1EUR = 4.7729 RON | Bucureşti 16 º

Extern

Autonomia Ținutului Secuiesc - Românii din regiunea ținutului vor învăța la școală limba maghiară

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a detaliat joi, într-o conferință de presă, atribuțiile care vor reveni consiliului regional în proiectul legislativ propus de formațiunea sa privind autonomia ținutului secuiesc, el menționând că în școlile cu predare în limba română se va introduce ca disciplină limba maghiară.

18 sep, 2014 | Agerpres

'Prerogativele în ce privește dezvoltarea infrastructurii în regiune, prerogativele legate de administrarea școlilor la nivel regional, sistemului educațional, dar tot ce înseamnă programa școlară se face la nivel național. Pe lângă cele actuale, vor mai fi atribuțiile care se referă la păstrarea tradițiilor locale, utilizarea resurselor naturale, cele legate de turism, agricultură, educație, dezvoltarea economică, infrastructură, (...) organizarea arhivelor județene, a instituțiilor de cultură la nivel regional. Deci, lucruri care țin de aspectele vieții cotidiene. Toate atribuțiile legate de politica externă, politica de securitate națională, politica de apărare, politica privind serviciile de informații nu pot fi solicitate și nu pot fi trecute la nivel regional, rămân la nivel național', a menționat Kelemen Hunor.

El a mai spus că în ceea ce privește învățământul, în școlile cu predare în limba română va fi introdusă ca disciplină și limba maghiară. 'În școlile cu predare în limba maghiară se învață limba română și limba maghiară intră ca disciplină în școlile române — iarăși revin cu modelul Tirolului de Sud — ca să existe un bilingvism încă din copilărie. Dar restul disciplinelor sunt predate în limba română, nu se bulversează, doar că va intra și această disciplină', a menționat Kelemen Hunor.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO