Austria: Demisia unui ministru acuzat de plagiat

Ministrul austriac al muncii, familiei şi tineretului, Christine Aschbacher, şi-a anunţat sâmbătă seară demisia la un an de la preluarea mandatului, pe fondul unor acuzaţii de plagiat privind mai multe lucrări academice, notează AFP, citată de Agerpres.
Economica.net - Dum, 10 ian. 2021, 07:08
Austria: Demisia unui ministru acuzat de plagiat
Christine Aschbacher (37 de ani), membră a partidului conservator ÖVP ca şi cancelarul Sebastian Kurz, a explicat într-un comunicat că se retrage din funcţie pentru „a-şi proteja familia”, denunţând „ostilitatea, agitaţia politică şi atacurile” care s-au declanşat la adresa ei cu o „forţă insuportabilă”.

Ea este acuzată de „plagiat, citate incorecte şi necunoaşterea limbii germane” în lucrarea de masterat din 2006, potrivit blogului unui expert specializat în urmărirea fraudelor cu titluri academice, Stefan Weber.

Christine Aschbacher a obţinut diploma cu menţiunea „foarte bine” a Universităţii de ştiinţe aplicate Wiener Neustadt, în apropiere de Viena.

Aceleaşi acuzaţii se referă şi la manuscrisul tezei privind „stilul de conducere a companiilor inovatoare”, supus în mai 2020 la Universitatea tehnică din Bratislava, în Slovacia, în plină criză sanitară.

Este vorba de „o grămadă de tâmpenii şi absurdităţi” pe 134 de pagini, din care cel puţin o cincime sunt preluate din alte surse fără ca citatele să fie atribuite autorilor, în special un articol din revista Forbes, a scris Stefan Weber.

Sub tirul criticilor opoziţiei, Christine Aschbacher a „respins” ceea ce a numit „insinuări”, dând asigurări că „întotdeauna şi-a redactat lucrările după cunoştinţele şi convingerile sale”.

Cancelarul Kurz, care guvernează ţară într-o coaliţie cu Verzii, a spus că „respectă” decizia ministrului, afacere intervenind într-un moment în care guvernul este sub presiune pentru gestionarea considerată haotică a celui de-al doilea val al pandemiei de COVID-19.

Numele succesorului ei va fi făcut cunoscut luni, a precizat Sebastian Kurz pe contul său de Twitter.

În Germania vecină, miniştrii conservatori ai apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg, şi educaţiei, Annett Schavan, au fost constrânşi să demisioneze în 2011 şi, respectiv, 2013 pentru acuzaţii similare.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...