităm AFM să reconsiderare de urgență dosarele respinse astfel încât să nu se compromită definitiv programul. Astfel de situații critice datorate unor bâlbe ale autorităților pot duce la decredibilizarea totală a însăși ideii de Prosumator în România, în contextul în care Green Deal-ul este cel mai important obviectiv al Uniunii Europene în următoarea decadă”, precizează Dl Viorel Lefter, Președinte PATRES.

Organizația PATRES a sprijinit în permanență dezvoltarea prosumatorilor în România, venind cu propuneri concrete și cu expertiză de specialitate atât pentru legislația primară, cât și secundară. PATRES își exprimă speranța că vom avea și în România această categorie aparte de consumatori/producători, lucru care să ducă la efecte de multiplicare în economia natională și, de asemenea, să ajute România în demersurile de atingere a cotelor obligatorii de energie din surse regenerabile pentru anul 2020, respectiv 2030”.

Despre PATRES

Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România are în componență 109 de membri – producători de energie din surse regenerabile cu putere instalată totală de aproximativ 1800 MW, ce reprezintă investiții în sectorul energetic din România de circa 2,7 miliarde de Euro.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...