Austriecii vin cu marea surpriză în piața RCA din România, cu peste 7 milioane de șoferi asigurați. Date în exclusivitate: Cine vinde cel mai mult și cine vinde cel mai ieftin

02 10. 2023
rca 456787654

La aproape șase luni de la introducerea unui nivel maxim de preț pentru vânzarea RCA situația cotelor de piață, mai ales în ceea ce privește ponderea în total contracte, arată mult diferit față de începutul acestui an. Conform datelor de vânzări obținute de la Economica de la intermediari de top, ultima săptămână (26 septembrie – 2 octombrie) confirmă un trend început încă din luna august. Societățile controlate de grupul austriac Vienna Insurance Group apasă mai tare pedala RCA.

Citește și: Schimbările anului pentru 1,7 milioane de șoferi. E oficial: Guvernul dă legea care pune capăt scumpirii RCA cel puțin până la finalul anului

Concret, arată calculele noastre, dacă Omniasig a pornit în prima săptămână de după plafonare (11 – 18 aprilie) cu o cotă de vânzări de circa 2% în total contracte și a ajuns undeva sub 3%  în ultima săptămână din august, ultimele date arată că societatea nu doar că a părăsit ultimul loc în topul vânzărilor, dar și-a dublat cota în nici două luni, până la 6%. În același timp, Asirom VIG, care avusese oricum o poziție mai constructivă în piață, a ajuns până pe poziția a treia în clasamentul general, cu o cotă de 14%, față de doar 5,5% în aprilie și 7% în august. Dublări la ambele societăți, așadar. În aceste condiții, VIG adună circa 21% din piață revenind lângă celelalte mari grupuri prezente și în România, adică Allianz (20%) și Groupama (29%).

Situație fără precedent: Cinci societăți au cote de piață cu două cifre. Ce s-a întâmplat cu prețurile

Este o veste bună pentru piața din România a cărei mare problemă a fost mereu concentrarea exagerată, adică lipsă concurenței. În fapt, datele de vânzări din ultima săptămână arată un tablou cum nu a mai existat în istoria recentă a pieței RCA. Așa cum puteți vedea în tabelul de mai jos, avem cinci societăți cu cote de piață de două cifre, ceea ce arată un nivel ridicat al concurenței.

AICI puteți vedea situația pe cote de piață și prime medii în lunile august și aprilie 2023

De altfel, concurența pe piață s-a văzut și în evoluția primelor medii practicate de societăți. Prima medie calculată de noi a crescut în cazul majorității societăților, însă creșterea a fost una moderată, de circa 8-10% la nivelul sistemul și până în 15% în cazul societăților care au scumpit cel mai mult, arătând astfel că vor să vândă mai puțin (cel mai vizibil caz este cel al Grawe).

Vânzările și primele medii în săptămâna 26 septembri – 2 octombrie. Prima medie e calculată ca raport între primele brute subscrise și numărul de contracte vândute, așadar e influențată și de structura portofoliului fiecăprei companii:

Poziție top cotă de piață contracte Societate Cotă de piață total contracte Cotă de piață prime brute subscrise(PBS) Prima medie
1 Groupama 29% 26% 881 de lei
2 Allianz Țiriac 20% 24% 1.180 de lei
3 Asirom 14% 15,5% 1.101 lei
4 Axeria Iard 11,5% 9% 763 de lei
5 Grawe 11% 10% 910 lei
6 Omniasig 6% 7,3% 1.222 de  lei
7 HD Insurance 5,4% 5% 859 de lei
8 Generali 3,4% 3,9% 1.130 de lei