Atac terorist în Franţa: Bilanţul a ajuns la 84 de morţi, doi români răniţi şi spitalizaţi. Firul evenimentelor

84 de oameni au murit după ce un camion de tonaj mare a lovit un grup de persoane care sărbătoarea Ziua Naţională a Franţei, în Nisa.
Economica.net - vin, 15 iul. 2016, 03:58
Atac terorist în Franţa: Bilanţul a ajuns la 84 de morţi, doi români răniţi şi spitalizaţi. Firul evenimentelor

Sursă text: News.roAgerpres. Sursă foto: Twitter/News.ro.

Atentatul terorist de la Nisa de joi seară, când un franco-tunisian a intrat în plin cu un camion în mulţime şi a deschis focul înainte de a fi neutralizat de poliţie, s-a soldat cu 84 de morţi şi zeci de răniţi, dintre care 18 sunt în stare de ‘urgenţă absolută’, potrivit unui nou bilanţ al guvernului, relatează AFP.  Camionul a intrat cu viteză în mulţimea strânsă pentru a vedea focurile de artificii pe celebra Promenade des Anglais, au anunţat autorităţile citate de Reuters.

Bilanţul precedent consemna 80 de morţi, între care mai mulţi copii. Vineri dimineaţă, 18 răniţi erau încă în stare de ‘urgenţă absolută’ , în timp ce alte 50 de persoane aveau răni uşoare, a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne francez, Pierre-Henry Brandet.

Autorităţile au precizat că la bordul camionului de 25 de tone, neînmatriculat, a fost găsit armament greu şi grenade.

Atacul, care a avut loc la opt luni şi o zi după ce jihadişti din organizaţia teroristă Statul Islamic au ucis 130 de oameni la Paris, pare deocamdată să fi fost comis de un singur atacator. Cotidianul Nice-Matin a citat surse sub acoperirea anonimatului, potrivit cărora şoferul vehiculului ar fi un francez de 31 de ani, de origine tunisiană, care locuia în oraş.

Primarul Christian Estrosi şi preşedintele Francois Hollande au anunţat că 77 de oameni au murit în atac, dar ministrul de interne Bernard Cazeneuve a revizuit ulterior bilanţul la 80 de persoane decedate. El a precizat că cel puţin 18 oameni sunt în stare critică şi mulţi alţii răniţi.

Camionul a avansat cu viteză maximă câteva sute de metri pe celebra faleză Promenade des Anglais. “Este o scenă de coşmar”, a declarat un membru al Parlamentului, Eric Ciotti, pentru postul de radio France Info, precizând că vehiculul “a secerat câteva sute de oameni”.

“Oamenii au căzut precum popicele”, a povestit Jacques, proprietarul unui restaurant de pe faleză.

“Am văzut oameni căzând”, a spus şi Franck Sidoli, care se afla la plimbare în zonă. “Apoi camionul s-a oprit, eram la numai cinci metri distanţă. O femeie era acolo, şi-a pierdut fiul. Fiul ei era pe jos, sângerând”, a adăugat el.

“Camionul a venit în zigzag pe stradă. Am fugit într-un hotel şi ne-am ascuns în toalete, împreună cu mulţi oameni”, a declarat o altă femeie.

Nice-Matin a publicat fotografii cu camionul, al cărui parbriz era găurit de gloanţe. Grila radiatorului său era distrusă.

După atacurile de la Paris, de anul trecut, evenimentele publice majore din Franţa au fost păzite de militari şi poliţişti înarmaţi, dar se pare că acestora le-a luat câteva minute să oprească vehiculul care a intrat în zona pietonală.

Poliţia a îndemnat locuitorii oraşului, aflat la 30 de kilometri de graniţa cu Italia, să stea în case cât timp au loc operaţiuni suplimentare, deşi nimic nu sugerează deocamdată un nou atac.

Preşedintele Francois Hollande, care s-a întors de urgenţă la Paris din sudul Franţei, după atac, a rostit un discurs sobru.

“Toată Franţa este sub ameninţarea terorismul islamist. Trebuie să dăm dovadă de o vigilenţă absolută şi de o hotărâre fără ezitare”, a afirmat şeful statului, prezentând o serie măsuri pe care le va lua în acest sens.

El a afirmat că va menţine operaţiunea “Sentinelle” la un nivel sporit, ce va permite mobilizarea a 10.000 de militari suplimentari, în caz de nevoie. În plus, Hollande va recurge la aşa-numita rezervă operaţională, adică la toţi cei înrolaţi în forţele militare şi de ordine ale ţării, pentru a ajuta efectivele poliţiei şi jandarmeriei, în special în ceea ce priveşte controlul frontierelor.

De asemenea, preşedintele francez a hotărât să prelungească starea de urgenţă cu încă trei luni. “Un proiect de lege în acest sens va fi prezentat Parlamentului săptămâna viitoare”, a adăugat el.

Pe plan extern, Hollande a anunţat că Franţa îşi va intensifica acţiunile din Irak şi Siria.

“Franţa este îndurerată de această nouă tragedie, este oripilată de ce s-a întâmplat, această monstruozitate de a folosi un camion pentru a ucide zeci de persoane care tocmai sărbătoriseră Ziua Naţională. Franţa este îndurerată, în lacrimi, dar este puternică”, şi-a încheiat Hollande alocuţiunea.

Cu câteva ore înainte atac, în interviul tradiţional de Ziua Naţională, el anunţase că starea de urgenţă, în vigoare de opt luni, va fi ridicată peste două săptămâni.

După masacru, panica s-a instalat în ţară şi a dus la o serie de zvonuri false privind alte atentate.

Turnul Eiffel a fost învăluit în fum, iar oamenii s-au temut că este vorba de un nou atac terorist. Ulterior, Poliţia franceză a liniştit, însă temerile, anunţând că incendiul şi fumul rezultat au provenit de la o defecţiune tehnică la artificiile care urmau să fie lansate în cursul nopţii, cu ocazia Zilei Bastiliei. Incendiul a fost stins rapid

Iar la Nisa, au apărut informaţii privind o luare de ostatici, care au fost, însă, infirmate.

Liderii internaţionali au reacţionat public. Preşedintele american Barack Obama a condamnat atacul sângeros de joi noapte, de la Nisa, şi a oferit “solidaritatea şi parteneriatul” SUA pentru Franţa. „Suntem solidari şi în parteneriat cu Franţa, cel mai vechi aliat al nostru, în timp ce răspunde şi îşi revine după acest atac (…). Caracterul Republicii Franceze va persista mult timp după această pierdere de vieţi omeneşti devastatoare şi tragică”, a adăugat preşedintele american.

La rândul lor, liderii UE prezenţi la summitul ASEM (Asia-Europe Meeting) au ţinut un moment de reculegere în memoria vctimelor.

Într-un comunicat publicat pe site-ul C.E., preşedintele Executivului European, Jean-Claude Juncker, s-a declarat foarte “afectat şi îndurerat de încercarea grea care a lovit frumosul oraş Nisa în această zi de sărbătoare naţională”.

“Aş vrea să îmi exprim solidaritatea faţă de victime, faţă de familiile lor şi faţă de toţi francezii aflaţi astăzi în doliu, în urma acestui act de teroare atât de laşă”, a adăugat oficialul.

El a dat asigurări că Franţa poate conta pe Comisia Europeană şi pe restul statelor membre UE în lupta împotriva terorismului, atât în interiorul, cât şi în afara blocului comunitar.

“Hotărârea noastră va fi la fel de fermă ca şi unitatea noastră”, a conchis Juncker.

Şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat că liderii europeni şi asiatici le-au adus un omagiu victimelor atacului.

“Toţi uniţi împotriva urei şi violenţei”, a scris el pe Twitter. “Este un paradox tragic faptul că victimele atacului de la Nisa sunt oameni care sărbătoreau libertatea, egalitatea, fraternitatea”, a adăugat Tusk.

Premierul britanic Theresa May este ţinută la curent în legătură cu “incidentul îngrozitor” de la Nisa, iar autorităţile britanice sunt pregătite să le ajute pe cele franceze, a anunţat vineri Guvernul de la Londra. “Gândurile noastre sunt alături de cei afectaţi de acest incident teribil în ceea ce ar fi fost o zi de sărbătoare naţională”, a precizat purtătorul de cuvânt al Theresei May.

Şi premierii Canadei şi Belgiei s-au declarat consternaţi de atac şi au transmis condoleanţe victimelor.

Militanţii Statului Islamic au ucis 130 de oameni la Paris, pe 13 noiembrie, în cel mai sângeros atac care a lovit continentul în ultimii doi ani. Duminică, francezii au răsuflat uşuraţi când Campionatul European de Fotbal, ce a durat o lună, s-a încheiat fără nicio tentativă de atac în Hexagon.

În urmă cu patru luni, islamişti belgieni cu legături cu atacatorii de la Paris au ucis 32 de oameni la Bruxelles.

Nisa, un oraş cu circa 350.000 de locuitori, este o staţiune de lux şi o metropolă înfloritoare. Mulţi dintre locuitorii săi musulmani au călătorit, însă, în Siria pentru a se alătura ISIS, o care urmată şi de alţi jihadişti care au comis atacuri în Europa.

– Camionul de tonaj greu care a lovit mortal cel puţin 80 de persoane joi seara la Nisa, în sud-estul Franţei, readuce în actualitate un mod de operare cunoscut serviciilor de combatere a terorismului, comentează France Presse.

O astfel de utilizare a vehiculelor nu este o premieră în Occident: două atacuri în numele jihadului care iau drept ţinte militari au avut loc recent.

În mai 2013, doi londonezi de origine nigeriană l-au răsturnat cu maşina pe tânărul soldat Lee Rigby la Londra înainte de a-l ucide cu lovituri de cuţit. Pe înregistrarea filmată chiar după agresiune, unul dintre atacatori declara că a vrut să-i răzbune pe ‘musulmanii ucişi de soldaţi britanici’. În cursul procesului său, acest tată a şase copii a declarat că era în ‘misiune’ în calitate de ‘soldat al lui Allah’ şi în ‘război împotriva Marii Britanii’, invocând legea talionului.

Câteva luni mai târziu, în octombrie 2014, un canadian de 25 de ani, recent convertit la jihadism, a intrat cu maşina sa în trei militari, ucigând unul şi rănind altul pe marginea unui drum la periferia Montrealului. Urmărit de poliţie, atacatorul a ieşit din vehicul cu un cuţit în mână şi a fost împuşcat. Potrivit familiei, tânărul voia să ajungă în Siria.

De câţiva ani, Al Qaida şi gruparea Statul Islamic cer – în articole lungi şi înregistrări video pe internet – recruţilor lor şi voluntarilor să treacă la acţiune fără să aştepte, fără ordine precise, fără organizaţie care să-i antreneze şi să-i susţină.

Trecerea la acţiune în mod izolat şi cu indiferent ce armă disponibilă, acesta era consemnul dat în septembrie 2014 de Abu Mohammed Al-Adnani, purtător de cuvânt oficial al grupării jihadiste Statul Islamic.

Într-un mesaj audio difuzat de Al Furqan, principalul canal al media al SI, sirianul ceruse celor pe care el îi numea ‘soldaţi ai califatului’ să atace ţinte prin toate mijloacele:’Ridicaţi-vă, monoteiştilor, şi apăraţi-vă începând din locul vostru de reşedinţă, oriunde ar fi!’.

‘Dacă nu puteţi detona o bombă sau să trage-ţi un foc de armă’, le-a spus el, ‘descurcaţi-vă pentru a fi singuri cu un necredincios francez sau american şi zdrobiţi-i craniul cu o piatră, ucideţi-l cu lovituri de cuţit, răsturnaţi-l cu maşina voastră…’.

În urmă cu o lună, în 13 iunie, Larossi Abballa a utilizat un simplu cuţit pentru a ucide un poliţist şi pe soţia sa la domiciliul lor în apropiere de Paris, într-un atac care a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic.

Secţiunea antiteroristă a parchetului din Paris este însărcinată cu ancheta asupra atacului cu camion la Nisa ale cărei motivaţii nu sunt încă cunoscute.

 

Te-ar mai putea interesa și
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul din Ucraina şi a explodat pe......
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet ...
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Metrorex anunță că joi, 25 aprilie 2024, la ora 1:30, noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ...
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, a fost singurul cumpărător al energiei hidro puse pe piață cu livrare în 2025
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, ...
EDS, trader și furnzior de energie și compania care și în trecut a mizat pe creșterea prețului la energie în viitor ...