ASPA a cheltuit de aproape 4 ori mai mult pe salarii decât pe sterilizarea câinilor comunitari

Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) a făcut plăţi de 2,8 milioane de lei în acest an, până la 31 august, dar nu a dat decât 6% (170.000 de lei) din totalul plăţilor pe sterilizarea câinilor comunitari şi cam tot atâta pe utilităţile pentru adăposturile acestora. În schimb, salariile celor 47 de angajaţi au consumat peste 22% din totalul plăţilor, potrivit unui comunicat al Primăriei Bucureştiului.
Economica.net - joi, 05 sept. 2013, 09:14
ASPA a cheltuit de aproape 4 ori mai mult pe salarii decât pe sterilizarea câinilor comunitari

Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) are un buget aprobat de  Consiliul General al Municipiului Bucureşti de 18,6 milioane lei.

ASPA a avut, în opt luni, cheltuieli de 2,8 milioane lei, din care, cu 170.000 lei a plătit pentru sterilizarea câinilor (6,1% din totalul plăţilor), 162.000 de lei (5,8%) au fost consumaţi pentru căldura şi apa adăposturilor pentru câini, iar 628.000 de lei (22,4%) au fost salariile şi costurile fiscale ale acestora, potrivit comunicatului transmis de Primăria Bucureştiului.

Pentru hrana animalelor aflate în adăposturile autorităţii, pentru medicamente şi alte materiale sanitare, instituţia a făcut 2,5% din cheltuieli (70.000 de lei).

Totodată, ASPA a dat pe telefoane şi internet aproape dublu faţă de cât a consumat pentru carburanţii autoturismelor cu care aleargă după câini (respectiv 40.000 de lei sau 1,4%, faţă de 22.000 de lei).

Salariile sunt pe locul 2 în topul cheltuielilor ASPA, pe primul loc, cu 30,5% din total, fiind lucrările de construire a adăpostului de câini de la Mihăileşti, pentru  care s-au plătit 854.000 de lei.

Contravaloarea chiriei pentru sediul instituţiei a fost de 20.000 de lei, a precizat Primăria Capitalei.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat miercuri că municipalitatea va organiza un referendum local privind eutanasierea câinilor vagabonzi şi va face, legat de această problemă, „exact ceea ce vrea populaţia”.

Referendumul va avea loc în ultima duminică din luna septembrie sau în prima duminică din octombrie, iar acesta va avea o singură întrebare, respectiv „Sunteţi de acord cu măsura radicală (eutanasierea câinilor fără stăpân – n.r.)?”.

Autorităţile au fost cuprinse de febra preocupării pentru câinii comunitari după ce un copil, Ionuţ Anghel, în vârstă de patru ani, a murit în 2 septembrie, fiind atacat de câini maidanezi, în apropierea Parcului Tei. Fratele acestuia, de şase ani, a fost muşcat şi el de un picior, dar a reuşit să fugă şi să-şi anunţe bunica.

Decesul a fost cauzat de hemoragia externă, pe corpul copilului fiind găsite sute de plăgi, potrivit medicului care a făcut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML), citat de Mediafax.

Doar tălpile copilului de patru ani nu au fost afectate de plăgi, restul corpului fiind cu sute de muşcături de câini.

Procurorii Parchetului instanţei supreme fac cercetări în acest caz, fiind făcute şi verificări privind respectarea legislaţiei legate de gestionarea câinilor fără stăpân.

Anchetatorii l-au audiat, miercuri, pe Răzvan Băncescu, coordonator de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA).

Administratorul terenului de lângă Parcul Tei unde copilul a fost omorât de câini a fost amendat cu 2.000 de lei pentru că nu avea plan de pază, iar paznicul care supraveghea proprietatea a fost sancţionat cu 300 de lei pentru că nu avea atestat, acesta nefiind calificat pentru a presta servicii de pază, potrivit unor surse din Poliţia Capitalei.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...