Au mai rămas doar 100 de zile până la alegerile pentru Parlamentul European

Numărătoarea inversă pentru alegerile europene ce vor avea loc între 22 şi 25 mai a început deja şi, de marţi, au rămas 100 de zile până ce 400 de milioane de cetăţeni vor începe să meargă la urne pentru a alege noul Parlament European (PE), relatează EFE.
Economica.net - mar, 11 feb. 2014, 14:59
Au mai rămas doar 100 de zile până la alegerile pentru Parlamentul European

Pentru prima dată, în alegerile pentru Parlamentul European, formaţiunile politice europene vor participa având deja fiecare desemnat propriul candidat pentru preşedinţia CE, deşi ultimul cuvânt în acest sens le va reveni şefilor de stat şi de guvern ai celor 28.

Socialdemocraţii, liberalii, verzii şi progresiştii şi-au ales deja candidatul în cursa pentru preşedinţia executivului european, în care, pentru prima dată, sunt implicaţi în mod direct cetăţenii cu votul lor.

Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) şi-a pus încrederea în actualul preşedinte al Parlamentului European, Martin Schulz, liberalii europeni (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, ALDE) au optat pentru fostul premier belgian şi europarlamentar Guy Verhofstadt, Verzii (Verzi/Alianţa Liberă Europeană) pentru Jose Bové (Franţa) şi Ska Keller (Germania), iar stânga europeană (PIE) pentru Alexis Tsipras (Grecia).

Partidul Popular European (PPE), la rândul său, se va reuni în zilele de 6 şi 7 martie la Dublin pentru a-şi desemna candidatul. Sunt vehiculate multe nume, însă dintre ele se evidenţiază numai cel al fostului premier luxemburghez şi fost preşedinte al Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, şi cel al directorului general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde.

Legătura directă dintre votul pentru PE şi alegerea preşedintelui CE este numai unul dintre elementele care, potrivit purtătorului de cuvânt al PE, Jaume Duch, fac ca viitoarele alegeri europene ‘să fie diferite’.

Alegerile din mai vor fi primul plebiscit al europenilor privind modul în care Bruxelles-ul a gestionat criza economică şi, de asemenea, primele alegeri de când Parlamentul European are putere de codecizie cu guvernele celor 28 datorită Tratatului de la Lisabona.

Aceste elemente contribuie la ‘normalizarea’ alegerilor europene, a spus Duch.

Primele ţări în care se va exprima votul vor fi Regatul Unit, Irlanda şi Olanda (22 mai), urmate de Estonia (24) şi restul ţărilor în data de 25 mai. Primele estimări vor fi date publicităţii în 25 mai, la ora 20.00 GMT, când se vor închide ultimele urne (Italia).

Două zile mai târziu, şefii de stat şi de guvern, reuniţi la un dineu informal, vor discuta despre succesorul lui José Manuel Durao Barroso. Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a trimis deja invitaţia în acest sens.

Conform dispoziţiilor în vigoare, guvernele europene trebuie să propună un nume pentru preşedinţia Comisiei, iar Parlamentul îşi va exprima opţiunea prin vot secret, fiind nevoie de o majoritate absolută de 376 voturi (jumătate plus unu din numărul de 751 eurodeputaţi) pentru a fi ales.

Potrivit unor surse parlamentare, este puţin probabil ca şefii de stat şi de guvern să propună după alegeri un candidat diferit de cei desemnaţi de propriile partide politice europene în timpul campaniei.

Aceşti candidaţi vor dobândi vizibilitate prin campania lor şi prin intermediul a cel puţin o dezbatere televizată pe care o vor transmite în direct toate televiziunile europene vor dori să facă acest lucru, la o dată şi într-un format ce urmează a fi stabilite.

Dacă totul va decurge conform calendarului, în prima reuniune plenară a Parlamentului European – între 1 şi 3 iulie – se va constitui noul hemiciclu şi vor fi aleşi preşedintele şi vicepreşedinţii, iar în a doua – între 14 şi 17 iulie – se va exprima votul cu privire la viitorul preşedinte al CE.

Cel ales va trebui să-şi dedice vara negocierilor cu diferitele guverne europene cu privire la viitorii comisari europeni şi portofoliul preluat de fiecare ţară, astfel încât noua Comisie să înceapă să lucreze în octombrie.

Se vor încheia astfel opt ani de preşedinţie Barroso, etapă marcată în a doua jumătate de cea mai gravă criză economică şi de legitimitate instituţională trăită până acum de Uniunea Europeană, potrivit aceleiaşi surse.

Te-ar mai putea interesa și
Avertizări ANM de Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente şi vijelii în aproape toată țara, până luni dimineață
Avertizări ANM de Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente şi vijelii în aproape toată țara, până luni dimineață
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente şi vijelii, valabile în aproape toată ţara, până luni......
Fostul președinte ucrainean Poroşenko acuză puterea de la Kiev că i-a interzis ieșirea din țară. El amenință cu ruperea armistițiului politic
Fostul președinte ucrainean Poroşenko acuză puterea de la Kiev că i-a interzis ieșirea din țară. El amenință cu ...
Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, rival politic al actualului şef de stat Volodimir Zelenski, a anunţat sâmbătă ...
Arhipelagul Vanuatu a declarat stare de urgență climatică
Arhipelagul Vanuatu a declarat stare de urgență climatică
Arhipelagul Vanuatu a declarat vineri stare de urgenţă climatică şi a anunţat un plan de 1,2 miliarde de dolari pentru ...
295 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și un deces au fost înregistrate în ultimele 24 de ore. 83 de pacienți sunt internați la ATI
295 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și un deces au fost înregistrate în ultimele 24 de ore. 83 de pacienți sunt ...
Un număr de 295 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu 132 mai ...