1EUR = 4.8746 RON | Bucureşti 2 º

Extern

Austria: Personalităţi conservatoare le cer alegătorilor să oprească ascensiunea liderului extremist Norbert Hofer

Mai multe personalităţi conservatoare din Austria au cerut electoratului într-un 'manifest' publicat sâmbătă să bareze drumul candidatului de extremă dreapta Norbert Hofer (Partidul Libertăţii, FPÖe) la alegerile prezidenţiale din 4 decembrie, evocând spectrul unui 'Öexit' (ieşirea Austriei din Uniunea Europeană), transmite AFP, scrie Agerpres. 

19 noi, 2016 | Agerpres

Textul, semnat printre alţii de fostul comisar european Franz Fischler şi fostul vicecancelar Wilhelm Molterer, ambii membri ai partidului creştin-democrat (ÖeVP), subliniază că şeful statului trebuie să fie 'previzibil'.

''Austria trebuie să rămână un partener european şi internaţional fiabil'' pentru a-şi păstra dinamismul economic, precizează semnatarii, care indică faptul că au optat pentru candidatul ecologist Alexander Van der Bellen, în contextul în care Norbert Hofer (45 de ani) nu a exclus organizarea unui referendum cu privire la viitorul european al Austriei.

La începutul lunii iulie, Curtea Constituţională din Austria a invalidat alegerile prezidenţiale din 22 mai, pe motiv că au existat probleme la numărarea voturilor, şi a decis repetarea celui de-al doilea tur de scrutin în întreaga ţară. Acesta se va desfăşura pe 4 decembrie.

Instanţa a afirmat că a folosit standarde stricte cu privire la aplicarea normelor electorale. Martori au declarat că s-au constatat nereguli în modul de numărare a voturilor, printre care procesarea voturilor prin corespondenţă mai devreme decât ar fi trebuit. Partidul Libertăţii depusese o contestaţie la Curtea Constituţională prin care punea sub semnul întrebării legalitatea scrutinului în urma cărora candidatul său, Norbert Hofer, a fost învins la o diferenţă de sub 1% din voturi de independentul susţinut de Verzi, Alexander Van der Bellen, voturile prin corespondenţă fiind decisive.

Van der Bellen, care urma în principiu să-şi preia funcţia la 8 iulie, a câştigat alegerile obţinând cu 30.863 de voturi mai mult decât Hofer, acumulând 50,3% din sufragii în cel de al doilea tur al scrutinului, care s-a desfăşurat la 22 mai.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO