1EUR = 4.7315 RON | Bucureşti 35 º

Finanţe şi bănci

UPDATE - În aşteptarea emisiunii externe, Finanţele se împrumută cu ţârâita de la bănci: o emisiune respinsă, alta adjudecată

Deşi îşi propusese să se împrumute peste 650 de milioane de lei prin două emisiuni de titluri de stat, Ministerul Finanţelor a împrumutat de la bănci doar 320 de milioane de lei (deşi băncile s-au "bătut" pe titlurile din această emisiune) într-o singură emisiune. Cealaltă emisiune cu scadenţa de 12 luni a fost respinsă. Probabil costul a fost mai ridicat la cealaltă emisiune de titluri, iar apropierea votării bugetului de stat dă speranţe Finanţelor că vor ieşi în sfârşit pe pieţele externe şi se vor putea împrumuta nai ieftin.

Ministerul Finanţelor a lansat două obligaţiuni pe 14 februarie: una a fost adjudecată în proproţie de 95,79%, cealaltă a fost respinsă. Finanţele au împrumutat de la bănci 320 milioane de lei la o dobândă de 4,29% pe an, printr-o emisiune de titluri de stat cu o maturitate reziduală de 64 de luni. Conform datelor publicate de Banca Naţională a României, volumul total al cererii a fost de 730,2 milioane de lei, iar valoarea nominală a emisiunii a fost de 200 de milioane de lei.

Cealaltă emisiune de titluri de stat ar fi trebuit să atragă 336,95 milioane de lei pentru 12 luni. Deşi ofertele celor şapte bănci au depăşit cererea Ministerului Finanţelor, statul a respins toate ofertele. După toate probabilităţile, Finanţele se bazează pe costuri mai mici la emisiunea externă de bonduri, care ar trebui să aibă loc după aprobarea legii bugetului de stat.

Finanţele au atras, vineri, 30 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitaţia de joi

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras, vineri, 30 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitaţia de joi, când a împrumutat 320 milioane de lei la o dobândă de 4,29% pe an, printr-o emisiune de titluri de stat cu o maturitate reziduală de 64 de luni, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).

Valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de 30 de milioane de lei, iar băncile au transmis oferte în sumă de 43 de milioane de lei.

MFP a planificat, în februarie 2019, împrumuturi de la băncile comerciale de 1,9 miliarde de lei, din care 400 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 1,5 miliarde de lei prin redeschiderea unor emisiuni de obligaţiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 225 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Faţă de luna ianuarie, împrumuturile programate de MFP sunt mai mici cu un miliard de lei. Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO