Scădere masivă a rezervei de valută din Banca Naţională. Se confirmă efortul de susţinere a leului după „atacul de noapte” de săptămâna trecută

Rezervele valutare ale României au scăzut cu circa 1,09 miliarde de euro numai în luna noiembrie, anunţă azi BNR. Banca a vândut o foarte mare sumă de euro, circa 1,2 miliarde, pentru a apăra nivelul leului, care a atins în luna noiembrie maxime istorice de depreciere, culminând cu o ieşire masivă de pe moneda naţională într-o singură noapte, săptămâna trecută, speculatorii profitând că piaţa din România era închisă.
Gabriela Ţinteanu - lun, 02 dec. 2019, 12:35
Scădere masivă a rezervei de valută din Banca Naţională. Se confirmă efortul de susţinere a leului după

La 30 noiembrie 2019, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 33,81 miliarde euro, față de 34,90 miliarde euro la 31octombrie 2019, în scădere cu 1,09 miliarde de euro, arată un comunicat de presă al BNR. ECONOMICA.NET a scris la sfârşitul săptămânii trecute că BNR ar fi cheltuit aproximativ 1,2 miliarde de euro în luna noiembrie pentru a apăra o deprecierea prea abruptă a leului.  

Jumătate de miliard de euro ar fi fost utilizaţi doar pe 28 noiembrie, când a avut loc aşa numitul „atac de noapte” dată la care euro a deschis piaţa din România la un curs 4,8 lei. Este data la care pe pieţele externe au fost bănuite artacuri speculative asupra leului, nivelul acetuia ajungând pe pieţele de la Londra şi din Statele Unite peste nivelul de 4,808 lei pentru un euro. A doua zi pe piaţa românească s-au văzut cele mai mari volume de tranzacţionare din ultimii şase ani, de când sistemul pus la punct de Reuters a făcut posibilă această măsurătoare, de 800 de milioane de euro faţă de numai 200 de milioane de euro într-o zi obişnuită. 

La 30 noiembrie 2019, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 33,817 milioane euro, față de 34,908 milioane euro la 31octombrie 2019, în scădere cu 1,09 miliarde de euro, arată un comunicat de presă al BNR.

Comunicatul băncii centrale arată că în noiembrie au avut loc intrări de 1,89 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice (inclusiv sumele rezultate din emisiunile de obligațiuni pe piata internă în valoare nominală totală de 671 milioane euro), alimentarea contului Comisiei Europene și altele.

Pe de altă parte, au fost constatate ieşiri de 2,98 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută (inclusiv rambursarea emisiunii de obligaţiuni denominată în euro a Ministerului Finanţelor Publice, în sumă de 1.57 miliarde euro) şi altele.

Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 4.411 milioane euro. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 30 noiembrie 2019 au fost de 38,22 miliarde euro, faţă de 39,400 miliarde euro la 31 octombrie2019.

Plăţile scadente în luna decembrie 2019 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 151 milioane euro.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de ţiţei, a anunţat luni că doreşte să investească peste un miliard ...
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Grupul TeraPlast a înregistrat un profit net de 43,3 milioane de lei în primele 9 luni ale anului, în creştere cu 41% ...
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă de Justiţie din Croaţia a confirmat astăzi o decizie anterioară a unui tribunal, care în primă instanţă ...