Atenţie la plata biletului STB prin SMS. Cum puteţi lua amendă

Controlorii STB pot ameda călătorii chiar dacă aceştia au plătit contravalorea biletului unei călătorii. Este vorba de aceia care aleg să plătească biletul prin SMS şi nu ştiu că trebuie să trimită mesajul înainte de a se urca în mijlocul de transport în comun. Nici nu ar avea de unde să ştie dacă nu intră pe site-ul STB pentru a citi regulamentul de folosire a servicului de plată prin SMS. Pentru că nicăieri nu se specifică această regulă esenţială. Au păţit-o mai mulţi călători care au postat întâmplarea pe reţelele sociale.
Lidia Neagu - lun, 02 mart. 2020, 11:01
Atenţie la plata biletului STB prin SMS. Cum puteţi lua amendă

Această metodă modernă de plată este promovată în interiorul mijloacelor de transport în comun atât prin afişe, cât şi prin reclame audio, dar care nu specifică această regulă esenţială. Iată cum arată un astfel de afiş:

Posterul descrie modul în care se utilizează serviciul, costul acestuia, şi alte informaţii tehnice, dar nicăieri nu informează călătorii că mesajul trebuie trimis înainte de a se urca în vehicule, o condiţie esenţială fără de care nu pot folosi plata prin SMS a biletului de călătorie. 

Ce spune regulametul STB pe site-ul propriu:

Într-adevăr, pe site-ul STB, se specifică faptul că SMS-ul trebuie trimis înainte de a te urca în mijloacele de transport în comun:

„Călătorii trebuie să trimită SMS-ul înainte de a urca în vehiculele STB SA, iar în câteva secunde vor primi un mesaj care va conţine un cod de confirmare a tranzacţiei. Titlul de călătorie achiziționat prin SMS trebuie să fie corespunzător mijlocului de transport care urmează să fie utilizat, iar la solicitarea reprezentanților corpului de control acesta trebuie prezentat spre verificare. SMS-ul trebuie păstrat pe toată durata zilei, până la expirarea valabilităţii abonamentului sau, în cazul celorlalte linii, până la efectuarea integrală a călătoriei”.

Serviciul de plată a călătoriilor cu mijloacele de transport în comun prin SMS a fost introdus de RATB în mai 2016. La momentul respectiv, directorul fostei regii de transport spunea că politica RATB nu este de a sancţiona călătorii frauduloşi, ci de a urmări „conştientizarea publicului călător asupra faptului că de fiecare dintre noi depinde calitatea transportului public în Bucureşti”.

“Acest instrument de plată este flexibil, rapid şi comod şi se adresează în primul rând celor care călătoresc ocazional în Bucureşti, dar şi tinerilor. Politica RATB nu este aceea de a sancţiona călătorii frauduloşi, ci urmărim conştientizarea publicului călător asupra faptului că de fiecare dintre noi depinde calitatea transportului public în Bucureşti. Vor urma şi alte măsuri care vor crea condiţii civilizate de transport şi vor dovedi ataşamentul RATB faţă clienţii săi”, spune Radu Paul Orzaţă, directorul general al RATB.

În luna mai 2019, serviciul fost suspendat temporar, ca urmare a expirării contractului dintre societate și furnizor şi a fost reluat la sfârşitul lunii iunie.

Cât costă un bilet achiziţionat prin SMS

Pentru Linia Urbană (o călătorie de zi/noapte) un SMS are valabilitate 60 minute de la confirmare, pe Linia Regională (o călătorie linie Regională) valabilitatea e de 90 minute de la confirmare, iar pe Linia Expres (o călătorie linie Expres) valabilitatea e  90 minute de la confirmare. Pentru Abonamentul de o zi (toate liniile urbane) se declară ziua solicitată, iar prețul este de 1,50 euro+TVA.

Preţul pentru o călătorie pe liniile expres este de 0.65 euro+TVA . Preţul pentru o călătorie pe liniile urbane sau regionale este de 0.30 euro+TVA. Plata poate fi efectuată de pe orice tip de telefon mobil. SMS-ul de comandă este gratuit în reţelele Vodafone şi DigiMobil, iar în reţelele Telekom şi Orange, are un cost de 0,05 euro+TVA, mai anunță STB.

Te-ar mai putea interesa și
Veniturile magazinelor online din România s-au majorat cu 18%, de Black Friday – platformă
Veniturile magazinelor online din România s-au majorat cu 18%, de Black Friday – platformă
Numărul comenzilor înregistrate de magazinele online din România, cu ocazia "Black Friday", a crescut cu 5% în acest an, comparativ cu ediţia din 2023, în timp ce veniturile s-au majorat cu......
BCR lansează creditul special Dedeman, accesibil din George și destinat planurilor de îmbunătățire a locuinței
BCR lansează creditul special Dedeman, accesibil din George și destinat planurilor de îmbunătățire a locuinței
Banca Comercială Română (BCR) și Dedeman anunță un parteneriat prin care lansează creditul special BCR Dedeman, ce ...
Metroul de Otopeni: Cum au evoluat lucrările la secțiunea 1 Mai – Tokyo în a doua jumătate a lunii octombrie
Metroul de Otopeni: Cum au evoluat lucrările la secțiunea 1 Mai – Tokyo în a doua jumătate a lunii octombrie
Metrorex a prezentat miercuri evoluția lucrărilor la Magistrala 6 de metrou, secțiunea sudică 1 Mai - Tokyo, în a doua ...
ING Bank a finanțat cu 5 milioane de lei compania Dendrio, parte din grupul Bittnet
ING Bank a finanțat cu 5 milioane de lei compania Dendrio, parte din grupul Bittnet
ING Bank România susține dezvoltarea companiei Dendrio, parte a grupului Bittnet, cu o linie de credit de 5 milioane de ...