Atentatele teroriste îi redirecţionează pe turiştii europeni spre Spania şi Portugalia

Seria de atentate teroriste care au lovit Franţa în acest an, precum şi lovitura de stat eşuată din Turcia, i-au determinat pe turiştii europeni să se îndrepte spre ţările considerate sigure, precum Spania şi Portugalia, ambele state estimând că în acest an vor înregistra un număr record de vizitatori, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres. 
Economica.net - mar, 26 iul. 2016, 20:15
Atentatele teroriste îi redirecţionează pe turiştii europeni spre Spania şi Portugalia

Turismul este un domeniu important pentru ambele economii, fiind responsabil pentru aproximativ 10% din Produsul Intern Brut. În primele cinci luni ale acestui an, sosirile de turişti în Spania au crescut cu 7,4% în ritm anual, în timp ce cheltuielile turiştilor au crescut cu 7,8%. În aceeaşi perioadă, înnoptările de turişti străini în Portugalia au crescut cu 13%.

În schimb, situaţia este complet opusă pentru Turcia şi Franţa. Asociaţia tour-operatorilor din această ţară se aşteaptă la o scădere cu 40% a veniturilor în 2016. Franţa, cea mai vizitată ţară din lume, a înregistrat o scădere cu 8,7% a numărului de vizitatori străini în ultimul trimestru al anului trecut, când teroriştii au ucis 130 de persoane în jurul Parisului.

‘Turcia este văzută ca o zonă de conflict’, a declarat Josep Francesc Valls, profesor la ESADE Business School în Spain.

Pe măsură ce refuză Turcia, turiştii se îndreaptă spre peninsula Iberică. Profilul celor care vizitează în mod normal Turcia, familii europene care caută vreme însorită, este similar cu al celor care merg în Spania, susţine Josep Francesc Valls.

‘Portugalia este întotdeauna considerată o destinaţie sigură’, a declarat ministrul portughez al Economiei, Manuel Caldeira Cabral.

Potrivit acestuia, în prezent Portugalia încearcă să indentifice diferite segmente turistice pentru întreaga perioadă a anului.

‘Atunci când turismul merge bine, trebuie să facem eforturi pentru a garanta că aceasta nu este doar o modă, ci un trend, iar noi vrem să menţinem acest trend’, a spus Manuel Caldeira Cabral.

În acest sens, Guvernul de la Lisabona oferă linii de credit pentru proiectele de hoteluri moderne, precum şi pentru a-i ajuta pe proprietarii actualelor hoteluri să îşi renoveze proprietăţile. De asemenea, construieşte o reţea wi-fi gratuită în centrele istorice din întreaga ţară şi simplifică legislaţia pentru închirierea pe perioade scurte, în dorinţa de a creşte calitatea şi sustenabilitatea sectorului turismului.

Deşi Spania nu este complet ferită de violenţă, ultimul atentat terorist a avut loc acolo în urmă cu 12 ani. În 2015, Spania a înregistrat un număr record de 68 de milioane de vizitatori, în condiţiile în care a fost unul din principalii beneficiari de pe urma tensiunilor politice din zona Mării Mediterane. Agenţia Exceltur estimează că în acest an ar putea fi atins un nou record de 74 milioane turişti străini.

Te-ar mai putea interesa și
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS)....
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând din acest an
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând ...
Agricover Holding, un grup de companii care activează în sectorul de agribusiness european, lider de piață în România, ...
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
La momentul redactării acestui articol, moneda meme nou apărută în spațiul crypto, Scotty the AI, a avut un debut surprinzător ...
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
O explozie a avut loc în această dimineață la Rafinăria Petromidia, cu degajări foarte mari de fum. Explozia nu a fost ...