Astăzi începe procesul în care şefa FMI, Christine Lagarde, va fi judecată într-un dosar de corupţie

Un tribunal special constituit în cadrul Curţii de Justiţie din Franţa începe astăzi deliberările în dosarul lui Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional. Lagarde este acuzată că, în vremea când era ministru al Finanţelor în Franţa, în timpul administraţiei Nicolas Sarkozy, ar fi luat decizii prin care ar fi favorizat interese ale controversatului om de afaceri Bernard Tapie, apropiat al lui Sarkozy şi susţinător generos al campaniei acestuia.
Economica.net - lun, 12 dec. 2016, 11:14
Astăzi începe procesul în care şefa FMI, Christine Lagarde, va fi judecată într-un dosar de corupţie

O sentinţă cu închisoarea cu executare este, teoretic, posibilă în cazul în care Lagarde ar fi găsită vinovată, însă puţin probabilă. Lagarde respinge acuzaţiile, iar procesul nu ar trebui să-i afecteze prestaţia la conducerea FMI.

Lagarde este director general al FMI din iulie 2011 şi a câştigat, la jumătatea anului 2016, reconfirmarea pentru un nou mandat.

Tapie, apropiat al fostului preşedinte Sarkozy şi fost proprietar al clubului Olympique Marseille, este o personalitate controversată în Franţa. Litigiul dintre omul de afaceri şi statul francez se referă la o tranzacţie care a avut loc în 1993, când Tapie a vândut către banca de stat Credit Lyonnais participaţia pe care o deţinea la producătorul german de îmbrăcăminte şi echipamente sportive Adidas.

Mai târziu, banca a vândut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a început o acţiune în justiţie susţinând că a fost fraudat.

În anul 2007, în timpul mandatului lui Sarkozy, ministerul francez al Finanţelor, condus la acea vreme de Christine Lagarde, a optat pentru soluţionarea litigiului într-o comisie de arbitraj, şi nu în instanţele judecătoreşti. Un an mai târziu, comisia i-a dat câştig de cauză lui Tapie, statul francez fiind obligat la desăgubiri de 285 milioane de euro către omul de afaceri. Ministerul condus de Lagarde a refuzat să conteste decizia. O curte de apel a redus ulterior daunele la zero, după ce au apărut suspiciuni de părtinire în legătură cu unul dintre judecătorii din comisia de arbitraj.

Formal, Lagarde este acuzată de neglijenţă gravă în utilizarea banilor publici, o încadrare utilizată rar în Franţa, de regulă în cazuri în care dovezile sugerează că inculpatul nu a participat cu bună ştiinţă în activităţi menite să fraudeze statul.

Contestatarii întregului proces, în frunte cu socialiştii aflaţi la acea vreme în opoziţie, au susţinut că decizia ministerului Finanţelor de a accepta soluţionarea litigiului într-o comisie de arbitraj, şi nu în instanţele de judecată, l-a avantajat semnificativ pe Tapie, care a obţinut astfel daune mult mai mari decât era posibil să primească în justiţie. Socialiştii au susţinut că decizia favorabilă lui Tapie ar fi fost răsplata guvernului Sarkozy pentru sprijinul acordat de omul de afaceri în timpul campaniei electorale.

Dosarul, conoscut în Franţa drept „Afacerea Tapie”, este instrumentat încă din 2011 de justiţia franceză.

Credit Lyonnais, una dintre cele mai vechi bănci franceze, a dispărut în 2003, fiind absorbită de grupul Credit Agricole.

Tapie a fost închis timp de aproximativ şase luni în 1997, pentru complicitate la fapte de corupţie în legătură cu aranjarea unui meci de fotbal în 1993.

Lagarde riscă până la un an de închisoare şi o amendă de 15.000 de euro, dar marea majoritate a avocaţilor şi specialiştilor consideră că o pedeapsă cu executare este foarte puţin probabilă.

Şefa FMI va apărea marţi în faţa judecătorilor. Directorul general al Orange, Stephane Richard, fost şef al cabinetului lui Lagarde la ministerul Finanţelor, va fi audiat ca martor.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Liber la investiții în parcuri fotovoltaice de zeci de hectare pe terenuri arabile din extravilan. Se schimbă legea fondului funciar – proiect
Liber la investiții în parcuri fotovoltaice de zeci de hectare pe terenuri arabile din extravilan. Se schimbă legea fondului ...
Investitorii vor putea înființa parcuri fotovoltaice care ocupă o suprafață mai mare de 10 hectare inclusiv pe terenuri ...
Cu cât au crescut ratele la creditul ipotecar din cauza majorării ROBOR. Refinanţarea prin IRCC pare momentan o soluţie acceptabilă
Cu cât au crescut ratele la creditul ipotecar din cauza majorării ROBOR. Refinanţarea prin IRCC pare momentan o soluţie ...
Perioada banilor ieftini a apus. În ultimele două săptămâni, nivelul Robor la trei luni care intră în componenţa  ...
Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii USR despre Programul de guvernare
Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii USR despre Programul de guvernare
Premierul desemnat Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii conducerii Uniunii Salvaţi România pe marginea Programului ...