Atenţia sporită acordată riscului politic reprezintă cel mai mare risc pentru investitori – Saxo Bank

Principalul risc pentru investitori în 2017 este acordarea unei atenţii sporite riscului politic, aşa cum voturile din Austria, Olanda şi Franţa au dovedit riscuri care au fost supraestimate de pieţe în ultimele câteva luni, comentează Christopher Dembik, şef Analiză Macro, Saxo Bank.
Economica.net - joi, 04 mai 2017, 08:52
Atenţia sporită acordată riscului politic reprezintă cel mai mare risc pentru investitori - Saxo Bank

Potrivit acestuia, la finalul primei runde a alegerilor din Franţa, Frontul Naţional (FN) a pierdut teren faţă de rezultatele primei runde a alegerilor regionale din 2015 (21,3% versus 28%), sondajele de opinie estimând că Emmanuel Macron va obţine probabil 60% din voturi, faţă de 40% pentru Marine Le Pen, liderul FN.

Este probabil ca procentele lui Emmanuel Macron să scadă înaintea votului. Acesta este un moment crucial şi nu a fost încă evaluat în piaţă. Ar putea crea noi tensiuni ce vor afecta activele financiare franceze şi vor creşte marjele obligaţiunilor din Franţa. Totuşi, alianţa neoficială anti-Le Pen dintre partidele principale, deşi contestată o vreme, ar însemna că îndeajuns de mulţi votanţi îşi schimbă preferinţa în favoarea candidatului partidului En Marche astfel încât el să câştige, arată Christopher Dembik, într-un comunicat remis, joi, AGERPRES.

Marine Le Pen a obţinut 7,7 milioane de voturi în prima rundă, pe baza prezenţei la vot de 81,5% în a doua rundă. Astfel FN ar avea nevoie de 10 milioane de voturi în plus pentru a câştiga, ceea ce pare complet imposibil, luând în considerare intenţiile de vot. În consecinţă, pe baza sondajelor de opinie, candidatului de extremă dreapta îi vor lipsi între două şi trei milioane de voturi pentru a trece de procentul de 50%.

Singura incertitudine majoră se leagă de rata abţinerilor la vot care ar putea fi mai mare decât rata medie de 20%. Totuşi, ar fi nevoie de o scădere istorică fără precedent a prezenţei la vot la 50% pentru ca Marine Le Pen să poată să reprezinte o provocare serioasă pentru Emmanuel Macron. În asemenea caz, ar avea nevoie doar de 12 milioane de voturi pentru a câştiga.

Grupul Saxo Bank (Saxo) este un specialist în investiţii şi tranzacţionare multi-asset ce oferă un set complet de tehnologii, instrumente şi strategii de tranzacţionare şi investiţii. Fondat în 1992, Saxo are peste 1.500 de angajaţi în centre financiare de pe întreg globul, inclusiv la Londra, Singapore, Paris, Zurich, Dubai şi Tokyo.

Te-ar mai putea interesa și
Nivelul poluanţilor atmosferici este prea ridicat în Europa, avertizează Agenţia Europeană de Mediu
Nivelul poluanţilor atmosferici este prea ridicat în Europa, avertizează Agenţia Europeană de Mediu
Mulţi cetăţeni ai Uniunii Europene inspiră zilnic un nivel inacceptabil de ridicat de poluanţi atmosferici, potrivit noilor date publicate marţi de Agenţia Europeană de Mediu (AEM),......
Cîţu: Necesarul de paturi ATI pentru COVID-19 ar putea creşte la 2.000 – VIDEO
Cîţu: Necesarul de paturi ATI pentru COVID-19 ar putea creşte la 2.000 – VIDEO
Prim-ministrul Florin Cîţu a estimat, marţi, că necesarul de paturi ATI pentru COVID-19 ar putea creşte la 2.000 şi ...
Reorganizarea producţiei legumelor şi fructelor, esenţială pentru valorificarea potenţialului în domeniu – Mihai Micu, Ministerul Agriculturii
Reorganizarea producţiei legumelor şi fructelor, esenţială pentru valorificarea potenţialului în domeniu – Mihai ...
Reorganizarea sistemului de producţie, procesare şi comercializare a legumelor şi fructelor va fi esenţială pentru a ...
Avertisment Agenţia Europeană de Mediu: Nivelul poluanţilor atmosferici este prea ridicat în Europa
Avertisment Agenţia Europeană de Mediu: Nivelul poluanţilor atmosferici este prea ridicat în Europa
Mulţi cetăţeni ai Uniunii Europene inspiră zilnic un nivel inacceptabil de ridicat de poluanţi atmosferici, potrivit ...