Atentatele teroriste nu vor putea fi împiedicate în proporţie de 100% – coordonatorul antiterorism al UE

Coordonatorul european pentru lupta antiterorism, Gilles de Kerchove, a atras atenţia marţi, într-un interviu acordat AFP, asupra riscului de noi atentate şi a pericolelor radicalizării în închisori.
Economica.net - mar, 13 ian. 2015, 15:31
Atentatele teroriste nu vor putea fi împiedicate în proporţie de 100% - coordonatorul antiterorism al UE

‘Nu vom împiedica un nou atentat (…). Dar putem încerca să facem tot posibilul pentru a împiedica ca acesta să se producă, fără a intra într-o societate totalitară’, a declarat el, afirmând că ‘închisorile sunt un incubator de radicalizare masivă’.

‘Trebuie armonizate dispozitivele penale, dar vă rog să nu-i trimitem pe toţi cei care revin din Siria în închisoare. Vor deveni încă şi mai radicali şi îi vor inspira şi pe alţii’, a subliniat Gilles de Kerchove. ‘Pentru că se ştie cât de mult inspiră figura veteranului, chiar dacă tipul spăla vasele în Siria şi nu s-a aflat în prima linie. El va inventa că a fost un mare erou, că a decapitat zece persoane’, a adăugat coordonatorul european pentru lupta antiterorism.

El a subliniat că francezii Mohammed Merah, autorul unei serii de asasinate în martie 2012 la Toulouse, Mehdi Nemmouche, inculpat pentru asasinarea a patru persoane la muzeul evreiesc din Bruxelles în mai 2014, şi Amedy Coulibaly, unul din cei trei autori ai atentatelor de la Paris, ‘s-au radicalizat în închisoare’.

‘Ameninţarea unor noi atentate rămâne serioasă’, a spus el. ‘Statul Islamic vrea să acţioneze şi a anunţat-o. Al-Qaida s-a degradat puternic, dar vrea să rămână în cursă (…) Şi există Frontul Al-Nosra, ramura siriană a Al-Qaida, care caută europeni cu paşapoarte valabile care ar putea intra uşor la noi sau să ia avionul’, a explicat el.

‘Nu există o soluţie miracol. Mergând pe varianta prevenţiei, a depistării, a reprimării şi pe dimensiunea internaţională, vom încerca să facem tot posibilul pentru a evita repetarea atentatelor. Dar să le împiedicăm, nu. Nu vor putea fi împiedicate în proporţie de 100%’, a avertizat el.

El a adăugat că, din nefericire, există arme care vin din Balcani, din Libia, care se vând la liber, şi există ‘nebuni’. ‘Când există un acces uşor la kalaşnikovuri şi nebuni radicalizaţi, este extrem de dificil să fie împiedicate, dar putem încerca tot posibilul, fără a intra într-o societate totalitară’, a afirmat coordonatorul antiterorism al UE.

Aproape 3.000 de europeni sunt consideraţi combatanţi străini înrolaţi de grupările jihadiste în Siria şi Irak, iar 30% dintre ei s-au întors în ţările UE din care proveneau. ‘Trebuie să rămânem foarte vigilenţi’, a subliniat De Kerchove.

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai multe fonduri pentru Ucraina, aflată în război cu Rusia, informează AFP....
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile ...
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...