Atacurile cibernetice ar putea genera pierderi de 3.000 de miliarde de dolari până în 2020

Atacurile cibernetice ar putea genera pierderi economice de până la 3.000 de miliarde de dolari (2.212 miliarde de euro) până în 2020, dacă guvernele şi companiile nu iau măsuri, potrivit unui raport al Forumului Economic Mondial, publicat luni, relatează AFP.
Economica.net - mar, 21 ian. 2014, 06:40
Atacurile cibernetice ar putea genera pierderi de 3.000 de miliarde de dolari până în 2020

În plus, ameninţările legate de criminalitatea cibernetică ar putea întârzia semnificativ progresele tehnologice până la sfârşitul deceniului, avertizează autorii acestui studiu, elaborat în parteneriat cu cabinetul american de consultanţă McKinsey.

Temerile legate de securitate au încetinit deja tranziţia către servicii moderne precum ‘cloud computing’, în condiţiile în care 78% din companiile care au luat parte la studiu au afirmat că au întârziat cu cel puţin un an adoptarea acestei noi tehnologii.

În faţa acestor riscuri, guvernele, companiile şi societatea civilă trebuie să creeze un ‘ecosistem rezistent la criminalitatea cibernetică’, susţin autorii studiului, potrivit agenţiei franceze de presă.

‘Pe măsură ce riscul de atacuri cibernetice devine mai frecvent, costurile acestor atacuri – pentru companii, instituţii publice, economia mondială şi societatea într-un sens mai larg – sunt, de asemenea, în creştere’, afirmă autorii.

Pentru a evalua costul economic al atacurilor cibernetice, autorii acestui studiu, intitulat ‘Riscul şi responsabilitatea într-o lume hiperconectată’, au dezvoltat trei scenarii posibile.

Într-un prim scenariu, autorii atacurilor rămân cu un pas înainte, iar răspunsurile companiilor şi guvernelor rămân fragmentate. În acest climat confuz, companiile ezită să facă investiţii, limitând cu aproape 1.020 de miliarde de dolari potenţialul legat de adoptarea noilor tehnologii până în 2020.

Al doilea scenariu, mai sumbru, prevede o creştere a frecvenţei şi severităţii atacurilor. Guvernele devin mai intervenţioniste, iar consumatorii mai prudenţi faţă de tehnologiile moderne, astfel încât potenţialul legat de noile tehnologii se reduce cu 3.060 de miliarde de dolari.

În al treilea scenariu, sectorul public şi privat acţionează, limitând proliferarea atacurilor cibernetice. Inovarea este stimulată, iar noile tehnologii generează o valoare economică de ordinul a 9.600 până la 21.600 de miliarde de dolari până la sfârşitul deceniului.

Studiul, care a fost realizat pe baza unor interviuri cu 250 de directori şi responsabili în domeniul tehnologiei şi securităţii, propune o foaie de parcurs care detaliază o serie de iniţiative pentru combaterea criminalităţii cibernetice, mai notează France Presse.

Tehnologia va fi una din temele majore de discuţie la cel de-al 44-lea Forum Economic Mondial de la Davos (Elveţia), care se va desfăşura în perioada 22-25 ianuarie

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...