1EUR = 4.8740 RON | Bucureşti -1 º

Imobiliare

Austrotherm, finanțare de stat de 3 mil. euro pentru extinderea halei de producție din Roman

 Austrotherm, unul dintre cei mai mari producători de materiale de construcții din România, a obținut o finanțare de 3 milioane euro pentru extinderea capacității de producție de polistiren extrudat (XPS) de la fabrica din Roman. Investiția va fi alocată extinderii halei de producție și a unei linii moderne de fabricație XPS, care va crește capacitatea fabricii la 200.000 mc/an. Proiectul a fost realizat prin HG 807/2014, schemă ce asigură o finanțare nerambursabilă de 50% din costul de achiziție al echipamentelor de producție și a fost asistată de REI Finance Advisors.

23 noi, 2020 | ECONOMICA.net

„Analizăm de mai mulți ani extinderea activității din România pentru cele două materiale termoizolante pe care le producem deja în țară (polistiren expandat - EPS și polistiren extrudat - XPS). Întrucât resursele financiare sunt de multe ori limitate, iar o extindere a vânzărilor în paralel cu o investiție în creșterea capacității de producție presupune un efort financiar serios,  ne-am orientat spre această sursă de finanțare nerambursabilă, care oferă o reducere considerabilă a efortului financiar necesar pentru realizarea unei investitii în creșterea capacității de producție. Nu excludem și alte viitoare extinderi ale capacității de producție, evaluăm și pentru acestea posibilitatea solicitării de ajutoare de stat în finanțarea acestor proiecte”, a declarat Laurențiu Istrate, director general Austrotherm România.

Austrotherm a accesat până în prezent ajutoare de stat prin HG 495/2014 - scutirea de la plata certificatelor verzi și HG 807/2014 – ce asigură 50% finanțare nerambursabilă din costul cu echipamentele de producție pentru fabrica din Roman, județul Neamț.

„Piața construcțiilor este un sector cu un potențial uriaș pentru atragerea de fonduri europene și ajutoare de stat, iar Austrotherm este un exemplu de succes, întrucât a respectat cu mare atenție pașii necesari aplicării pentru finanțare, cât și asumarea angajamentelor pe care le vor avea în perioada următoare. Nu suntem la prima colaborare și tocmai datorită bunei relații pe care am construit-o lucrăm deja la al treilea proiect, pentru care am depășit deja două etape importante și suntem încrezători că în 2021 vom bifa un nou acord de finanțare pentru Austrotherm. În ciuda perioadei mai dificile pe care o traversează inclusiv domeniul construcțiilor, pe fondul incertitudinii din piață cauzată de pandemie, apelarea la fonduri europene sau ajutoare de stat poate fi pariul câștigător pentru depășirea unui anumit impas financiar pentru orice companie din România”, a declarat Roxana Mircea, partener REI Finance Advisors.

Austrotherm deține trei fabrici de polistiren expandat și una de polistiren extrudat în România, localizate în București (ieșire spre autostrada A1), în Arad și la Roman (județul Neamț), capacitatea anuală de producție a acestora fiind de 700.000 mc de polistirent expandat și 200.000 mc de polistiren extrudat. 

Finanțările nerambursabile prin HG 807/2014, prelungite cu trei ani

Ministerului Finanțelor Publice (MFP) a anunțat în luna septembrie a acestui an prelungirea cu încă 3 ani a HG 807/2014, ce acordă granturi de până la  37,5 milioane de euro destinate start-up-urilor, IMM, dar și companiilor mari, până la 31.12.2023, sesiunea fiind deschisa continuu, ceea ce înseamnă că se pot depune proiecte în orice moment și se vor emite Acorduri de finanțare până la 31.12.2023 cu posibilitatea de a implementa proiectele până la 31.12.2028.

Proiectele se evaluează foarte rapid, în circa 3 luni, însă companiile au și opțiunea de a demara proiectul de investiții imediat după ce au depus proiectul la Ministerul Finanțelor - Departamentul de Ajutor de Stat.

Conform noului document, cea mai importantă modificare a fost eliminarea noțiunii de „standard de cost” limitat la 1.650 lei/mp, prin urmare se va deconta între 10% din valoarea eligibila a proiectului – zona București (maximum 7,5 milioane euro), 35% - Ilfov și Vest (maximum 26,25 milioane euro), respectiv 50% - restul tarii (37,5 milioane euro) din costul efectiv/mp al clădirii, ceea ce va permite și finanțarea de hoteluri, spitale și alte tipuri de clădiri, cu un cost mai mare /mp.

Schema de ajutor de stat are ca obiectiv dezvoltarea regională, prin realizarea de investiții iniţiale în active fixe de înaltă tehnologie pentru realizarea de produse cu valoare adăugată mare, indiferent de dimensiunea beneficiarilor.

Valoarea unui proiect de investiții trebuie să fie de minimum 4,5 milioane lei. Această valoare a fost determinată prin raportarea la o valoare echivalentă de aproximativ 1 milion euro (calculată la un curs de 4,5 lei/euro). Bugetul maxim al schemei este de 4.070 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 925 milioane euro.

Austrotherm România, face parte din grupul austriac Schmid-Industrie-Holding și deține în prezent 18 fabrici de polistiren în 11 țări în Europa Centrală și de Est. Având la bază tehnologia și calitatea austriacă, Austrotherm deține în România trei fabrici de polistiren expandat și una de polistiren extrudat, în București, Arad și localitatea Horia, jud. Neamț, capacitatea anuală de producție a acestora fiind de 700.000 mc de polistirent expandat și 200.000 mc de polistiren extrudat.

 
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO