Aurescu: NATO trebuie să menţină în atenţie securitatea Mării Negre

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit, miercuri, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, apreciind, în cadrul întrevederii, că Alianţa Nord-Atlantică trebuie să menţină în atenţie securitatea Mării Negre, informează un comunicat de presă remis AGERPRES de către MAE.
Economica.net - mie, 03 dec. 2014, 13:24
Aurescu: NATO trebuie să menţină în atenţie securitatea Mării Negre

Potrivit sursei citate, acest fapt trebuie să fie reflectat în cadrul măsurilor de întărire a securităţii Aliate, inclusiv prin continuarea exerciţiilor comune, a schimbului de informaţii şi evaluări.

Întrevederea s-a desfăşurat în contextul reuniunilor miniştrilor de externe din statele Aliate şi a prilejuit evaluarea progreselor înregistrate în implementarea deciziilor şefilor de stat şi de guvern adoptate la Summit-ul NATO din Marea Britanie, cu accent pe obiectivele prioritare ale României, precizează MAE.

Cu această ocazie, şeful diplomaţiei române l-a asigurat pe secretarul general al NATO de sprijinul deplin al Bucureştiului pentru mandatul acestuia, precum şi de angajamentul României de a se manifesta, în continuare, ca un ‘aliat de nădejde, cu contribuţii semnificative la obiectivele, politicile şi misiunile Alianţei’.

Totodată, Aurescu a subliniat că România acordă o importanţă deosebită obţinerii, încă din 2015, a unor rezultate concrete şi vizibile privind aplicarea Planului de acţiune pentru creşterea nivelului de reacţie al Alianţei, inclusiv sub forma unei prezenţe Aliate pe teritoriul ţării. Ministrul român al afacerilor externe a reconfirmat disponibilitatea României de a găzdui elemente de comandă şi control ale NATO pe teritoriul naţional.

În cadrul întâlnirii a fost abordat şi subiectul Afganistan, context în care Bogdan Aurescu a reconfirmat angajamentul României în această ţară şi l-a informat pe Stoltenberg cu privire la aportul ‘substanţial’ al Bucureştiului la nouă misiune de instruire, consultanţă şi asistenţă – ‘Resolute Support’ – ce va debuta la 1 ianuarie 2015.

De asemenea, Aurescu l-a informat pe Jens Stoltenberg cu privire la stadiul operaţionalizării Bazei Deveselu, care decurge ‘fără întârzieri’.

‘Secretarul general al NATO a apreciat rolul constant şi substanţial al ţării noastre în cadrul NATO, arătând că România şi-a consolidat profilul unui Aliat solid, de încredere, cu abordări ce contribuie la securitatea Alianţei în ansamblu. A apreciat în mod deosebit menţinerea unei contribuţii substanţiale a României în Afganistan, subliniind că aceasta are un rol esenţial pentru reuşita noii misiuni. A încurajat continuarea participării active a României la obiectivele şi politicile Alianţei’, arată MAE.

Potrivit sursei citate, în finalul întrevederii, ministrul român al afacerilor externe a reiterat invitaţia adresată secretarului general al NATO de a efectua o vizită oficială în România în cursul anului 2015, invitaţie acceptată de acesta.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în zona roșie
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia ...
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino a fost percheziţionat vineri de poliţia financiară, în legătură cu zeci de ...
1.727 de cazuri noi de COVID-19 și 180 de decese, confirmate în ultimele 24 de ore. 168 de paturi libere la terapie intensivă
1.727 de cazuri noi de COVID-19 și 180 de decese, confirmate în ultimele 24 de ore. 168 de paturi libere la terapie intensivă
Un număr de 1.727 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...