Austria promite că îşi va ajuta companiile afectate de sancţiunile ruseşti

Autorităţile austriece au promis miercuri că vor veni în sprijinul companiilor şi muncitorilor afectaţi de consecinţele economice negative ale crizei din Ucraina, care potrivit oficialilor de la Viena ar mai putea dura un timp, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 10 sept. 2014, 14:09
Austria promite că îşi va ajuta companiile afectate de sancţiunile ruseşti

Fără a oferi un cost exact al acţiunilor convenite cu angajatorii, sindicatele şi fermierii, Guvernul de la Viena a precizat că va utiliza în special de măsuri de sprijin, inclusiv subvenţii pentru companiile care au trebuit să reducă programul de lucru. De asemenea, guvernul austriac a eliberat fonduri suplimentare în valoare de 2,5 milioane de euro pentru a promova exporturile şi a promis garanţii de credit pentru companiile care au trebuit să facă restructurări din cauza crizei.

‘Există o varietate de instrumente care pot fi dezvoltate în viitor şi am început cu reuniunea de astăzi pentru că ne temem că criza nu se va termina într-o lună’ a declarat cancelarul austriac, Werner Faymann. La rândul său, vice-cancelarul Reinhold Mitterlehner a recunoscut că Guvernul austriac nu a venit cu inovaţii deosebite ci în schimb s-a îndreptat spre ‘instrumente încercate şi dovedite’.

Chiar dacă Guvernul de la Viena a anunţat măsuri de sprijiin, ministrul austriac de Finanţe, Joerg Schelling şi-a reafirmat angajamentul de a respecta prevederile UE care limitează deficitul bugetar al statelor membre la 3% din PIB. Conform celor mai recente prognoze deficitul Austriei ar urma să crească până la 2,7% din PIB.

Băncile austriece Raiffeisen Bank International şi UniCredit Bank Austria se bazează pe Rusia pentru o mare parte din profiturile lor. Cu toate acestea, Mitterlehner a precizat că în acest moment nu sunt avute în vedere scenarii pentru a venit ân sprijinul băncilor cu expunere pe Rusia.

În prima jumătate a acestui an exporturile Austriei spre Rusia au scăzut cu 12% până la 1,55 miliarde de euro, ceea ce face din Rusia a 11-a mare piaţă de export pentru Austria. Deşi Rusia este responsabilă pentru mai puţin din 3% din comerţul exterior al Austriei, oficialii de la Viena se tem că aproximativ 11.000 de locuri de muncă sunt în pericol din cauza crizei din Rusia, un important furnizor de energie.

În trimestrul al doilea al acestui an economia Austriei a înregistrat un avans de doar 0,2% iar recent Banca centrală a Austriei şi-a revizuit prognozele de creştere pentru acest an la 0,9% de la 1,6% anterior.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...