Atacuri rusești asupra Ucrainei după atacul mortal asupra orașului Belgorod

Rusia a lansat noi atacuri asupra Ucrainei la primele ore ale zilei de duminică, la o zi după atacul, pus pe seama Kievului, care a ucis 22 de persoane în oraşul rus Belgorod şi la care Moscova a promis un răspuns, relatează AFP.
AGERPRES - Dum, 31 dec. 2023, 09:43
Atacuri rusești asupra Ucrainei după atacul mortal asupra orașului Belgorod

Patru drone Shahed de fabricaţie iraniană au vizat oraşul Harkov din nord-estul Ucrainei în cursul nopţii, potrivit purtătorului de cuvânt al procurorului regional, Dmitro Ciubenko.

„Ca urmare a atacului nocturn cu drone ruseşti asupra Harkovului, clădiri din centrul oraşului au fost avariate. Nu este vorba de instalaţii militare, ci de cafenele, clădiri rezidenţiale şi birouri”, a scris primarul oraşului, Ihor Terehov, pe Telegram, fără a menţiona victime.

„În ajunul Anului Nou, ruşii vor să ne intimideze oraşul, dar nu ne este frică”, a adăugat el.

Atacul vine la o zi după un atac imputat armatei ucrainene care a ucis 22 de persoane şi a rănit 109 sâmbătă la Belgorod, un oraş rusesc la aproximativ 80 km nord de Harkov şi la 30 km de graniţa cu Ucraina, potrivit guvernatorului local.

Acesta a fost cel mai mortal atac asupra civililor din Rusia de la începutul conflictului în februarie 2022, iar Ministerul rus al Apărării a dat asigurări că nu va rămâne „nepedepsit”.

Ucraina efectuează în mod regulat lovituri în Rusia, în special în regiunile cele mai apropiate de teritoriul său, dar numărul morţilor este de obicei mult mai mic.

La o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU de la New York, Moscova a acuzat Kievul că a comis un „act deliberat de terorism” şi „a folosit muniţii cu dispersie”.

A fost „un atac nediscriminatoriu şi deliberat asupra unei ţinte civile”, a declarat ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, acuzând Kievul că a vizat un centru sportiv, un patinoar şi o universitate.

Aliaţii Ucrainei au replicat că vina pentru război este a preşedintelui rus Vladimir Putin.

„Există sute de mii de soldaţi ruşi în Ucraina. Nu există niciun soldat ucrainean în Rusia”, a declarat reprezentantul britanic Thomas Phipps. „Dacă Rusia vrea să dea vina pe cineva pentru moartea ruşilor în acest război, ar trebui să înceapă cu preşedintele Putin”, a adăugat el.

Atacul de la Belgorod a avut loc la o zi după bombardamente deosebit de intense în Ucraina, în care au murit 40 de persoane, dintre care 17 în capitala Kiev, potrivit autorităţilor.

Sâmbătă, noi lovituri ruseşti au vizat teritoriul ucrainean, omorând trei persoane în regiunile Herson, Zaporojie şi Cernigov, conform mai multor autorităţi locale. În Harkov, 26 de persoane au fost rănite sâmbătă.

Duminică, Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski urmează să ţină discursuri aşteptate de Anul Nou, după un 2023 marcat de eşecul contraofensivei de vară a Ucrainei şi de îngheţarea aproape totală a liniei frontului.

Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare din perspectiva Kievului, cu cât ajutorul occidental începe să se epuizeze, atât în Europa, cât şi în Statele Unite, crescând riscul unei opriri a fluxului de muniţii şi fonduri.

Sâmbătă, Volodimir Zelenski a făcut un nou apel către aliaţii săi, spunând că înarmarea Ucrainei este „o modalitate de a proteja vieţi”.

„Fiecare manifestare a terorii ruseşti dovedeşte că nu putem întârzia în a oferi asistenţă celor care luptă”, a spus el.

Te-ar mai putea interesa și
Cartel Alfa de Ziua Internațională a Muncii: Avem nevoie de politicieni care să prezinte o viziune clară pentru bunăstarea lucrătorilor. Lipsește o politică socială ambițioasă
Cartel Alfa de Ziua Internațională a Muncii: Avem nevoie de politicieni care să prezinte o viziune clară pentru bunăstarea ...
România are nevoie de politicieni care să prezinte o viziune clară pentru bunăstarea lucrătorilor, în condiţiile în care lipseşte o politică socială ambiţioasă, un proiect naţional care......
Oficialii Hidroelectrica și ai Ministerului Energiei au mers în Gorj ca să convingă autoritățile locale să dea autorizație de construcție pentru o hidrocentrală care este 90% gata
Oficialii Hidroelectrica și ai Ministerului Energiei au mers în Gorj ca să convingă autoritățile locale să dea autorizație ...
În perioada 28-30 aprilie a avut loc o vizită de lucru a Secretarului de stat în Ministerul Energiei, Marius Negru, la ...
Continental a început furnizarea pentru Mercedes a sistemului complet CoSmA, care uprinde o unitate centrală de control, transceiver cu tehnologie radio în bandă ultra-largă și software inteligent
Continental a început furnizarea pentru Mercedes a sistemului complet CoSmA, care uprinde o unitate centrală de control, ...
Continental anunță că a început să furnizeze componente și produse importante pentru noul Mercedes-Benz E-Class. Cu ...
Proiecte din domeniul hidrogenului primesc 720 mil. euro de la Comisia Europeană. Niciunul nu este din România
Proiecte din domeniul hidrogenului primesc 720 mil. euro de la Comisia Europeană. Niciunul nu este din România
Comisia Europeană oferă subvenții în valoare de aproximativ 720 de milioane de euro pentru șapte proiecte de hidrogen ...