Astra Vagoane e gata să trimită primele vagoane în Brazilia. Vezi cum arată

Astra Vagoane Călători,cel mai mare jucător intern pe piața producătorilor de vagoane de cale ferată și tramvaie, face ultimele pregătiri pentru a putea expedia primele vagoane de călători în Brazilia. Industriaşul a câştigat un contract de 100 milioane de euro cu Vale, una dintre cele mai mari companii din lume. (P) Sa finantezi exporturi e mai usor decat crede lumea
Economica.net - mie, 03 oct. 2012, 21:08
Astra Vagoane e gata să trimită primele vagoane în Brazilia. Vezi cum arată

Astra Vagoane Călători, deţinută de omul de afaceri Valer Blidar, se pregăteşte să onoreze primele comenzi din partea gigantului Vale, compania cu sediul la Rio de Janeiro, una dintre cele mai mari companii din lume, cu activităţi în siderurgie, energie, producţie de oţel, minerit şi logistică. Astra a câştigat în urma unei licitaţii un contract în valoare de 100 de milioane de euro, urmând să livreze companiei braziliene aproximativ 100 de vagoane de călători, într-o perioadă de doi ani şi jumătate.

Primele 11 vagoane destinate Braziliei sunt aproape gata. „Primele 11 vagoane vor fi recepţionate luna viitoare, urmând ca expedierea (către Brazilia n.red) să se facă în decembrie”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Valer Blidar, patronul Astra Vagoane. Potrivit acestuia, compania va livra al doilea transport, format din 28 de vagoane, în luna aprilie a anului viitor.

Din cele 100 de vagoane, 96 sunt de călători, 2 sunt vagoane generator şi alte 2 sunt vagoane poştale. Vagoanele de călători au o capacitate de 96 de locuri la clasa a doua şi 74 la clasa 1.
Vagoanele Astra vor transporta călători pe o lungime de 1.200 de km în regiunea de Nord-Est a ţării sud-americane pe o cale ferată care face legătura între ţărmul atlantic şi bazinul Amazonian.

Am pierdut alte contracte în faţa chinezilor

Blidar nu se mulţumeşte însă cu contractul cu Vale, care îi va asigura un venit considerabil timp de doi ani şi jumătate. Omul de afaceri caută şi alte contracte în America de Sud. „Noi avem om în zonă, în America de Sud, care tatonează terenul acolo, discută. O să vedem ce se va întâmpla pentru că un contract se obţine foarte greu”, ne-a mai declarat Blidar. 

Patronul Astra Vagoane dorea un contract şi în Malaysia, dar business-ul a căzut. „În Malaysia nu am reuşit pentru că s-au dus chinezii, inclusiv cu finanţare. Statul chinez sprijină firmele în domeniul acesta, astfel că au mai multe şanse deşi produsul lor e mult inferior”, ne-a explicat Blidar.

Cum a obţinut contractul din Brazilia

În ceea ce priveşte contractul cu Vale, Blidar spunea la vremea participării la licitaţie, că obţinerea contractului a fost un demers destul de dificil. Mai ales că a avut nevoie de o scrisoare de garanţie bancară, pe care a obţinut-o, într-un final, de la EximBank. „Am fost la patru, cinci bănci locale şi niciuna nu mi-a dat această scrisoare ce acoperea 30% din valoarea contractului. Condiţiile impuse de aceste bănci, pe care nu vreau să le numesc, erau imposibil de îndeplinit, în schimb la EximBank am găsit ajutorul de care aveam nevoie”, declara în luna februarie Valer Blidar.

Mai rău ca în Congo

Blidar mai speră să vândă din vagoanele produse la Arad şi către CFR Călători, dar pe termen scurt proiectul pare puţin realizabil. „Noi sperăm că se va trezi şi CFR să facă investiţii, pentru că foarte puţine vagoane de-ale lor corespund normelor europene. Majoritatea sunt vechi de 50-70 de ani. În 2012 însă nu am avut repartiţii pentru investiţii în calea ferată. Suntem singura ţară din lume care nu a repartizat bani pentru investiţii în calea ferată. Până şi în Congo se fac astfel de investiţii”, a mai spus Blidar.

Grupul Vale, este un conglomerat de companii cu sediul central în Brazilia și se situează pe locul doi în lume în sectorul mineritului. Prezent în 38 de țări, de pe cinci continente, gigantul are la momentul actual peste 126.000 de angajați proprii și încă 50.000 care sunt implicați în proiectele companiei.

Compania Astra Vagoane Călători Arad este cel mai mare jucător intern pe piața producătorilor de vagoane de cale ferată și tramvaie pentru călători din România, fiind principalul furnizor al CFR Călători.

Te-ar mai putea interesa și
Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, după bombardamentul aerian israelian de la Rafah
Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, după bombardamentul aerian israelian de la Rafah
Consiliul de Securitate al ONU se va întruni marţi într-o reuniune de urgenţă în urma bombardamentului aerian israelian de duminică de la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, transmite dpa....
Cum văd managerii români economia în perioada mai-iulie. Unde vor fi creşteri de preţuri (sondaj INS)
Cum văd managerii români economia în perioada mai-iulie. Unde vor fi creşteri de preţuri (sondaj INS)
Managerii români au estimat, pentru perioada mai - iulie 2024, o creştere a preţurilor şi activităţii în construcţii ...
Record pentru grâu – Cotaţia este la cel mai ridicat nivel din ultimul an pe fondul îngrijorărilor cu privire la ofertă
Record pentru grâu – Cotaţia este la cel mai ridicat nivel din ultimul an pe fondul îngrijorărilor cu privire la ...
Cotaţiile futures la grâu la bursa de la Paris au urcat luni la cel mai ridicat nivel din ultimul an, pe fondul intensificării ...
Uniqa Asigurări și Uniqa Asigurări de Viață au înregistrat un profit brut de 5 milioane de euro în primul trimestru din 2024
Uniqa Asigurări și Uniqa Asigurări de Viață au înregistrat un profit brut de 5 milioane de euro în primul trimestru ...
Volumul total al primelor brute subscrise de UNIQA Asigurări și UNIQA Asigurări de viață în perioada ianuarie – martie ...