Aurul se scumpeste din 10 în 10 minute. Preţul său a crescut cu peste 4% în ultimele 72 de ore. La BNR, metalul preţios a atins cel mai ridicat nivel din istorie

Preţul aurului a crescut cu 4,08% de când a izbucnit războiul în Ucraina până în prezent. Preţul unciei de aur este de 336,70 lei, iar Daniel Vasiliev, economistul şef al Tavex Grup este de părerea că preţul aurului va continua să crească. Aurul a atins, la cotaţia BNR, cea mai ridicată valoare din istorie: 280,2920 lei pentru un gram, azi, 24 februarie 2022.
Gabriela Ţinteanu - joi, 24 feb. 2022, 11:58
Aurul se scumpeste din 10 în 10 minute. Preţul său a crescut cu peste 4% în ultimele 72 de ore. La BNR, metalul preţios a atins cel mai ridicat nivel din istorie

În câteva ore de la declanşarea războiului, preţul aurului a crescut cu 4,08%.

De la sfârșitul lunii ianuarie 2022, am asistat la o creștere aproape continuă a prețului aurului. În data de 17 februarie, a ajuns la 1.894,55 dolari pe uncia troy (la momentul redactării acestui articol), cel mai ridicat nivel de la începutul lunii iunie 2021. Astfel, de la începutul anului, metalul galben s-a apreciat cu 4,4%. În cazul argintului, creșterea este chiar mai mare – 5,8%. După declanşarea războiului Rusia Ucraiana, preţul unciei de aur a crescut cu 3,72%.

În același timp, formele alternative de investiții s-au prăbușit de la începutul anului. S&P 500 a scăzut cu 6,6%, Dow Jones Industrial Average cu 4,5%, Nasdaq cu 10,7%, iar bitcoin cu 8,7%. Este interesant faptul că prețul aurului a crescut în paralel cu creșterea ratei dobânzii la obligațiunile guvernamentale din SUA și din Europa. În mod tradițional, cele două se mișcă invers proporțional – când ratele obligațiunilor scad, prețul aurului crește.

În acest caz, însă, investitorii pierd din obligațiuni, în ciuda creșterii randamentelor acestora. Motivul este că inflația este de 7,5% (în SUA), iar rata dobânzii la titlurile de trezorerie americane pe 10 ani este de 2%. Aceasta înseamnă o pierdere reală de 5,5%. Acest lucru și așteptarea ca prețul aurului să crească sunt motivele pentru care tot mai mulți economiști se îndreaptă către metalele prețioase ca mijloc de a-și păstra puterea de cumpărare pe termen lung.

De ce asistăm la o creștere a prețului aurului?

Printre principalele motive pentru creșterea prețului aurului se numără tocmai inflația foarte ridicată, precum și îngrijorările legate de o escaladare a conflictului din Ucraina. „În cazul unei invazii rusești, este foarte probabil ca valoarea metalului prețios să crească. Investitorii se refugiază în siguranță chiar înainte de a se declanșa un conflict armat”, a declarat săptămâna trecută Daniel Vasilev, economist şef al Tavex Group.

Din punct de vedere istoric, incertitudinea geopolitică a fost unul dintre principalele motive pentru care investitorii au cumpărat aur. Restul, precum și riscurile împotriva cărora protejează metalul, pot fi văzute în articolul din link:

În același timp, indicele prețurilor de consum, care măsoară în mod tradițional inflația, a atins în ianuarie în SUA cea mai mare valoare din ultimii 40 de ani. Într-un interviu recent, economistul șef al Tavex, Daniel Vassilev, a comentat că în 2022 se va înregistra o creștere continuă a prețurilor de consum, nu o scădere.

Te-ar mai putea interesa și
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai multe arme, a declarat joi secretarul......
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să ...