Austria renunţă la limita impusă băncilor pentru creditele din Europa emergentă

Autorităţile austriece de reglementare a sectorului bancar au renunţat la limita impusă UniCredit Bank Austria, Erste Group Bank şi Raiffeisen Zentralbank pentru împrumuturile acordate în ţările emergente europene, după avertismentele internaţionale că ar putea provoca o criză a creditelor.
Economica.net - mie, 14 mart. 2012, 15:07
Austria renunţă la limita impusă băncilor pentru creditele din Europa emergentă

Propunerea iniţială, făcută în noiembrie anul trecut, a fost de limitare a noilor credite acordate de cele trei bănci în Europa de Est la 110% din depozitele şi finanţarea atrase de pe pieţele locale unde funcţionează, dar autorităţile au anunţat miercuri doar că vor monitoriza şi vor analiza trimestrial datele referitoare la împrumuturi, potrivit Reuters.

„Analizarea experienţei trecute a arătat că depăşirea unei rate de 110% poate fi considerată un semnal de alarmă”, se arată într-un comunicat comun al băncii centrale austriece şi a autorităţii de supraveghere a pieţei financiare FMA.

Un purtător de cuvânt al FMA a declarat că rezultatele monitorizărilor vor fi discutate cu autorităţile de reglementare din Europa emergentă şi cu Autoritatea bancară Europeană, astfel că orice măsuri de remediere vor fi stabilite la nivel european, nu austriac.

Oficiali din Europa emergentă au avertizat că măsurile anunţate iniţial de Austria, în încercarea eşuată de a proteja ratingul maxim triplu A al ţării, sunt incorecte şi ar putea declanşa o criză a creditleor în regiune.

O sursă din sectorul financiar a declarat că autorităţile austriece par să primit mesajul din partea autorităţilor de reglementare din Europa emergentă şi a Comisiei Europene că Viena nu poate acţiona singură în astfel de probleme.

„Marile bănci austriece, cei mai mari furunizori de credite în Europa Centrală şi de Est, au revenit pe o poziţie de egalitate cu celelalte bănci concurente europene”, a spus sursa.

Un purtător de cuvânt al Raiffeisen Bank International (RBI), divizie a Raiffeisen Zentralbank, a declarat că modificarea reglementării austriece de la limitare la monitorizare a creditării poate avea un impact pozitiv.

Ea a precizat că RBI nu ar fi avut probleme nici în cazul prevederii iniţiale, întrucât împrumuturile acordate de bancă pe toate pieţele din regiune sunt sub nivelul de 110%.

Potrivit reglementărilor revizuite din Austria, cele trei mari bănci au nevoie de capital suplimentar de până la 3% până în 2016.

Băncile trebuie totodată să respecte integral prevederile Basel III în domeniul capitalului, până la 1 ianuarie 2013, în cadrul eforturilor de îmbunătăţire a siguranţei şi sustenabilităţii sistemului financiar.

Reprezentantul RBI a salutat totodată faptul că autorităţile de reglementare vor accepta drept capital Tier 1 capitalul fără drept de vot obţinut de bănci din partea statului şi investitorilor privaţi în timpul crizei din 2008/2009.

Grupul Iniţiativa de la Viena, format din reprezentanţi ai FMI, BERD şi ai altor instituţii financiare internaţionale, ai Comisiei Europene, autorităţilor de reglementare şi supraveghere din statele din Europa Centrală şi de Est şi ai grupurilor bancare cu activităţi semnificative în Europa de Est, s-au întâlnit marţi la Bruxelles pentru a discuta despre consecinţele crizei datoriilor de stat din zona euro asupra economiilor din zonă.

Participanţii au convenit că băncile din Europa de Vest cu operaţiuni în estul continentului trebuie să lucreze împreună cu autorităţile europene şi locale pentru a limita riscul declanşării unei crize a creditelor în urma măsurilor necesare pentru a se adapta noilor reguli de capital.

Iniţiativa de la Viena a fost creată la începutul anului 2009, pentru a preveni eventuale retrageri masive de capital de pe pieţele est-europene în urma crizei financiare mondiale declanşată de falimentul Lehman Brothers Holdings.

„Oficialii prezenţi şi reprezentanţii băncilor din sectorul privat au convenit asupra unor principii pentru evitarea dezintermedierii dezordonate în Europa emergentă. Grupurile bancare active în regiune, autorităţile naţionale şi cele europene ar trebui să coopereze strâns pentru a menţine condiţiile de credit adecvate creşterii economice sustenabile”, se arată într-un comunicat al grupului, distribuit marţi seara de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Fondul Monetar Internaţional.

Instituţiile europene ar trebui să-şi asume un rol central de supraveghere şi coordonare, iar instituţiile financiare internaţionale, precum BERD şi FMI, ar trebui să sprijine aplicarea acestor principii, se spune în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...