1EUR = 4.7787 RON | Bucureşti 10 º

News

Asociaţia Brokerilor: Operatorii din piaţa de capital ar putea fi obligaţi să se reatesteze

Toţi specialiştii şi operatorii din piaţa de capital ar putea fi obligaţi să participe din nou la programe de formare profesională pentru reatestare, iar organismele de formare profesională să se reautorizeze, susţine Asociaţia Brokerilor citând un proiect de regulament emis de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), potrivit Agerpres.

29 sep, 2016 | Agerpres

Potrivit proiectului de regulament privind pregătirea profesională a specialiştilor şi operatorilor care îşi desfăşoară activitatea pe pieţele financiare supravegheate de Autoritate, 'toate documentele emise de ASF care vizează pregătirea profesională anterior intrării în vigoare a prezentului regulament îşi păstrează valabilitatea maximum 12 luni de la data intrării în vigoare a prezentului regulament'.

'Din dorinţa de a aduce venituri pentru structura sa nou creată - Institutul de Studii Financiare (ISF) -, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) intenţionează să nu mai recunoască actele individuale emise de ea însăşi pentru atestarea operatorilor şi specialiştilor din piaţa de capital şi pentru autorizarea organismelor de formare profesională şi a lectorilor', afirmă Asociaţia Brokerilor, într-un comunicat remis joi AGERPRES.

Astfel, subliniază Asociaţia Brokerilor, toţi specialiştii şi operatorii sunt obligaţi să participe din nou la programe de formare profesională pentru reatestare, iar organismele de formare profesională să se reautorizeze, aceste activităţi presupunând plata unui număr semnificativ de taxe către ISF, respectiv ASF, şi perturbarea activităţii entităţilor supravegheate, în condiţiile în care piaţa de capital locală continuă să îşi reducă dimensiunea.

'O astfel de măsură este de neînţeles în contextul în care formarea profesională a operatorilor şi specialiştilor din piaţa de capital a fost şi până acum supusă atestării şi autorizării ASF. Atât organismele de formare profesională, cât şi lectorii şi programele au fost autorizate de ASF, examinarea candidaţilor a fost efectuată de comisii de examinare conduse de reprezentanţi ai ASF, iar atestatele profesionale au fost eliberate de ASF. Având în vedere şi faptul că proiectul de regulament nu aduce îmbunătăţiri calitative procesului de formare profesională, ci doar modificări de formă, şi nu se încadrează în legislaţia naţională privind formarea profesională a adulţilor în ceea ce priveşte recunoaşterea naţională a certificatelor de absolvire, nu se justifică timpul pierdut şi costurile suplimentare pentru reluarea întregului proces', se spune în comunicat.

În opinia brokerilor, proiectul excede legislaţia de înfiinţare a ASF şi cea a pieţei de capital, care nu-i conferă Autorităţii atribuţii privind autorizarea furnizorilor de programe de formare profesională pentru piaţa de capital, aprobarea programelor de cursuri şi atestarea lectorilor. Legislaţia pieţei de capital permite ASF să fie doar furnizor de formare, pregătire şi perfecţionare profesională şi evaluator de competenţe profesionale în domeniul pieţei de capital.

'Atribuind ISF activitatea de avizare a programei cursurilor furnizorilor autorizaţi şi de examinare a participanţilor la programele de formare profesională, respectiv de evaluare a competenţelor operatorilor şi specialiştilor din piaţa de capital, proiectul de regulament încalcă regulile liberei concurenţe. Atragem atenţia că ISF nu i-au fost acordate prin lege prerogativele menţionate şi că este, în acelaşi timp, şi furnizor de programe de formare profesională pe aceeaşi piaţă, deci se află în competiţie cu ceilalţi furnizori autorizaţi de ASF', se mai spune în comunicat.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO