Atacul terorist din Arabia Saudită: Mike Pompeo evocă un „act de război” al Iranului

Secretarul de stat american Mike Pompeo, aflat în vizită miercuri în Arabia Saudită, a calificat atacul împotriva infrastructurilor petroliere majore ale regatului drept "act de război", pe care l-a atribuit din nou Iranului, potrivit AFP.
Economica.net - joi, 19 sept. 2019, 07:18
Atacul terorist din Arabia Saudită: Mike Pompeo evocă un

„A fost un atac iranian”, a declarat presei şeful diplomaţiei americane, asigurând că el poartă „amprentele digitale ale ayatollahului” Ali Khamenei, ghidul suprem iranian.

Arabia Saudită a acuzat miercuri Iranul că ar fi „incontestabil” în spatele atacurilor împotriva a două infrastructuri petroliere majore ale regatului, asigurând că ele provin din „Nord” şi că o anchetă va stabili locul exact al lansării.

„Atacul a fost lansat din Nord şi a fost incontestabil sponsorizat de Iran”, a declarat la rândul său purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării saudit, Turki al-Maliki, în cursul unei conferinţe de presă organizate pentru a prezenta concluziile unei anchete oficiale în cadrul căreia au fost arătate rămăşiţe ale „dronelor” şi ale „rachetelor de croazieră”.

Potrivit lui, 18 drone şi şapte rachete de croazieră au lovit sâmbătă cele două rafinării după ce fuseseră lansate dintr-un loc care nu este Yemenul, situat în sudul Arabiei Saudite, unde rebelii houthi au revendicat totuşi atacul.

Responsabilul saudit nu a acuzat totuşi în mod direct Iranul că ar fi lansat atacurile de pe teritoriul său, afirmându-şi doar certitudinea cu privire la capacităţile regatului de a găsi locul de lansare în urma unei anchete.

Iranul dezminte că ar fi jucat cel mai mic rol în atacurile împotriva Arabiei Saudite, rivalul său regional, care au făcut să scadă la jumătate producţia de petrol a regatului şi a făcut să explodeze preţurile petrolului brut, înainte de o revenire.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a sosit la Riad cu scopul ” de a coordona eforturile de contracarare a agresiunii iraniene în regiune”.

Într-o convorbire telefonică cu prinţul moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, preşedintele rus Vladimir Putin a „recomandat efectuarea unei anchete aprofundate şi obiective”, potrivit Kremlinului.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a avut de asemenea o convorbire cu prinţul moştenitor, omul forte al regatului, şi va trimite – potrivit Palatului Elysee – experţi pentru a participa la ancheta saudită, la fel ca şi ONU, conform unor surse diplomatice.

Prinţul moştenitor a estimat miercuri că atacurile permit să se testeze „voinţa internaţională de a lupta împotriva operaţiunilor de sabotaj care ameninţă securitatea şi stabilitatea mondiale”, potrivit agenţiei oficiale saudite SPA.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...