Au început negocierile de pace de la Doha, care ar urma să pună capăt războiului din Afganistan

Negocierile istorice între guvernul afgan şi talibani vizând încheierea războiului de 19 ani din această ţară au început sâmbătă la Doha, relatează AFP, Reuters şi dpa, citate de Agerpres.
Economica.net - sâm, 12 sept. 2020, 07:13
Au început negocierile de pace de la Doha, care ar urma să pună capăt războiului din Afganistan

Şeful diplomaţiei din Qatar, şeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, a prezidat ceremonia de deschidere a acestor negocieri organizate într-un mare hotel din Doha, în prezenţa secretarului de stat american Mike Pompeo (foto) şi a emisarului american în Afganistan, Zalmay Khalilzad.

Negocierile istorice dintre guvernul afgan şi insurgenţii talibani ar trebui să fie bazate pe ideea că nu trebuie să existe câştigători sau pierzători, a spus şeful diplomaţiei din Qatar.

Negociatorul guvernului afgan, preşedintele Înaltului consiliu pentru reconciliere naţională Abdullah Abdullah, le-a mulţumit talibanilor pentru „voinţa lor de a negocia”.

„Pot să vă spun cu încredere astăzi că ţara noastră îşi va aminti această zi ca pe cea a sfârşitului războiului şi a suferinţelor poporului nostru”, a declarat Abdullah Abdullah.

De asemenea, el a făcut un apel la o „încetare a focului umanitară” în Afganistan.

Secretarul de stat american Mike Pompeo le-a cerut sâmbătă celor două tabere din Afganistan să profite de oportunitate pentru a încheia un acord de pace, în cadrul ceremoniei de deschidere a mult aşteptatelor negocieri de pace de la Doha.

„Alegerea privind viitorul vostru sistem politic este, bineînţeles, a voastră”, a spus Pompeo, adăugând că speră că soluţia aleasă să fie protejarea drepturilor tuturor afganilor şi a progreselor sociale, inclusiv prezenţa femeilor în viaţa publică.

„Nu pot să vă cer asta suficient de insistent, profitaţi de oportunitate”, a adăugat el.

„Ne vom confrunta, fără îndoială, cu numeroase provocări în convorbirile din următoarele zile, săptămâni şi luni. Nu uitaţi că acţionaţi nu numai pentru această generaţie de afgani, ci şi pentru generaţiile viitoare, pentru copiii şi nepoţii voştri”, a declarat Pompeo în cadrul ceremoniei de lansare a negocierilor.

Pompeo a mai spus în cadrul discursului său că talibanii s-au angajat să nu găzduiască elemente teroriste.

De asemenea, el a cerut atât guvernului afgan, cât şi talibanilor, să se îndepărteze de la violenţă şi corupţie şi să se îndrepte spre pace şi prosperitate.

Te-ar mai putea interesa și
România are cele mai multe exploataţii viticole din UE, dar şi cele mai mici
România are cele mai multe exploataţii viticole din UE, dar şi cele mai mici
România avea în 2020 un număr de 844.015 exploataţii viticole, adică echivalentul a 37,9% din cele 2,2 milioane de exploataţii viticole care existau în întreaga Uniune Europeană, arată......
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste trei miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste trei miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 3,061 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 1,55%, în această săptămână, ...
Pariul câştigător al vinurilor din Republica Moldova – AFP
Pariul câştigător al vinurilor din Republica Moldova – AFP
În micul sat Pereni din Republica Moldova, Nicolae Tronciu şi-a lansat propria sa marcă de vin, în urmă cu patru ani, ...
Variola maimuţei: niciun caz confirmat în România. Cum se transmite, ce simptome are, unde a fost confirmată – răspunsurile MS
Variola maimuţei: niciun caz confirmat în România. Cum se transmite, ce simptome are, unde a fost confirmată – ...
Ministerul Sănătăţii a publicat o serie de întrebări şi răspunsuri despre variola maimuţei, furnizate de Organizaţia ...