Austria: Plafonul solicitanţilor de azil atins „până în vară” – ministru de interne

Ministrul austriac de interne, Johanna Mikl-Leitner, a cărei ţară a anunţat miercuri că vrea să limiteze la 37.500 numărul solicitanţilor de azil pe teritoriul său în 2016, a afirmat că acest prag va fi atins probabil 'până în vară', relatează AFP.
Economica.net - Dum, 24 ian. 2016, 05:34
Austria: Plafonul solicitanţilor de azil atins

‘Ne vom opri în acest an la 37.500 de cereri (de azil). Potrivit previziunilor, acest lucru se va întâmpla până în vară’, a declarat Johanna Mikl-Leitner pentru ediţia de duminică a cotidianului german Die Welt.

Austria examinează acum soluţia următoare, ‘adică, dacă trebuie să mai acceptăm cereri peste plafon sau putem respinge direct la frontieră (solicitanţii de azil) în ţările vecine sigure’, a adăugat ea.

‘Trebuie să revenim la rădăcinile dreptului de azil. Ce trăim în prezent nu are nimic cu de-a face cu a căuta protecţie, dar cu căutarea celei mai atractive ţări din punct de vedere economic. Asta nu mai poate continua aşa’, a subliniat ministrul.

Guvernul de la Viena a anunţat miercuri că a decis să limiteze la cel mult 37.500 numărul cererilor de azil acceptate anul acesta, mai puţin de jumătate faţă de cele 90.000 de anul trecut, număr care în plus va scădea progresiv în anii următori.

‘Nu putem primi toţi solicitanţii de azil’, a declarat cancelarul social-democratul Werner Faymann, prezentând această valoare ‘indicativă’ asupra căreia guvernul de coaliţie la putere în Austria a ajuns la un acord, număr care se va reduce anual până în 2019.

Anunţul, unilateral, a fost puţin apreciat în Germania. Într-un interviu acordat săptămânalului Der Spiegel, ministrul de finanţe, Wolfgang Schauble, a afirmat că a avut nevoie ‘să ia puţin aer’ când a aflat că această decizie nu a fost luată ‘în mod foarte coordonat’.

Vineri, ministrul austriac de externe, Sebastian Kurz, a afirmat într-un interviu acordat cotidianului de mare tiraj Bild că ţara sa a vrut să lanseze ‘un semnal de alarmă’ la Bruxelles pentru ca Europa să se trezească, când a decis unilateral să plafoneze numărul de refugiaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. Este cea mai spațioasă mașină din gama europeană Mazda și va......
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea ...
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...