Record – Aurul a crescut şi a atins cel mai mare nivel din istorie, în faţa leului, la cotaţia BNR – 24.02.2022

Aurul a atins, la cotaţia BNR, cea mai ridicată valoare din istorie: 280,2920 lei pentru un gram, azi, 24 februarie 2022.
Ion Dobreanu - joi, 24 feb. 2022, 13:51
Record - Aurul a crescut şi a atins cel mai mare nivel din istorie, în faţa leului, la cotaţia BNR - 24.02.2022

Aurul a crescut azi la 280,2920 lei pentru un gram, faţă de 265,4617 pentru un gram, nivelul din şedinţa precedentă. Precedentul record a fost atins pe data de 7 august 2020: 271,0003 lei pentru un gram. Nu există date pe site-ul băncii centrale pentru valorile metalului preţios înainte de 2005.

Preţul aurului a crescut cu 4,08% de când a izbucnit războiul în Ucraina până în prezent. „Preţul unciei de aur este de 336,70 lei”, spune Daniel Vasiliev, economistul şef al Tavex Grup care este de părere că preţul aurului va continua să crească.

De la sfârșitul lunii ianuarie 2022, am asistat la o creștere aproape continuă a prețului aurului. În data de 17 februarie, a ajuns la 1.894,55 dolari pe uncia troy (la momentul redactării acestui articol), cel mai ridicat nivel de la începutul lunii iunie 2021. Astfel, de la începutul anului, metalul galben s-a apreciat cu 4,4%. În cazul argintului, creșterea este chiar mai mare – 5,8%. După declanşarea războiului Rusia Ucraiana, preţul unciei de aur a crescut cu 3,72%.

În același timp, formele alternative de investiții s-au prăbușit de la începutul anului. S&P 500 a scăzut cu 6,6%, Dow Jones Industrial Average cu 4,5%, Nasdaq cu 10,7%, iar bitcoin cu 8,7%. Este interesant faptul că prețul aurului a crescut în paralel cu creșterea ratei dobânzii la obligațiunile guvernamentale din SUA și din Europa. În mod tradițional, cele două se mișcă invers proporțional – când ratele obligațiunilor scad, prețul aurului crește.

În acest caz, însă, investitorii pierd din obligațiuni, în ciuda creșterii randamentelor acestora. Motivul este că inflația este de 7,5% (în SUA), iar rata dobânzii la titlurile de trezorerie americane pe 10 ani este de 2%. Aceasta înseamnă o pierdere reală de 5,5%. Acest lucru și așteptarea ca prețul aurului să crească sunt motivele pentru care tot mai mulți economiști se îndreaptă către metalele prețioase ca mijloc de a-și păstra puterea de cumpărare pe termen lung.

De ce asistăm la o creștere a prețului aurului?

Printre principalele motive pentru creșterea prețului aurului se numără tocmai inflația foarte ridicată, precum și îngrijorările legate de o escaladare a conflictului din Ucraina. „În cazul unei invazii rusești, este foarte probabil ca valoarea metalului prețios să crească. Investitorii se refugiază în siguranță chiar înainte de a se declanșa un conflict armat”, a declarat săptămâna trecută Daniel Vasilev, economist şef al Tavex Group.

Din punct de vedere istoric, incertitudinea geopolitică a fost unul dintre principalele motive pentru care investitorii au cumpărat aur. Restul, precum și riscurile împotriva cărora protejează metalul, pot fi văzute în articolul din link:

În același timp, indicele prețurilor de consum, care măsoară în mod tradițional inflația, a atins în ianuarie în SUA cea mai mare valoare din ultimii 40 de ani. Într-un interviu recent, economistul șef al Tavex, Daniel Vassilev, a comentat că în 2022 se va înregistra o creștere continuă a prețurilor de consum, nu o scădere.

Te-ar mai putea interesa și
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România....
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe ...
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol și Aro Palace
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol ...
Acționarii Aro Palace au respins astăzi, 25 aprilie, propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea ...