Austria testează noi frontiere cu obligaţiunile pe 100 de ani

Austria a scos marţi la vânzare obligaţiuni pe 100 de ani după ce interesul semnificativ venit din partea investitorilor au oferit oficialilor de la Viena încrederea necesară că Austria poate deveni prima ţară din zona euro care poate vinde în mod public obligaţiuni pe 100 de ani, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 12 sept. 2017, 20:24
Austria testează noi frontiere cu obligaţiunile pe 100 de ani

Ieri, autorităţile de la Viena au cerut unui grup de bănci să exploreze posibilitatea de a lansa obligaţiuni pe 100 de ani împreună cu obligaţiuni pe cinci ani. Bancherii implicaţi în această tranzacţie susţin că cererile exprimate overnight de investitori sunt de şase miliarde de euro pentru obligaţiunile pe 100 de ani şi peste şapte miliarde de euro pentru obligaţiunile pe cinci ani.

În prima fază, Austria promovează obligaţiunile, cu scadenţa la 20 septembrie 2117, la un randament de 55-60 de puncte de bază peste randamentul titlurilor de stat care ajung la maturitate în luna februarie 2047, susţin bancherii implicaţi în această tranzacţie. Marţi dimineaţa obligaţiunile austriece pe 30 de ani aveau un randament de 1,52% ceea ce sugerează un randament cuprins între 2,07 şi 2,12% pentru obligaţiunile pe 100 de ani.

‘Este o ofertă interesantă chiar dacă nu a mai existat un împrumut sindicalizat din partea unui stat membru al zonei euro în acest interval de dobândă’, a declarat un bancher implicat în această tranzacţie. ‘Vom fi morţi de mult în momentul în care aceste obligaţiuni ajung la maturitate’, a adăugat bancherul.

Austria intenţionează să vândă aceste obligaţiuni cu ajutorul unui sindicat bancar format din Bank of America Merrill Lynch, Erste Group, Goldman Sachs, NatWest Markets şi Societe Generale, în ideea de a avea acces la o bază cât mai mare de investitori.

În rândul statelor membre ale zonei euro, doar Irlanda şi Belgia au vândut până acum obligaţiuni cu maturitatea la 100 de ani, însă ambele au făcut acest lucru via plasamente private, în cadrul cărora obligaţiunile sunt vândute direct unui număr mic de investitori sau chiar unui singur cumpărător. În plus, aceste emisiuni de obligaţiuni au fost şi mult mai mici de 50-100 milioane de euro.

Vânzarea cu succes a titlurilor pe 100 de ani ar demonstra că rămâne în continuare solidă cererea pentru obligaţiunile cu maturitatea foarte mare, ale căror preţuri sunt extrem de sensibile la modificarea dobânzilor de bază, chiar dacă Băncile centrale din întreaga lume încep să retragă stimulentele adoptate în perioada crizei financiare globale.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...