Atentatul de la Paris: „doliu naţional” joi în Franţa, Hollande cheamă la unitate

Preşedintele francez Francois Hollande a decretat o "zi de doliu naţional" joi în Franţa şi şi-a reînnoit apelul la unitatea ţării, după atentatul împotriva revistei satirice Charlie Hebdo, care a făcut 12 morţi şi 11 răniţi la Paris, informează AFP, preluată de Agerpres.
Economica.net - mie, 07 ian. 2015, 20:19
Atentatul de la Paris:

„Cea mai bună armă a noastră este unitatea. Nimic nu ne poate diviza, nimic nu ar trebui să ne despartă”, a declarat şeful statului într-o scurtă alocuţiune solemnă către naţiune retransmisă de canalele de televiziune. Drapelele vor fi coborâte în bernă timp de trei zile, a precizat Francois Hollande.

„Vreau aici, în numele dumneavoastră, să-mi exprim întreaga recunoştinţă faţă de familii, răniţi, rude şi toţi cei loviţi de acest laş asasinat”, a spus şeful statului francez.

„Aceştia sunt astăzi eroii noştri şi de aceea mâine va fi o zi de doliu naţional”, a adăugat el.

„La ora 12.00 (11.00 GMT), se va păstra un moment de reculegere în toate serviciile publice şi invit toată populaţia să i se asocieze”, a adăugat el, precizând că „drapelele vor fi coborâte în bernă trei zile”.

Preşedintele socialist a anunţat de asemenea că va convoca joi „preşedinţii celor două camere şi forţele reprezentate în parlament pentru a arăta determinarea noastră comună”.

„Astăzi, întreaga republică a fost agresată”, a subliniat el. „Republica este libertatea de exprimare, republica este cultura, creaţia, pluralismul, este democraţia… Tocmai ea a fost vizată”, a insistat el.

„Libertatea va fi întotdeauna mai puternică decât barbaria… şi nimic nu ne va îngenunchea”, a mai subliniat şeful statului francez, chemând la „unitate sub toate formele”.

El a precizat că unsprezece bărbaţi şi o femeie au fost ucişi în atentat. Procurorul Parisului Francois Molins anunţase înainte un bilanţ de 12 morţi şi 11 răniţi, fără alte precizări.

Te-ar mai putea interesa și
Circa 130.000 dintre locuitorii Kievului încă n-au energie electrică. Furnizarea a fost restabilită în Herson
Circa 130.000 dintre locuitorii Kievului încă n-au energie electrică. Furnizarea a fost restabilită în Herson
Aproximativ 130.000 de persoane din Kiev, metropolă cu trei milioane de locuitori, erau încă lipsiţi de electricitate sâmbătă, conform autorităţilor locale, citate de DPA, transmite Agerpres....
MIPE: Persoanele vulnerabile vor primi anul viitor 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie
MIPE: Persoanele vulnerabile vor primi anul viitor 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie
Românii vulnerabili vor primi 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie şi vouchere sociale pe întregul an 2023, ...
Statele UE au aprobat, la cererea Parisului, un plan de urgență privind migrația, după ce Franța a acceptat acum două săptămâni primirea migranților de pe nava Ocean Viking
Statele UE au aprobat, la cererea Parisului, un plan de urgență privind migrația, după ce Franța a acceptat acum două ...
La două săptămâni după criza franco-italiană în jurul navei umanitare Ocean Viking, miniştrii europeni de interne ...
China a raportat vineri, pentru a treia zi consecutiv, un număr record de îmbolnăviri de COVID-19
China a raportat vineri, pentru a treia zi consecutiv, un număr record de îmbolnăviri de COVID-19
China a raportat 35.183 de cazuri noi de COVID-19 pentru data de 25 noiembrie, din care 3.474 au fost simptomatice şi 31.709 ...