Atitudinea României în cazul Roşia Montană a transmis un mesaj întregii lumi – Perkins

România poate fi un leader în ceea ce ar putea fi cea mai mare revoluţie a umanităţii, respectiv o revoluţie a conştiinţei, care să ducă la transformarea economiei actuale într-una axată pe curăţarea planetei de poluare şi găsirea unor soluţii pentru menţinerea vieţii în toate formele ei, a declarat luni, la Cluj, cunoscutul scriitor american John Perkins.
Economica.net - lun, 13 oct. 2014, 15:20
Atitudinea României în cazul Roşia Montană a transmis un mesaj întregii lumi - Perkins

Acesta consideră că atitudinea adoptată în România vizavi de proiectul minier de la Roşia Montană şi faţă de compania Chevron a determinat aşezarea ei într-o poziţie de leader în acest domeniu. Perkins a explicat că parţial şi datorită atitudinii României, în Chile au fost adoptate legi mai restrictive în domeniul mineritului aurifer.

‘Felul în care România a înfruntat compania Gabriel Resources a transmis un mesaj întregii lumi. Chile tocmai a votat noi legi pentru a restricţiona mineritul în domeniul aurului, parţial datorită faptului că a văzut ce a făcut România. Iar România are oportunitatea de a fi un leader. De asemenea, s-a opus companiei Chevron. România este în poziţia de a face lucruri grozave şi a sosit momentul unei revoluţii a conştiinţei. Aceasta ar putea fi cea mai mare revoluţie din istoria umanităţii. Mai mare decât revoluţia agricolă sau cea industrială. Oamenii se trezesc, încep să îşi dea seama că trăim într-un spaţiu foarte fragil. Dar nu e ca la navetele astronauţilor, nu putem să ne dăm jos, trebuie să-l reparăm’, a explicat Perkins luni, într-o întâlnire cu presa, înaintea conferinţei pe care a susţinut-o la Facultatea de Studii Economice a UBB.

Autorul cărţii ‘Confesiunile unui asasin economic’, cunoscută deja în toată lumea, a explicat că omenirea are în momentul de faţă, pentru prima dată în istorie, o economie într-adevăr globală. Însă această economie este controlată, ca şi deciziile politice, de corporaţii.

‘Pentru prima dată în istorie avem o economie cu adevărat globală, este un imperiu global. Dar este condus de marile corporaţii, este un imperiu corporatist. Iar marile corporaţii îi conduc pe politicieni aproape peste tot în lume. Noi în SUA reprezentăm cinci la sută din populaţia lumii şi consumăm aproape 30 la sută din resursele lumii, în timp ce jumătate din populaţie se află pe muchia înfometării. Asta nu înseamnă să fii un model’, a spus Perkins.

Acesta a spus că dezvoltarea economică trebuie redirecţionată către inovaţie şi către găsirea de noi soluţii pentru transport – inclusiv al hranei, pentru ca oamenii din anumite zone să nu mai sufere de foame – pentru comunicaţii, energie, înlăturarea poluării.

‘Chiar am creat o economie a morţii, care sfâşie Pământul. Mineritul, extracţiile de petrol, toate acestea sfâşie, pentru asigurarea bunăstării. Trebuie să ne îndepărtăm de toate acestea pentru a crea o economie a vieţii, prin care ar trebui să curăţăm poluarea. Şi ar trebui să cerem companiilor să cureţe această poluare, să ajute la îndepărtarea înfometării, la o mai bună politică a distribuirii de hrană, să vină noi tehnologii pentru transport, comunicare, energie, banking, pentru marketing, să creăm o nouă economie. Iar România poate fi un leader în toate acestea’, a spus scriitorul.

Perkins va susţine zilele următoare o serie de seminarii şi workshopuri pe teme precum geopolitica, criza economică mondială, asasinul economic şi transformarea personală şi globală în universităţi din toată ţara. Scriitorul a susţinut luni, la Cluj, o conferinţă, la Facultatea de Ştiinţe Economice a universităţii Babeş-Bolyai.

John Perkins este cunoscut în toată lumea pentru cărţile sale, printre care ‘Confesiunile unui asasin economic’, ‘Shapeshifting, Hoodwinked: An Economic Hit Man Reveals Why the World Financial Markets Imploded’, dar şi pentru interviurile acordate la emisiuni de top şi apariţia în mai multe filme documentare, precum ‘Zeitgeist: Addendum’, ‘The End of Poverty?’, ‘Four Horsemen’.

Seria de evenimente cu John Perkins în România este organizată de Asociaţia Pachamama România şi Asociaţia Heritage – Partener UNESCO.

Te-ar mai putea interesa și
Avertismentul analiştilor, cel mai cumplit coşmar pentru populaţie şi patroni. Cea mai probabilă este creşterea TVA cu 2-3 puncte procentuale, din 2025 – CFA România
Avertismentul analiştilor, cel mai cumplit coşmar pentru populaţie şi patroni. Cea mai probabilă este creşterea TVA ...
Anul viitor am putea vedea o creştere a TVA-ului, iar majorarea ar putea fi de 2 - 3 puncte procentuale, a declarat, luni, Alexandra Smedoiu, preşedintele Asociaţiei CFA România, la lansarea......
„Made in Germany” scârţâie în continuare – Industria din cea mai mare economie din UE nu dă semne de redresare. Germania nu îşi revine încă (Reuters)
„Made in Germany” scârţâie în continuare – Industria din cea mai mare economie din UE nu dă semne ...
Comenzile pentru bunuri "Made in Germany" au scăzut peste aşteptări în august, amplificând temerile că redresarea celei ...
Ce spune şeful ELCEN despre cum va fi iarna 2024-2025 în Bucureşti – Ce probleme vor fi la termoficarea din Capitală
Ce spune şeful ELCEN despre cum va fi iarna 2024-2025 în Bucureşti – Ce probleme vor fi la termoficarea din Capitală
Iarna aceasta există stoc de gaze, iar în condiţiile în care va fi o iarnă similară cu precedentele nu estimăm să ...
Proiectul de gaze Neptun Deep este în grafic. “O să vedeți surprize plăcute cât de curând”
Proiectul de gaze Neptun Deep este în grafic. “O să vedeți surprize plăcute cât de curând”
Cristian Hubati, director responsabil pentru activitatea de Explorare și Producție la OMV Petrom, spune că proiectul de ...