Autoritățile chineze au început verificarea alimentelor importate după reapariția noului coronavirus în Beijing

China a anunţat vineri că a lansat o campanie de verificare a alimentelor importate după reapariţia recentă a noului coronavirus la Beijing, unii experţi remarcând similitudini cu tulpini europene ale virusului, relatează AFP, citată de Agerpres.
Economica.net - vin, 19 iun. 2020, 18:18
Autoritățile chineze au început verificarea alimentelor importate după reapariția noului coronavirus în Beijing

Bejingul a revenit la o viaţă aproape normală după două luni fără contaminare. Iar epidemia a fost aproape eradicată în ţară datorită purtării măştilor de protecţie, a urmăririi contactelor şi a măsurilor de carantinare.

Dar un recul al COVID-19 loveşte capitala chineză de câteva zile. Ca răspuns, primăria a izolat aproape 30 de zone rezidenţiale, a închis şcolile şi a început testarea a sute de mii de locuitori.

Ministerul Sănătăţii a anunţat vineri 25 de noi bolnavi la Beijing în 24 de ore, ajungând de săptămâna trecută la un total de 183 de cazuri.

China a comunicat joi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi oamenilor de ştiinţă străini date privind genomul noului coronavirus depistat la Beijing.

„Judecând după rezultatele preliminare ale epidemiologiei genomice, acest virus ar proveni din Europa”, a declarat Zhang Yong, un oficial înalt al Centrului chinez pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor.

”Dar este diferit de (tulpina) virusului care circulă în prezent în Europa. Este mai vechi ”, a precizat el, într-un articol publicat de comisia naţională anticorupţie.

Potrivit oficialului chinez, ar putea fi vorba de o versiune care a circulat pe continentul european cu câteva săptămâni sau luni în urmă.

Piaţa angro Xinfadi, principala sursă de aprovizionare cu produse proaspete din capitala chineză, este suspectată că este sursa noilor contaminări. Virusul a fost descoperit în special pe bucăţi de somon importat.

Zhang Yong a apreciat că acest SARS-CoV2 ar fi putut ajunge din Europa prin alimente congelate. Este posibil să fi supravieţuit pe piaţă un timp – de unde şi asemănarea cu tulpini mai vechi.

Ca măsură de precauţie, Beijingul le-a recomandat locuitorilor să renunţe la toate fructele de mare congelate şi pe bază de soia cumpărate din Xinfadi.

Motivul: printre probele pozitive prelevate din piaţă, ”multe” au vizat acest tip de alimente, a subliniat vineri un purtător de cuvânt al primăriei.

Song Yueqian, oficial al Administraţiei generale a vămilor, a anunţat o campanie naţională de inspecţie a alimentelor proaspete depozitate la temperaturi scăzute şi care provin ”din ţările cu risc ridicat”. Printre acestea se află fructe de mare, carne şi legume congelate: din 15.638 testate până acum, toate s-au dovedit totuşi a fi negative pentru noul coronavirus, a declarat Song Yueqian presei.

Ca măsură de precauţie, China a suspendat importurile de la un producător german de carne după ce un angajat al acestuia a fost pozitiv.

”Nu există dovezi că virusul se transmite prin alte căi” decât picăturile de salivă, contacte cu persoanele infectate, a menţionat Feng Luzhao, un expert al Centrului Chinez pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor .

Cu toate acestea, el le-a recomandat locuitorilor să nu atingă direct carnea de peşte şi carnea crudă.

Oamenii de ştiinţă avertizează împotriva oricărei concluzii pripite despre originea virusului identificat recent la Beijing.

”Este posibil ca virusul să fi ajuns din Wuhan în Europa şi acum s-a întors în China”, a explicat Ben Cowling, profesor la Şcoala de Sănătate Publică de la Universitatea din Hong Kong.

El a observat însă că primul nou caz nu a fost identificat, ceea ce face dificilă monitorizarea.

Pe Twitter, profesorul François Balloux de la Colegiul Universitar din Londra a estimat, pe baza informaţiilor transmise de China, că contaminările locale din Beijing ar fi avut loc înainte de descoperirea focarului.

”Pot veni de oriunde”, a scris el, referindu-se la tulpinile de virus din piaţa Xinfadi.

În cadrul măsurilor de combatere a COVID -19, China continuă să interzică intrarea majorităţii străinilor pe teritoriul său.

Cu toate acestea, un avion al Air France care venea de la Paris a aterizat vineri la Shanghai, marcând reluarea zborurilor companiei către ţara asiatică, după cinci luni de întrerupere.

Te-ar mai putea interesa și
Numărul de milionari la nivel mondial a crescut în 2020 cu peste 5 milioane, în ciuda pandemiei
Numărul de milionari la nivel mondial a crescut în 2020 cu peste 5 milioane, în ciuda pandemiei
Numărul de milionari din întreaga lume a crescut anul trecut cu 5,2 milioane, în pofida faptului că pandemia a provocat o perturbare majoră a economiei mondiale, potrivit unui raport publicat......
APIA: Cererile pentru ajutoarele de stat destinate cultivării plantelor aromatice se depun până pe 30 iunie inclusiv
APIA: Cererile pentru ajutoarele de stat destinate cultivării plantelor aromatice se depun până pe 30 iunie inclusiv
Cererile de înscriere în Programul pentru susţinerea producţiei de plante aromatice pentru anul 2021 se depun până ...
Gazele naturale din Marea Neagră românească vor începe probabil să fie scoase în 2025-2026
Gazele naturale din Marea Neagră românească vor începe probabil să fie scoase în 2025-2026
Gazele naturale din Marea Neagră vor fi scoase, probabil în 2025-2026, a declarat, marţi, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ...
Comisia Europeană și-a dat acordul pentru planurile de redresare și reziliență ale Italiei și Germaniei
Comisia Europeană și-a dat acordul pentru planurile de redresare și reziliență ale Italiei și Germaniei
Italia şi Germania au primit marţi undă verde din partea Comisiei Europene pentru planurile naţionale de redresare şi ...