Aurelian Bădulescu (PMB): Incineratorul de deşeuri şi modernizarea reţelei de termoficare – prioritare

Viceprimarul Capitalei Aurelian Bădulescu susţine că atât incineratorul municipal de deşeuri, cât şi modernizarea reţelei de termoficare sunt proiecte prioritare pentru actuala administraţie, fiind deja făcuţi primii paşi pentru accesarea fondurilor europene şi pentru demararea investiţiilor.
Economica.net - joi, 21 iul. 2016, 07:49
Aurelian Bădulescu (PMB): Incineratorul de deşeuri şi modernizarea reţelei de termoficare - prioritare

„Atât incineratorul municipal de deşeuri, cât şi modernizarea reţelei de termoficare sunt proiecte prioritare pentru această administraţie, fiind deja făcuţi primii paşi pentru accesarea fondurilor europene şi pentru demararea investiţiilor. În ceea ce priveşte incineratorul municipal de deşeuri, prin Programul Operaţional Infrastructura Mare, avem alocaţi 180 de milioane de euro, bani de la UE, totalul întregii investiţii fiind estimat, prin studiul de fezabilitate, la 250 de milioane de euro. Construirea acestui proiect trebuie finalizată până în anul 2022, conform termenelor prevăzute în Programul Operaţional Infrastructura Mare”, a precizat Bădulescu joi, într-un comunicat remis AGERPRES, în urma unor afirmaţii făcute de europarlamentarul PNL Cristian Buşoi.

Bădulescu a adăugat că, în prezent, există în derulare proceduri de licitaţie pentru achiziţia asistenţei tehnice pentru proiectul „Instalaţii de tratare termică şi valorificare energetică a deşeurilor municipale” şi managementul de proiect pentru aceeaşi instalaţie, iar după finalizarea studiului de fezabilitate, a master planului de gestionare a deşeurilor, precum şi după efectuarea analizei instituţionale, se va depune cererea de finanţare cu termen limită ianuarie 2018.

În ce priveşte modernizarea reţelei de termoficare, viceprimarul Capitalei menţionează că se va face tot prin accesarea de fonduri europene – pentru acest proiect se pot accesa 187 de milioane de euro, tot prin Programul Operaţional Infrastructura Mare.

Pentru a putea accesa aceasta sumă s-a stabilit un calendar al investiţiilor care a fost transmis la Ministerul Fondurilor Europene în data de 7 iulie 2016, se arată în comunicat.

„Fac precizarea că fosta administraţie nu a reuşit să facă nici măcar paşii incipienţi demarării acestor proiecte: nu a fost aprobată strategia energetică, nu s-au realizat caietul de sarcini, studiul de fezabilitate. Reamintesc că RADET este o regie aflată în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi nu a primarului general. (…) Reamintesc pe această cale că, în ultimii ani, RADET a fost controlat de PNL. Mai mult decât atât, acelaşi partid l-a avut în funcţia de primar general, timp de şapte luni, pe domnul Răzvan Sava, care nu a făcut niciun demers pentru soluţionarea acestei probleme”, a menţionat Bădulescu.

Cristian Buşoi a declarat recent că incineratorul municipal de deşeuri este un proiect pentru care există finanţare şi care ar putea produce, prin cogenerare, energie electrică şi termică la costuri mai mici ca acum, iar modernizarea reţelei termice, pentru care se pot folosi şi bani europeni, ar stopa subvenţionarea risipei.

„Când imediat după alegeri bucureştenii au rămas fără apă caldă, primarul Firea a lansat ideea năstruşnică că a fost un complot al companiilor de stat, pus la cale pentru a-i sabota începutul de mandat, fără un cuvânt despre cum ar putea fi rezolvate problemele, deja cronicizate, dintre RADET şi ELCEN, care îi afectează direct pe cetăţeni. E drept însă că e mai uşor să dai vina pe o lucrătură politică atunci când nu ai idei despre rezolvarea problemei”, a susţinut Buşoi.

Te-ar mai putea interesa și
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din PIB după primul trimestru
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din PIB după primul trimestru
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de lei, faţă de 28,99 miliarde de lei sau 1,67% din......
Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, afirmă ministrul apărării rus
Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, afirmă ministrul apărării rus
Trupele NATO au creat ameninţări suplimentare pentru Rusia prin apropierea lor de frontierele ruse, dar Moscova nu are ...
O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul
O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul
O 'forţă de reacţie rapidă' a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată ...
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că mecanismul privitor la implementarea salariului minim european va începe ...