Assad respinge acuzaţiile de crime de război la adresa regimului său – interviu AFP

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a respins categoric acuzaţiile ONU ce fac regimul de la Damasc responsabil de crime de război, afirmând că majoritatea rapoartelor întocmite de instituţiile Naţiunilor Unite sunt 'politizate' şi nefondate.
Economica.net - vin, 12 feb. 2016, 19:15
Assad respinge acuzaţiile de crime de război la adresa regimului său - interviu AFP

‘Instituţiile ONU (…) sunt dominate de puterile occidentale şi majoritatea rapoartelor sunt politizate’ şi ‘nu prezintă probe’, a declarat preşedintele Al-Assad într-un interviu pentru AFP.

‘De aceea eu nu mă tem nici de aceste ameninţări, nici de aceste alegaţii’, a adăugat liderul de la Damasc, fiind întrebat dacă nu se teme că într-o zi ar putea ajunge în faţa unui tribunal internaţional, ca urmare a acestor acuzaţii.

În acelaşi interviu, preşedintele Al-Assad a afirmat că Europa ar trebui să creeze condiţiile pentru a ajuta refugiaţii sirieni să se întoarcă în ţara lor. ‘Fac apel la guvernele europene care au contribuit direct la exodul (refugiaţilor sirieni), prin acoperirea teroriştilor şi impunerea de embargo Siriei, să ajute la întoarcerea sirienilor la casele lor’, a afirmat Bashar al-Assad.

Referindu-se la poziţia faţă de Siria a Turciei şi Arabiei Saudite, preşedintele sirian nu a exclus o intervenţie militară din partea acestor două state în ţara sa, dând însă asigurări că forţele sale ‘vor face faţă’ unei astfel de acţiuni. ‘Nu pot exclude această posibilitate din simplul motiv că Erdogan (preşedintele turc Recep Tayyip) este un intolerant, un radical, un pro-Fraţii Musulmani şi care trăieşte visul otoman. La fel este şi cu Arabia Saudită. Oricum, o astfel de acţiune nu va fi uşoară pentru ei şi cu siguranţă noi îi vom face faţă’, a susţinut Bashar Al-Assad.

Declaraţiile preşedintelui sirian intervin în contextul în care marile puteri implicate în dosarul sirian au convenit în noaptea de joi spre vineri, la München (sudul Germaniei), să pună în aplicare o ‘încetare a ostilităţilor’ în Siria, înţelegere ce ar urma să intre în vigoare în decurs de o săptămână, fără a include acţiunile militare împotriva organizaţiilor jihadiste.

Potrivit unui raport recent al Centrului Sirian pentru Cercetări Politice, aproximativ 470.000 de oameni au murit în cei cinci ani de război în Siria şi aproape două milioane au fost răniţi în acest conflict.

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...