Asociaţia ‘HolsteinRo’: 60% dintre membri şi-au primit subvenţiile;15% le vor încasa în câteva zile

Reprezentanţii Asociaţiei Crescătorilor de Vaci 'HolsteinRo', organizaţie din care face parte şi Caraş Costel, fermierul care a intrat în greva foamei în faţa Guvernului, susţin că membrii asociaţiei au primit subvenţiile în proporţie de 60%, iar 15% dintre ferme le vor încasa în câteva zile, în timp ce acţiunea de protest a acestui fermier reprezintă "doar punctul său de vedere" şi nu cel al majorităţii membrilor asociaţiei.
Economica.net - vin, 19 aug. 2016, 18:14
Asociaţia 'HolsteinRo': 60% dintre membri şi-au primit subvenţiile;15% le vor încasa în câteva zile

„Domnul Costel Caraş, este unul dintre membrii fondatori ai Asociaţiei ‘HolsteinRo’, însă în acest moment, în calitate de simplu membru al asociaţiei, reprezintă în acţiunea sa de protest doar punctul sau de vedere, al celorlalţi fermieri implicaţi şi nu al majorităţii fermierilor membri. Fermierii Asociaţiei Crescătorilor de Vaci ‘HolsteinRo’ sunt îngrijoraţi şi în egală măsură dezamăgiţi de întârzierile în acordarea subvenţiilor, de limitările existente cu privire la stabilirea animalelor eligibile şi mai ales de lipsa de echitate cauzată de existenţa unor date de referinţă istorice în acordarea schemelor de sprijin ANT7 şi ANT8. Aşadar, fermierii HolsteinRo înţeleg competitivitatea pieţei europene, însă dezaproba lipsa de organizare din cadrul APIA”, se arată într-un comunicat al organizaţiei remis vineri AGERPRES.

Asociaţia Crescătorilor de Vaci ‘HolsteinRo’ este o organizaţie 100% tehnică şi are ca activitate principală dezvoltarea performanţelor fermelor specializate în exploatarea animalelor din rasa Holstein.

Organizaţia este singura din ţară care a dezvoltat un program de investiţii de peste 400.000 euro într-un laborator pentru determinarea calităţii laptelui şi logistică. HolsteinRo este reprezentativă la nivel naţional prin conducerea Registrului Genealogic pentru rasa Bălţata cu Negru Românească Holstein Friza conform acreditării Ministerului Agriculturii cu nr. 4/26.11.2013.

„Finanţarea asociaţiei este realizată în proporţie de 70% prin fonduri alocate de la Ministerul Agriculturii. În acest context fermierii membri ai asociaţiei au integrala libertate de a-şi exprima, în mod individual şi fără a implica organizaţia, puncte de vedere cu privire la relaţiile lor comerciale cu furnizorii sau cu fabricile de procesare a laptelui, dar şi cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii sau ai altor Autorităţi şi Agenţii din componenţa (…) Aşadar, fără a avea ca obiect direct de activitate reprezentarea fermierilor în discuţiile cu Ministerul Agriculturii cu privire la încasarea subvenţiilor pentru zootehnie (ANT7, ANT8 şi SCZ) putem remarca doar faptul că aceste subvenţii au fost primite de către membrii organizaţiei noastre în proporţie de 60%, iar un procent de aproximativ 15% dintre ferme având dosare procesate de către APIA şi vor încasa subvenţiile în câteva zile”, se menţionează în comunicat.

Asociaţia ‘HolsteinRo’ este afiliată Federaţiei PRO AGRO.

Câţiva crescători de animale, prezenţi în faţa Guvernului, au anunţat joi intrarea în greva foamei ca formă de protest faţă de neplata subvenţiilor pe 2015, printre ei fiind şi Caraş Costel.

Referitor la protestul acestuia, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a precizat că fermierul în cauză şi-a primit subvenţiile, dar pactizează acum cu cei care nu şi-au luat banii. „L-am chemat la minister (joi, 18 august n.r.), dar a refuzat să vină. A zis ca vrea să le dăm banii fermierilor. Dânsul şi-a luat banii, dar pactizează cu cei care nu i-au primit încă. Nu văd justificarea protestului, pentru că mai este un număr destul de redus de beneficiari, iar lucrurile sunt pe făgaşul cel bun (…)”, a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii.

Potrivit oficialului MADR, din cei 265.000 de fermieri eligibili pe ANT au fost autorizaţi 229.000 de fermieri şi au primit banii până joi, 18 august, 227.000, ceea ce înseamnă că mai sunt în jur de 36.000 de fermieri care ar trebui să-şi primească subvenţiile.

De asemenea, pe Sprijinul Cuplat în Zootehnie (SCZ), din cei 39.296 fermieri, un număr de 17.629 au fost autorizaţi la plată şi ar mai fi de plătit mai puţin de 22.000 de fermieri, iar procentul celor cu probleme se situează doar între 10% şi 15%.

Sursa: AGERPRES

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Drumul nou de beton către Bulgaria va fi dat în trafic pe 20 decembrie – Ministerul Transporturilor
Drumul nou de beton către Bulgaria va fi dat în trafic pe 20 decembrie – Ministerul Transporturilor
În a doua parte a lunii decembrie 2021 se va circula pe Drumul de legătură DN 5– Șoseaua de Centura – Pod Prieteniei, ...
Polonia reduce TVA la energia termică în cadrul măsurilor anti-inflaţioniste
Polonia reduce TVA la energia termică în cadrul măsurilor anti-inflaţioniste
Polonia va reduce Taxa pe valoarea adaugată (TVA) aplicată căldurii livrate în sistem centralizat în cadrul măsurilor ...
Autostrada Sebeș – Turda: S-a deschis lotul 2. Se circulă pe toți cei 70 de kilometri ai A10 VIDEO
Autostrada Sebeș – Turda: S-a deschis lotul 2. Se circulă pe toți cei 70 de kilometri ai A10 VIDEO
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis marți, 30 noiembrie, că s-a deschis circulația ...