Audieri ale Consiliului ASF în Comisia de buget-finanţe din Senat

Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat ar urma să audieze, marţi, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Economica.net - mar, 25 mart. 2014, 05:10
Audieri ale Consiliului ASF în Comisia de buget-finanţe din Senat

Prim-vicepreşedintele ASF, Daniel Dăianu, a declarat în 11 martie că primele au fost eliminate în cadrul ASF din bugetul pe 2014.

‘Primele sunt eliminate. În 2014 nu mai există nimic, nicio primă. Bugetul pe 2014 nu prevede aşa ceva iar o parte, de exemplu sporul de vechime, exista înainte, mi se pare spor de doctorat, care şi acelea alimentau veniturile în fostele entităţi. Acelea au dispărut din 2013. În 2014, bugetul este construit prin eliminarea tuturor acestor prime’, a arătat Dăianu.

În aceeaşi zi, a afirmat că nu el a fost cel care a stabilit cuantumul primelor şi crede că preşedintele Autorităţii a făcut-o.

‘Nu eu le-am stabilit (primele – n.r.). Cred că preşedintele le-a stabilit. Aşa s-au stabilit, după care au fost stabilite de către vicepreşedinţi către şefii de departamente, şefii de departamente au stabilit pentru şefii de servicii’, a declarat Daniel Dăianu.

În data de 5 martie, prim-vicepreşedintele ASF le-a cerut iertare cetăţenilor pentru salariul pe care îl are la ASF.

‘Cer iertare cetăţenilor pentru salariu, pentru câştigurile pe care le-am, nu printr-o decizie arbitrară individuală a lui Dăianu la ASF, ci printr-o decizie colectivă care a avut în vedere un act normativ de înfiinţare a Autorităţii. Sigur, în momentul de faţă, actul normativ poate ar fi trebuit să aibă o altă scriere şi să ţină cont de situaţiile oamenilor. Pe de altă parte, mai este o realitate. Oricât am discuta despre disproporţia foarte mare între cât câştigă industria financiară – pentru că câştigurile din ASF, din fostele entităţi care au fost comasate şi au format Autoritatea, sunt în relaţie cu cât se câştigă în industria financiară, există o dezbatere în Europa, peste Ocean, în Statele Unite -, aceste câştiguri sunt disproporţionate faţă de cât câştigă oamenii, cât câştigă, de pildă, un eminent profesor, un excepţional doctor mai ales în societatea românească’, a declarat Dăianu, după ce a fost audiat în Comisia de buget-finanţe din Senat.

Potrivit acestuia, în ţările occidentale câştigurile unor categorii de profesionişti sunt relativ înalte şi decente.

‘În ţările occidentale câştigurile unor categorii de profesionişti sunt relativ înalte şi decente, adică răsplătesc pregătirea şi contribuţia socială pe care aceşti profesionişti o au. La noi, lucrurile sunt mult mai dramatice şi atunci este de meditat. Pe de altă parte, eu cred că o scădere brutală a câştigurilor, nu la executiv, executivii trebuie, în momentul de faţă, să facă acest gest şi nu numai noi, eu zic că oricine va conduce autoritatea trebuie să existe acest gest. La experţi, lucrurile sunt mai delicate’, a explicat oficialul ASF.

Daniel Dăianu declara anterior, în acelaşi context, că salariul său la ASF este echivalentul a 12.800 de euro şi a propus reducerea lui cu 30%.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...