Autoritate Competentă pentru coordonare şi inspecţie la operatorii de petroliere offshore – proiect

Executivul are în vedere înfiinţarea unei Autorităţi Competente în subordinea Secretariatului General al Guvernului, care va avea funcţii de reglementare, inspecţie, coordonare instituţională şi dialog cu operatorii din domeniul operaţiunilor petroliere offshore, potrivit Agerpres. o Altă atribuţie va fi  instituirea unui sistem de obligaţii clare pentru deţinătorii de acorduri petroliere, operatori şi proprietari, potrivit proiectului de Lege privind siguranţa operaţiunilor petroliere offshore, lansat în dezbatere publică pe pagina de internet a Ministerului Energiei.
Economica.net - joi, 13 aug. 2015, 15:19
Autoritate Competentă pentru coordonare şi inspecţie la operatorii de petroliere offshore - proiect

În expunerea de motive, se menţionează că proiectul de act normativ reglementează cerinţele minime necesare pentru prevenirea eventualelor accidente majore şi de limitare a consecinţelor unor astfel de accidente ce vizează operaţiunile petroliere din zona de responsabilitate a României la Marea Neagră, conform Legii nr. 17/1990 privind Regimul juridic al apelor maritime interioare, al mării teritoriale, al zonei contigue şi al zonei economice exclusive ale României.

În acelaşi document se precizează faptul că, atât la nivel naţional, cât şi la nivelul Uniunii Europene, cadrul existent de reglementare este fragmentat şi, prin urmare, nu oferă garanţia că riscurile de accidente offshore sunt reduse la minimum şi că, în cazul unui accident care are loc în apele offshore aflate în jurisdicţia României, cel mai eficient mod de intervenţie ar fi pus în aplicare.

‘Accidentele majore legate de operaţiunile petroliere offshore pot avea consecinţe devastatoare şi ireversibile asupra mediului marin şi de coastă, precum şi efecte negative semnificative asupra activităţilor economice de coastă. Deoarece există riscuri semnificative de producere a unui accident major în cadrul operaţiunilor petroliere offshore, se doreşte ca, prin reducerea riscului de poluare a apelor offshore, prezenta lege să contribuie la asigurarea protecţiei mediului marin şi la atingerea sau menţinerea unei stări ecologice bune până în 2020, obiectiv prevăzut în Directiva 2008/56/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 17 iunie 2008 de instituire a unui cadru de acţiune comunitară în domeniul politicii privind mediul marin (Directiva-cadru ‘strategia pentru mediul marin’)’, se arată în expunerea de motive. 

În consecinţă, proiectul de Lege instituie un cadru legislativ integrat pentru domeniul siguranţei operaţiunilor petroliere offshore, coordonat cu celelalte prevederi legislative în vigoare din domeniul protecţiei muncii, al securităţii exploatării şi al prevenţiei accidentelor sau al protecţiei mediului.

‘Principalele schimbări preconizate constau în înfiinţarea unei Autorităţi Competente cu funcţii de reglementare şi inspecţie şi, respectiv, coordonare instituţională şi dialog cu operatorii din domeniu, precum şi instituirea unui sistem de obligaţii clare pentru deţinătorii de acorduri petroliere, operatori şi proprietari. Astfel, prezenta lege instituie funcţionarea unei Autorităţi Competente, obiectivă şi independentă în activitatea sa faţă de orice altă autoritate naţională exercitând funcţii referitoare la dezvoltarea economică a resurselor naturale offshore, autorizarea operaţiunilor petroliere offshore şi gestionarea veniturilor din acele operaţiuni, cu evitarea conflictului de interese între funcţiile autorităţii competente, pe de o parte, şi funcţiile menţionate pentru celorlalte autorităţi, pe de altă parte’, potrivit expunerii de motive.

Noua Autoritate se va afla în coordonarea Secretariatului General al Guvernului. Principalele atribuţii ale acestei Autorităţi privesc: evaluarea şi acceptarea rapoartelor privind pericolele majore, evaluarea notificărilor privind proiectarea şi evaluarea notificărilor privind operaţiunile la sondă sau operaţiunile combinate şi a altor astfel de documente care îi sunt prezentate, supravegherea respectării prezentei legi de către operatori şi proprietari, inclusiv inspecţii, investigări şi măsuri de constrângere, consilierea altor autorităţi sau organisme, inclusiv a autorităţii de licenţiere pentru operaţiuni petroliere offshore, elaborarea planurilor anuale, elaborarea de rapoarte şi cooperarea cu autorităţile competente.

Autoritatea Competentă va fi condusă de un preşedinte şi un vicepreşedinte, funcţionari publici numiţi pe o perioadă de 5 ani. 

Finanţarea noii Autorităţi va fi asigurată atât de la bugetul de stat, cât şi din alte surse prevăzute de lege, inclusiv din recuperarea costurilor financiare de la titularii acordului petrolier offshore, operatori şi proprietari. Aceasta va fi înfiinţată la 30 de zile de la data intrării în vigoare a Legii privind siguranţa operaţiunilor petroliere offshore.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...