Astăzi, guvernul aprobă Ordonanţa privind pensiile, de stat şi private

Pe lista suplimentară a proiectelor de acte normative care vor fi aprobate azi în Guvern se află şi Ordonanţa de Urgenţă trecută în primă lectură prin Guvern săptămâna trecută de ministrul muncii, Olguţa Vasilescu, referitoare la pensii. Pe lângă majorarea punctului de pensie aferent pilonului I, OUG conţine şi condiţiile în care se va face reducerea contribuţiilor la Pilonul II de pensii private obligatorii, de la 5,1% la 3,7%. Cu toate acestea, fondurile de pensii vor încasa şi anul viitor 7 miliarde de lei din contribuţii.
Gabriela Ţinteanu - joi, 02 nov. 2017, 22:04
Astăzi, guvernul aprobă Ordonanţa privind pensiile, de stat şi private

Potrivit proiectului de OUG, contribuţia la Pilonul II de pensii private obligatorii se va reduce de la 5,1% cât este în prezent, la 3,7%, fără a fi afectată însă valoarea nominală a contribuţiei virată de Ministerul Muncii către fondurile de pensii private. Mai exact este vorba de cele circa 7 miliarde de lei pe care Casa Naţională de Asigurări şi Pensii Sociale le virează anual către fondurile de pensii private. Conform informaţiilor oferite ECONOMICA.NETşi în 2018 fondurile de pensii private vor primi tot 7 miliarde de lei, poate chiar puţin mai mult.

„Măsura a fost generată de creşterea salariului minim pe economie la 1.900 de lei şi de întoarcerea sarcinii fiscale (trecerea contribuţiilor sociale din sarcina angajatorului doar în sarcina angajatului)”, spun sursele ECONOMICA.NET. Totodată, ordonanţa pensiilor specifică şi faptul că pensia minimă garantată se va majora la 640 de lei de la 1 iulie 2018. Proiectul de Ordonanţă prevede şi creşterea punctului de pensie la 1.100 de lei de la aceeaşi dată.

Conform datelor furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în luna iunie 2017 au fost virate către fondurile de pensii administrate privat 608,96 milioane de lei (133,72 milioane de euro), o creștere de 23,29% comparativ cu iunie 2016 și de 18,58% comparativ cu decembrie 2016. Suma reprezintă contribuţia de 5,1% virată de sistemul asigurărilor sociale de stat în contul celor 6,92 milioane de participanţi înregistraţi în sistemul pensiilor administrate privat. O reducere a acestui buget cu 10% ar echivala cu o reducere de circa 60 de milioane de lei.

În primul semestru din 2017 s-au virat către fondurile de pensii administrate privat 3,42 miliarde de lei (0,75 miliarde de euro), cu o medie de 552,86 milioane lei/lună. Comparativ cu primul semestru din 2016, valoarea totală a contribuțiilor virate în semestrul I din 2017 a crescut cu 20,47%. Creșterea valorii contribuțiilor virate a fost determinată de creșterea constantă a câștigului salarial mediu brut pe economie, dar și de eliminarea, începând cu luna februarie, a plafonului pentru contribuțiile de asigurări sociale (CAS) echivalent cu cinci salarii medii brute pentru persoanele care obțin venituri din salarii, sau asimilate acestora, astfel că acestea plătesc CAS pentru întregul venit realizat.

Pe parcursul primului semestru din 2017, creșterea lunară a numărului de participanți a înregistrat un ușor trend descrescător, cu o ușoară revenire în luna iunie (0,18%). 120.000 participanți noi în sistem au fost înregistrați în primul semestru din acest an, cu 7,69% mai puțin decât în perioada similară din 2016 (130.000 persoane).

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Răscumpărările de acțiuni de către companii, la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani
Răscumpărările de acțiuni de către companii, la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani
Companiile din întreaga lume îşi recompensează cu generozitate acţionarii prin răscumpărări semnificative de acţiuni ...
Irlanda va primi un ajutor european de 920 de milioane de euro pentru a contracara efectele Brexit
Irlanda va primi un ajutor european de 920 de milioane de euro pentru a contracara efectele Brexit
Irlanda va primi 920 de milioane de euro dintr-un fond UE pentru a atenua impactul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană ...
EMA a autorizat administrarea medicamentului Tocilizumab pacieților cu forme severe de COVID-19
EMA a autorizat administrarea medicamentului Tocilizumab pacieților cu forme severe de COVID-19
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat luni extinderea utilizării medicamentului RoActemra (Tocilizumab), ...