Aurescu, apel la Bruxelles pentru ratificarea rapidă a Acordurilor de Asociere cu Moldova, Georgia şi Ucraina

Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, a subliniat marţi la Bruxelles că România este primul stat care a ratificat Acordurile de Asociere a Uniunii Europene cu Republica Moldova, Georgia şi Ucraina şi a lansat un apel către celelalte state membre UE pentru ratificarea rapidă a acestora.
Economica.net - mar, 08 iul. 2014, 16:18
Aurescu, apel la Bruxelles pentru ratificarea rapidă a Acordurilor de Asociere cu Moldova, Georgia şi Ucraina

Oficialul român a participat marţi la Reuniunea la nivel înalt privind coordonarea sprijinului internaţional pentru Ucraina, organizată în capitala Belgiei de Comisia Europeană.

Bogdan Aurescu a arătat că ratificarea rapidă de către Parlamentul României a Acordurilor de Asociere cu Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, pe 2 şi 3 iulie, demonstrează seriozitatea şi consecvenţa cu care ţara noastră înţelege să susţină parcursul european al poporului ucrainean, informează un comunicat al MAE român remis marţi AGERPRES.

Conform sursei citate, reuniunea de la Bruxelles, deschisă de comisarul european pentru extindere, Stefan Fule, şi vicepremierul ucrainean Volodymyr Hroisman şi la care au participat înalţi oficiali din principalele state şi organizaţii internaţionale care contribuie activ cu asistenţă la procesul de stabilizare şi reconstrucţie din Ucraina, inclusiv din statele membre UE, precum şi din Ucraina, a reprezentat o bună oportunitate pentru trecerea în revistă a proiectelor derulate de la începutul crizei din Ucraina. Totodată, reprezentanţii statelor şi organizaţiilor internaţionale donatoare au analizat priorităţile şi obiectivele de reformă şi reconstrucţie prezentate de înalţii oficiali ucraineni prezenţi la reuniune.

Oficialul român a prezentat proiectele de asistenţă derulate de România în plan bilateral cu Ucraina şi în cooperare cu organisme internaţionale precum Consiliul Europei, arată MAE.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a evidenţiat programele desfăşurate în domeniul educaţiei, prin intermediul burselor MAE şi al burselor acordate de Ministerul Educaţiei Naţionale, precum şi programele de formare şi specializare derulate de Ministerul Afacerilor Interne.

Totodată, a reiterat disponibilitatea României de a asigura expertiză Ucrainei în procesul de reconstrucţie, precum şi în perspectiva implementării Acordului de Asociere şi a celui de Comerţ Liber şi Aprofundat cu UE.

Secretarul de stat a salutat faptul că Agenda Europeană pentru Reformă asumată de UE şi Ucraina include ca obiectiv asigurarea protecţiei adecvate a minorităţilor naţionale, oficialul român subliniind că abordarea corespunzătoare a temei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale are un rol crucial pentru realizarea de reforme structurale durabile în Ucraina.

Participanţii la reuniunea la nivel înalt a donatorilor pentru Ucraina au agreat organizarea unei Conferinţe a Donatorilor care să abordeze şi să stabilească direcţiile viitoare ale efortului internaţional conjugat de susţinere a procesului de reformă şi reconstrucţie din Ucraina, precizează MAE.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...