Aurescu: România nu se simte intimidată de ameninţările Rusiei

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, vineri, că România nu se simte intimidată de ameninţările Rusiei şi că protecţia de către NATO a flancului estic este urmare a atitudinii Federaţiei Ruse.
Economica.net - vin, 03 apr. 2015, 09:00
Aurescu: România nu se simte intimidată de ameninţările Rusiei

‘Am luat notă de declaraţia pe care purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe a făcut-o, ca răspuns la o întrebare adresată de corespondentul Radio România Actualităţi la Moscova şi ceea ce pot să vă spun foarte clar este faptul că măsurile pe care Alianţa Nord-Atlantică le-a luat în urma deciziilor adoptate la summit-ul din Marea Britanie din septembrie anul trecut şi care au fost implementate în urma deciziilor adoptate la ministerialele NATO de externe şi apărare din decembrie şi, respectiv, din februarie anul acesta sunt măsuri care au fost luate pentru protecţia aliaţilor de pe flancul estic, în urma a ceea ce s-a întâmplat în Ucraina, în Crimeea – ocuparea ilegală a Crimeii -, în urma susţinerii de către Federaţia Rusă a separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei’, a afirmat ministrul român de Externe.

Potrivit demnitarului român, este vorba despre măsuri de reasigurare şi protecţie, ‘ca reacţie la o anumită atitudine asertivă, agresivă a Federaţiei Ruse’.

‘Prin urmare, Federaţia Rusă nu poate să invoce aceste măsuri de protecţie a aliaţilor de pe flancul estic – care, repet, sunt reacţii la atitudinea Federaţiei Ruse în Ucraina -, ca justificare pentru a adresa ameninţări mai mult sau mai puţin voalate, mai mult sau mai puţin directe către aliaţii din flancul estic. România nu se simte intimidată de aceste ameninţări’, a precizat Bogdan Aurescu.

Creşterea numărului trupelor NATO în Europa de Est este un pas periculos fără precedent care încalcă acordurile Rusiei cu Alianţa, a afirmat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukaşevici, comentând disponibilitatea României de a permite amplasarea de echipamente NATO pe teritoriul său, scrie agenţia oficială rusă TASS. ‘Creşterea prezenţei forţelor NATO pe flancul de est, sau, după cum spun ei, în ‘ţările din prima linie’, este un pas periculos fără precedent care încalcă absolut orice acord la care se poate gândi cineva, iar lucrul cel mai important este că încalcă Actul Fondator NATO-Rusia, în continuare valabil’, a spus Aleksandr Lukaşevici.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a participat, vineri, la Workshopul ‘Foreign Policy & Diplomacy’, organizat pentru studenţi de Facultatea de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, precum şi la dezbaterea cu tema ‘Securitatea flancului estic al NATO astăzi: provocări şi oportunităţi’, organizată de Grupul de Reflecţie şi Analiză Internaţională CITADEL. De asemenea, el a participat la lansarea volumului ‘The European Union’s Eastern Neighbourhood Today: Politics, Dynamics, Perspectives’ (Cambridge Scholars Publishing, 2015), editată de către profesorii Valentin Naumescu şi Dan Dungaciu.

Te-ar mai putea interesa și
Afacerile Pepco în România au trecut de pragul de 500 de milioane de euro anul trecut. Profitul s-a dublat
Afacerile Pepco în România au trecut de pragul de 500 de milioane de euro anul trecut. Profitul s-a dublat
Discounterul polonez de modă Pepco a înregistrat o cifră de afaceri de peste 500 de milioane de euro anul trecut pe piața din România, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, consultate......
Canalul Dunăre – București: A fost depusă solicitarea pentru Acordul de Mediu. Propunerea lui Burduja pentru Portul București
Canalul Dunăre – București: A fost depusă solicitarea pentru Acordul de Mediu. Propunerea lui Burduja pentru Portul ...
Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) a anunțat că a fost depusă solicitarea de emitere a acordului de ...
Republica Cipru a anunțat astăzi că cel puțin opt state din UE susțin repatrierea refugiaților sirieni
Republica Cipru a anunțat astăzi că cel puțin opt state din UE susțin repatrierea refugiaților sirieni
Ciprul a anunţat vineri că face parte dintr-un grup de cel puţin opt state membre ale Uniunii Europene care doresc să ...
Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă va intra duminică în programul de oprire planificată
Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă va intra duminică în programul de oprire planificată
Unitatea 1 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată începând din 19 mai, desincronizarea de la Sistemul ...