ASSAI a transmis Parlamentului propunerea sa pentru formula de calcul a preţului RCA

Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) a transmis către Parlamentul României propunerea sa pentru formula de calcul a preţului RCA, care include prima de risc (cheltuielile cu daunele), cheltuieli administrative care să reprezinte maximum 25% raportat la prima de risc şi cheltuieli cu vânzarea poliţei RCA (broker), de cel mult 50% din cheltuielile administrative.
Economica.net - mar, 14 mart. 2017, 09:03
ASSAI a transmis Parlamentului propunerea sa pentru formula de calcul a preţului RCA

‘Această formulă are în vedere acoperirea cheltuielilor cu daunele, limitarea cheltuielilor administrative ale societăţilor de asigurări, precum şi includerea unui comision de vânzare a poliţelor de asigurare (brokeri). Formula de calcul trebuie însoţită şi de o altă măsură, de reducere drastică a taxelor plătite de către asigurători către ASF şi care, în prezent, sunt uriaşe şi nejustificate’, se arată într-un comunicat al ASSAI, remis, marţi, Agerpres.

Potrivit sursei citate, taxele plătite de asigurători către ASF sunt în cuantum de aproximativ 7,2% din valoarea fiecărei poliţe RCA, asigurătorii RCA din România plătind cele mai mari contribuţii din UE (cu 60% mai mari). Contribuţiile totale ale asigurătorilor din UE, către omologul ASF, nu depăşesc în medie, 4,5% din valoarea fiecărei poliţe RCA, precizează ASSAI.

Mai mult, Asociaţia citează date din raportul Milliman care arată că, la fiecare 100 de lei încasaţi de către asigurătorii RCA, aceştia plătesc daune cuprinse în medie, între 38,64 lei, pentru persoane fizice, şi 27,93 lei, pentru persoane juridice. Cheltuielile administrative ale asigurătorilor sunt de 61,36 lei (persoane fizice) şi 72,07 lei (persoane jurdice), adică duble raportate la daunele achitate condiţii în care profitul raportat de asigurători pentru produsul RCA este zero sau negativ (pierderi), menţionează sursa citată. În tot acest timp, în Uniunea Europeană, cheltuielile administrative ale asigurătorilor sunt cuprinse între 25 – 35% din preţul unei poliţe RCA, cheltuieli care includ şi un mic profit.

‘Aşa cum ne-au lăsat să credem în toţi aceşti ani, atât ASF cât şi asigurătorii, piaţa RCA românească este una veşnic aflată ‘în pierdere’. Această pierdere declarată a pieţei de asigurări este cel puţin ciudată, în condiţiile în care trei noi societăţi de asigurări din străinătate vor vinde din acest an poliţe RCA în România. Readresez invitaţia ANAF – Direcţia Mari Contribuabili să verifice eligibilitatea şi legalitatea costurilor administrative ale acestor operatori economici, pentru că una dintre principalele cauze ale scăderii colectării taxelor şi impozitelor acestei instituţii sunt generate de către anumiţi operatori economici care repatriază profitul prin ‘ mecanismele preţurilor de transfer’, a declarat Cristian Muntean, preşedintele ASSAI.

Reprezentanţii service-urilor auto independente solicită, de asemenea, reforma internă a ASF, prin înjumătăţirea numărului de angajaţi ai instituţiei şi scoaterea la concurs a tuturor poziţiilor.

Tot la capitolul cheltuieli supradimensionate, ASSAI identifică contribuţia la baza de date CEDAM, în condiţiile în care costul de întreţinere a acesteia a depăşit 60 de milioane de euro, respectiv peste 5,5 milioane de euro/an.

‘Reamintim faptul că baza de date CEDAM a prezentat multiple disfuncţionalităţi (perioade în care nu a putut fi accesată sau a prezentat numeroase informaţii eronate). Soluţie: organizarea unei licitaţii publice pentru aceste servicii’, subliniază comunicatul citat.

Documentul vorbeşte şi despre salariile şi primele supradimensionate în raport cu performanţele obţinute, încasate de angajaţii ASF.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunţat luni, într-un comunicat, că în pachetul de acţiuni pentru stabilizarea pieţei RCA va fi introdus conceptul ‘client cu risc ridicat’, după expirarea perioadei de plafonare a tarifelor. De asemenea, măsurile ar putea include introducerea preţului de referinţă şi monitorizarea primelor efective pentru sectoarele cele mai vulnerabile.

Piaţa asigurărilor din România a fost dominată, în 2016, de criza asigurărilor auto obligatorii, declanşată de transportatori din cauza creşterii exponenţiale a tarifelor, criză care a dus la emiterea unei Ordonanţe de Guvern care prevede plafonarea preţurilor RCA pe o perioadă de şase luni. Noile tarife au intrat în vigoare începând cu data de 18 noiembrie 2016.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Sănătăţii a cumpărat un lot de 10.600 de flacoane de Tocilizumab, medicament necesar pentru tratarea formelor grave de COVID-19
Ministerul Sănătăţii a cumpărat un lot de 10.600 de flacoane de Tocilizumab, medicament necesar pentru tratarea formelor ...
Ministerul Sănătăţii (MS) a finalizat o achiziţie publică de 10.600 de flacoane de Tocilizumab, medicament necesar pentru tratarea formelor grave de COVID-19, a declarat, marţi, la Antena 3,......
Comisia Europeană a semnat un contract pentru cumpărarea unui tratament împotriva COVID-19 cu anticorpi monoclonali
Comisia Europeană a semnat un contract pentru cumpărarea unui tratament împotriva COVID-19 cu anticorpi monoclonali
Comisia Europeană a semnat un contract cadru de achiziţie cu compania farmaceutică Eli Lilly pentru un tratament cu anticorpi ...
153.716 persoane au fost angajate prin intermediul ANOFM în primele opt luni din 2021
153.716 persoane au fost angajate prin intermediul ANOFM în primele opt luni din 2021
Un număr de 153.716 persoane au fost angajate în primele opt luni ale anului 2021, ca urmare a aplicării măsurilor de ...
Statele Unite au deschis o anchetă cu privire la echiparea a 30 de milioane de mașini cu airbag-uri defecte produse de Takata
Statele Unite au deschis o anchetă cu privire la echiparea a 30 de milioane de mașini cu airbag-uri defecte produse de ...
Administraţia americană pentru siguranţa traficului (NHTSA) a anunţat marţi că a deschis o anchetă asupra a 30 de ...