Austria: Primul tur de duminică al alegerilor prezidenţiale riscă să lase marile partide în afara jocului

Austria organizează duminică primul tur al alegerilor prezidenţiale, în urma căruia candidaţii partidelor marii coaliţii aflate la guvernare din 2008, social-democrat şi conservator, riscă să nu pătrundă în runda decisivă, sondajele plasându-i în frunte pe reprezentantul Verzilor şi pe cel al extremiştilor de dreapta, notează vineri AFP, potrivit Agerpres.
Economica.net - vin, 22 apr. 2016, 17:41
Austria: Primul tur de duminică al alegerilor prezidenţiale riscă să lase marile partide în afara jocului

Circa 6,4 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt chemaţi să-l aleagă pe succesorul actualului preşedinte, social-democratul Heinz Fischer, care îşi va încheia cel de-al doilea mandat de şase ani.

Fostul lider al Verzilor austrieci, Alexander Van der Bellen, este creditat cu aproximativ 26% din intenţiile de vot, devansându-l pe candidatul FPOe (extrema dreaptă), Norbert Hofer (24%), cei doi având cele mai mari şanse de a accede în turul al doilea, prevăzut pentru 22 mai.

Pentru prima dată în perioada post-belică, cele două mari partide tradiţionale, SPOe (social-democrat) şi OeVP (conservator), ar putea ieşi din cursa pentru funcţia de şef al statului.

Candidatul social-democraţilor, Rudolf Hundstorfer (64 de ani), fost ministru şi ex-lider al puternicei organizaţii a salariaţilor AK, este creditat cu 15% din intenţiile de vot, în urma sa aflându-se creştin-democratul Andreas Khol (74 de ani), mult timp preşedinte al parlamentului, plafonat la 11%.

‘Ca şi în alte ţări din Europa, asistăm la o erodare a partidelor tradiţionale, care nu au reuşit să se reînnoiască de 10 ani şi să atragă noi alegători’, a comentat politologul Peter Hajek pentru AFP.

Potrivit analiştilor, erodarea puterii este accentuată de faptul că social-democraţii şi conservatorii guvernează împreună de opt ani, ceea ce face din Verzi şi FPOe singurele forţe de opoziţie, dar şi de criza migranţilor şi de creşterea şomajului, ambele favorizând FPOe, care a depăşit pragul de 30% în mai multe alegeri locale anul trecut.

‘În mod obişnuit, alegerile prezidenţiale se axau pe personalitatea candidaţilor. Însă în acest an vor juca un rol şi teme precum refugiaţii sau şomajul’, a explicat Karin Cvrtila, de la institutul OGM.

Scrutinul de duminică este o premieră şi prin numărul record de candidaţi, şase în total. Printre aceştia se află independenta Irmgard Griss, fostă preşedinte al Curţii Supreme, considerată un outsider cu şanse, în condiţiile în care sondajele îi acordă peste 20% din intenţiile de vot.

Alexander Van der Bellen, independentul susţinut de Verzi, este primul candidat prezentat de ecologişti după 1992. În vârstă de 72 de ani, fost profesor universitar de orientare centristă, el este văzut drept un candidat ce poate aduna voturi dintr-un larg spectru politic.

La extrema dreaptă, vicepreşedintele parlamentului, Norbert Hofer (45 de ani), se prezintă drept exponentul aripii liberale a FPOe, departe de derapajele care au marcat în 2010 campania colegei sale de partid, Barbara Rosenkranz.

Oferta electorală este completată de un om de afaceri independent, Richard Lugner, creditat de sondaje cu doar 3%.

O eliminare a candidaţilor celor două mari partide ar constitui un vot de blam major pentru cancelarul Werner Faymann (SPOe) şi vicecancelarul Reinhold Mitterlehner (OeVP), ale căror mandate expiră în 2018.

Redus de obicei la un rol protocolar şi moral, preşedintele Austriei, ales pentru un mandat de şase ani ce poate fi înnoit o singură dată, dispune în realitate de puteri formale extinse: este şeful armatei, numeşte cancelarul şi poate, în anumite circumstanţe, să dizolve parlamentul.

Te-ar mai putea interesa și
Vienna Insurance Group a înregistrat venituri de 10,9 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 12%, și un un profit înainte de taxe de 773 de milioane de euro
Vienna Insurance Group a înregistrat venituri de 10,9 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 12%, și un un profit ...
Grupul financiar austriac Vienna Insurance Group (VIG) anunță că a înregistrat anul trecut venituri din asigurări de 10,9 miliarde de euro (+12%), în timp ce profitul înainte de impozitare a......
Joe Biden a promulgat legislaţia privind ajutarea Ucrainei, Israelului şi Taiwanului. Livrările de arme către Kiev se reiau imediat
Joe Biden a promulgat legislaţia privind ajutarea Ucrainei, Israelului şi Taiwanului. Livrările de arme către Kiev se ...
Preşedintele democrat al SUA, Joe Biden, a promulgat miercuri pachetul legislativ ce prevede un ajutor de 95 de miliarde ...
Kaufland deschide un nou magazin în orașul Năsăud
Kaufland deschide un nou magazin în orașul Năsăud
Kaufland România inaugurează un nou hipermarket în orașul Năsăud, județul Bistrița-Năsăud, ajungând astfel la ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea de către Engie a companiei EP WIND Project (ROM) SIX, care deține o centrală eoliană în județul Constanța
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea de către Engie a companiei EP WIND Project (ROM) SIX, care deține o centrală ...
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care ENGIE România S.A. intenționează să preia EP WIND Project (ROM) ...