Atenţie la plata biletului STB prin SMS. Cum puteţi lua amendă

Controlorii STB pot ameda călătorii chiar dacă aceştia au plătit contravalorea biletului unei călătorii. Este vorba de aceia care aleg să plătească biletul prin SMS şi nu ştiu că trebuie să trimită mesajul înainte de a se urca în mijlocul de transport în comun. Nici nu ar avea de unde să ştie dacă nu intră pe site-ul STB pentru a citi regulamentul de folosire a servicului de plată prin SMS. Pentru că nicăieri nu se specifică această regulă esenţială. Au păţit-o mai mulţi călători care au postat întâmplarea pe reţelele sociale.
Lidia Neagu - lun, 02 mart. 2020, 11:01
Atenţie la plata biletului STB prin SMS. Cum puteţi lua amendă

Această metodă modernă de plată este promovată în interiorul mijloacelor de transport în comun atât prin afişe, cât şi prin reclame audio, dar care nu specifică această regulă esenţială. Iată cum arată un astfel de afiş:

Posterul descrie modul în care se utilizează serviciul, costul acestuia, şi alte informaţii tehnice, dar nicăieri nu informează călătorii că mesajul trebuie trimis înainte de a se urca în vehicule, o condiţie esenţială fără de care nu pot folosi plata prin SMS a biletului de călătorie. 

Ce spune regulametul STB pe site-ul propriu:

Într-adevăr, pe site-ul STB, se specifică faptul că SMS-ul trebuie trimis înainte de a te urca în mijloacele de transport în comun:

„Călătorii trebuie să trimită SMS-ul înainte de a urca în vehiculele STB SA, iar în câteva secunde vor primi un mesaj care va conţine un cod de confirmare a tranzacţiei. Titlul de călătorie achiziționat prin SMS trebuie să fie corespunzător mijlocului de transport care urmează să fie utilizat, iar la solicitarea reprezentanților corpului de control acesta trebuie prezentat spre verificare. SMS-ul trebuie păstrat pe toată durata zilei, până la expirarea valabilităţii abonamentului sau, în cazul celorlalte linii, până la efectuarea integrală a călătoriei”.

Serviciul de plată a călătoriilor cu mijloacele de transport în comun prin SMS a fost introdus de RATB în mai 2016. La momentul respectiv, directorul fostei regii de transport spunea că politica RATB nu este de a sancţiona călătorii frauduloşi, ci de a urmări „conştientizarea publicului călător asupra faptului că de fiecare dintre noi depinde calitatea transportului public în Bucureşti”.

“Acest instrument de plată este flexibil, rapid şi comod şi se adresează în primul rând celor care călătoresc ocazional în Bucureşti, dar şi tinerilor. Politica RATB nu este aceea de a sancţiona călătorii frauduloşi, ci urmărim conştientizarea publicului călător asupra faptului că de fiecare dintre noi depinde calitatea transportului public în Bucureşti. Vor urma şi alte măsuri care vor crea condiţii civilizate de transport şi vor dovedi ataşamentul RATB faţă clienţii săi”, spune Radu Paul Orzaţă, directorul general al RATB.

În luna mai 2019, serviciul fost suspendat temporar, ca urmare a expirării contractului dintre societate și furnizor şi a fost reluat la sfârşitul lunii iunie.

Cât costă un bilet achiziţionat prin SMS

Pentru Linia Urbană (o călătorie de zi/noapte) un SMS are valabilitate 60 minute de la confirmare, pe Linia Regională (o călătorie linie Regională) valabilitatea e de 90 minute de la confirmare, iar pe Linia Expres (o călătorie linie Expres) valabilitatea e  90 minute de la confirmare. Pentru Abonamentul de o zi (toate liniile urbane) se declară ziua solicitată, iar prețul este de 1,50 euro+TVA.

Preţul pentru o călătorie pe liniile expres este de 0.65 euro+TVA . Preţul pentru o călătorie pe liniile urbane sau regionale este de 0.30 euro+TVA. Plata poate fi efectuată de pe orice tip de telefon mobil. SMS-ul de comandă este gratuit în reţelele Vodafone şi DigiMobil, iar în reţelele Telekom şi Orange, are un cost de 0,05 euro+TVA, mai anunță STB.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde pentru ajutorul de restructurare. ...
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Prim-ministrul Scoţiei, Humza Yousaf, a demisionat luni după ce nu a reuşit să obţină suficient sprijin pentru a supravieţui ...
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat la toate provocările”
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat ...
GreenPoint Management, companie care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorilor în domeniul ...
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
Boom-ul energiei regenerabile riscă să prejudicieze o parte dintre cele mai bune terenuri arabile din America, în state ...