E oficial! Astra Asigurări intră în faliment. Daunele, la Fondul de Garantare

Astra Asigurări, cea de-a treia companie de asigurări din piaţa locală, intră în faliment, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu. Despăgubirile pentru clienţi vor fi acoperite de Fondul de Garantare a Asiguraţilor.
Economica.net - mie, 26 aug. 2015, 09:50
E oficial! Astra Asigurări intră în faliment. Daunele, la Fondul de Garantare

„Astăzi, s-a întâlnit Consiliul ASF şi a analizat situaţia societăţii Astra pe baza unui raport înaintat de KPMG (…) Potrivit concluziilor raportului sunt întrunite cele trei condiţii legale care definesc starea de insolvenţă”, a afirmat Negriţoiu.

Consiliul ASF a decis retragerea autorizaţiei de funţionare a Astra Asigurări şi va solicita intrarea companiei în faliment. Decizia a fost luată în baza raportului KPMG Advisory, administratorul special al Astra, care a stabilit incapacitatea de plată a datoriilor companiei, scăderea marjei de solvabilitate sub jumătate faţă de limita stabilită prin lege şi imposibilitatea redresării financiare a companiei.

La 30 iunie 2015, Astra avea un coeficient de liciditate de 0,03 si un necesar de capital de 968 de milioane lei, a mai spus Mişu Negriţoiu.

„Am avut 5 investitori in ultima faza. Discutii au fost cu Ergo, PZU, Fossum Bruk. Am convenit cu actionarii sa vanda la pachet. Dar in proces au fost lacomi. Asa ca procesul de redresare financiara a esuat. Inchiderea procesului este evidenta. Concluzia este imposibilitatea redresarii financiare. Situatia financiara a firmei este grava. De la esuarea majorarii de capital creditorii s-au napustit asupra societatii, inclusiv creditori din cadrul grupului, in timp ce debitori din grup nu s-au grabit sa plateasca”, a continuat şeful Supravegherii Financiare.

Astra este a treia mare companie de asigurări de pe piaţa românească după volumul primelor brute subscrise în 2014, de 770,11 milioane de lei, cu o cotă de piaţă de 9,52%, potrivit raportului anual al ASF pe anul trecut.

La intrarea în procedura de administrare specială, Astra Asigurări avea 4,6 milioane de clienţi.

Astra este controlată de omul de afaceri Dan Adamescu prin firmele Nova Group (72,71% din acţiuni) şi Epsilon Estate (26,27% din părţile sociale).

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară s-a întrunit miercuri în şedinţă pentru a decide soarta Astra Asigurări.

Astra Asigurări, cea de-a treia companie de asigurări din piaţa locală, are nevoie de un investitor care să aducă 425 de milioane de lei la capital, pentru ca societatea să poată funcţiona. Termenul până la care trebuia să apară un investitor interesat a expirat săptămâna trecută, iar acum ASF decide ce soarta va avea societatea. Surse din piata au declarat anterior ca sunt luate în calcul două scenarii: falimentul companiei, cu protejarea asiguraţílor de către Fondul de Garantare a Asiguraţilor, sau un aport de capital, chiar de la acţionarul majoritar, Dan Adamescu. Astfel, potrivit surselor Digi24, se va opta pentru prima variantă, respectiv falimentul Astra.

Recent, firmele controlate de Adamescu au anunţat că ar aduce banii necesari, însă eşalonat şi cu trei condiţii: ieşirea Astra din supraveghere financiară, aprobarea preluării Axa, şi anularea unei decizii ASF privind limitarea emiterii de poliţe de asigurare.

Operaţiunea de majorare a capitalului social prevăzută de planul de redresare a Astra Asigurări s-a încheiat în 19 august fără subscrieri de capital semnificative şi nici nu au fost adresate solicitări de prelungire a procesului de majorare a capitalului social al societăţii de către investitorii interesaţi, relevă informaţiile transmise miercuri de reprezentanţii KPMG, administratorul special al companiei.

Planul de redresare al Astra întocmit de KPMG Advisory SRL a fost aprobat de ASF pe 7 aprilie 2014 şi prevedea ca măsură principală pentru restabilirea indicatorilor de prudenţialitate majorarea capitalului social cu o sumă de până la 490 milioane lei pe o perioadă estimată iniţial la aproximativ un an.

Te-ar mai putea interesa și
Mai mulți ziariști care l-au vizitat pe Assange în Ambasada Ecuadorului din Londra au dat în judecată CIA pentru că i-ar fi spionat
Mai mulți ziariști care l-au vizitat pe Assange în Ambasada Ecuadorului din Londra au dat în judecată CIA pentru că ...
Un grup de jurnalişti şi avocaţi au dat în judecată Agenţia Centrală de Informaţii din SUA (CIA) şi pe fostul ei director Mike Pompeo (foto) sub acuzaţia că aceştia i-au spionat atunci......
Putin reafirmă că obiectivul Rusiei este cucerirea totală a regiunii Donbas din Ucraina
Putin reafirmă că obiectivul Rusiei este cucerirea totală a regiunii Donbas din Ucraina
Obiectivul Rusiei este capturarea completă a regiunii ucrainene Donbas, a reafirmat luni preşedintele rus Vladimir Putin, ...
Autoritățile ucrainene au anunțat că au distrus cu rachete o bază a grupului de mercenari Wagner
Autoritățile ucrainene au anunțat că au distrus cu rachete o bază a grupului de mercenari Wagner
Ucraina a anunţat luni că a lovit o bază a grupării paramilitare Wagner, ai cărei membri sunt acuzaţi de Kiev că luptă ...
Parlamentul ucrainean a prelungit legea marțială până pe 21 noiembrie
Parlamentul ucrainean a prelungit legea marțială până pe 21 noiembrie
Parlamentul ucrainean (Rada Supremă) a prelungit din nou legea marţială şi mobilizarea generală, măsuri care sunt în ...