Associated Press protestează după ce un agent FBI s-a dat drept unul dintre jurnaliştii săi

Agenţia de presă americană Associated Press (AP) a cerut luni FBI explicaţii în legătură cu practicile unuia dintre agenţii săi care s-a dat drept jurnalist al AP, înşelătorie pe care agenţia o asimilează unui 'furt de identitate', relatează AFP.
Economica.net - mar, 11 nov. 2014, 08:55
Associated Press protestează după ce un agent FBI s-a dat drept unul dintre jurnaliştii săi

Într-o scrisoare adresată şefului poliţiei federale James Comey şi ministrului justiţiei Eric Holder, preşedintele director general al AP, Gary Pruitt, afirmă că această practică ‘încalcă principiile fundamentale ale presei libere – independenţa noastră faţă de guvern şi responsabilitatea guvernului de a putea fi tras la răspundere’.

Comey a recunoscut recent într-o scrisoare trimisă publicaţiei New York Times că un agent FBI ‘s-a prezentat drept un angajat al agenţiei de presă pentru a prinde în capcană un suspect care ameninţa să comită un atentat cu bombă într-o şcoală’.

‘Furându-ne identitatea, FBI ne afectează reputaţia, minimalizează valorile libertăţii presei înscrise în Constituţia noastră şi îi pune în pericol pe jurnaliştii AP şi alte persoane care culeg informaţii în lume’, spune Pruitt.

Documente judiciare publicate la sfârşitul lunii octombrie au dezvăluit că FBI a scris o relatare falsă a agenţiei AP pentru a determina un suspect să descarce un virus ce i-ar fi dezvăluit localizarea.

Această practică ‘ne slăbeşte capacitatea de a colecta informaţii, intimidând surse care ar putea vorbi liber cu jurnaliştii noştri şi afectând contribuţia noastră la obiectivitate, veridicitate, exactitate şi integritate’, adaugă Pruitt.

Practicile FBI îi ‘pun în pericol’ în special pe jurnaliştii AP din zone de război şi pe cei de la alte media, deoarece ‘aruncă îndoiala asupra faptului că noi lucrăm liber şi independent de guvernul american’.

Precizarea lui James Comey că aceste practici sunt ‘rare’ ‘nu oferă asigurări nici (agenţiei) AP, nici altor media’. ‘Avem nevoie să ştim cine a aprobat această practică în 2007, care a fost procesul aprobării sale şi ce diferenţiază imposturile de acum şapte ani de cele de astăzi’, mai scrie şeful AP.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...